Merkez Bankası'ndan 'üretici fiyatları' vurgusu

Merkez Bankası'ndan 'üretici fiyatları' vurgusu
Merkez Bankası, Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri raporunu yayımladı. İşlenmiş gıda fiyatları artışı sürerken, üretici fiyatları artışı enflasyondaki etkisini güçlendiriyor.

Merkez Bankası (TCMB), Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri raporunu yayımladı. Raporda, enflasyonun çekirdek ana eğiliminin düşük seviyelerini koruduğu belirtilirken yıllık enflasyonun da baz etkileriyle gerilediği ve yavaşlamanın temel mal grubu kaynaklı olarak devam ettiği kaydedildi. Raporda, "Tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskıları güçlenmiştir" denildi.

Nisan enflasyonu aylık bazda yüzde 1,69 ile beklentilerin altında gerçekleşmişti. Yıllık enflasyon yüzde 19,71'den yüzde 19,50'ye gerilerken, çekirdek enflasyon yüzde 16,30'a inmişti. Bu arada gıda fiyatları yüzde 31,86 ile endeks tarihinin en hızlı yıllık artışını kaydetmişti.

TCMB'nin raporundan öne çıkan ifadeler şöyle:

- Çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonundaki yavaşlama temel mal grubu kaynaklı olarak devam etmiş, hizmet enflasyonu görece yatay seyrini sürdürmüştür.

- Çekirdek göstergelerin ana eğilimi ise düşük seviyelerini korumuştur. Bu dönemde, enerji grubunda fiyatlar aylık bazda artsa da yıllık enflasyon baz etkileriyle gerilemiştir. Gıda yıllık enflasyonu işlenmemiş gıda fiyatları öncülüğünde yükselişini sürdürmüştür.

- Ulaştırma hizmetleri fiyatlarındaki yükselişte şehirlerarası karayolu yolcu taşıma hizmetleri belirleyici oldu.

- Temel mal grubu enflasyonu TL'deki değer kaybına karşın iç talepteki zayıf seyrin de etkisiyle yavaşladı.

- Enerji fiyatları Nisan'da yüzde 1 arttı, bu gelişmede döviz kuru ve petrol fiyatları kaynaklı olarak aylık bazda yüzde 2.35 artış gösteren akaryakıt fiyatları etkili oldu; bu dönemde, eşel mobil uygulamasının devreye girmesi akaryakıt fiyatlarında daha olumsuz bir görünümü sınırladı.

TÜTÜN GRUBU ÜRÜNLERİNE FİYAT ARTIŞI BEKLENİYOR

- Gıda ve alkolsüz içecekler yıllık enflasyonu Nisan ayında 2.09 puan artarak yüzde 31.86 oldu; bu yükselişte, yıllık enflasyonu yüzde 45.69'a ulaşan işlenmemiş gıda grubu belirleyici oldu.

- Taze meyve-sebze grubunda yıllık enflasyonun yüzde 73.66'ya ulaşması dikkat çekti; bu dönemde, patates (yüzde 23.17) ve beyaz et fiyatları (yüzde 10.84) yüksek oranda artarken, kırmızı et fiyatlarında Mart ayında görülen artış eğilimi önemli ölçüde hızlandı.

- Nisanda tütün ürünleri fiyatları yüzde 7.45 arttı, böylelikle tütün ürünlerindeki nispi ÖTV oranının ocak ayında yüzde 63'ten yüzde 67'ye yükseltilmesinin ilk yansımaları görüldü; fiyat ayarlamalarının sürmesiyle tütün grubu enflasyonundaki yükselişin mayıs ayında devam etmesi beklenmekte.

- Tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskıları güçlendi.

TCMB raporda, "Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bir önceki aya göre temel mal, enerji ve hizmet gruplarının katkılarında sırasıyla 0,55, 0,25 ve 0,05 puan düşüş gözlenirken, gıda ve alkol-tütün gruplarının katkıları 0,33’er puan artmıştır" ifadelerini kullandı.

Temel mal grubu yıllık enflasyonunun nisan yüzde 2,47 düşmesinde ise Türk Lirası'ndaki değer kaybına karşın iç talepteki zayıf seyrin etkili olduğu belirtildi. 

Hatırlanacağı üzere aylık bazda yüzde 1,97 oranında yükselen dayanıklı mal grubunda mobilya (yüzde 6,15),otomobil (yüzde 1,00) ve beyaz eşya (yüzde 2,19) fiyatları öne çıkarken, giyim fiyatlarındaki artış mevsim ortalamalarının oldukça altında kalmıştı.

Öte yandan, hizmet enflasyonu tarafında yıllık bazda yatay seyrettiği ancak bakım onarım, ev içi hizmetler, berber-kuaför vb. emek yoğun sektörlerde artışa dikkat çekildi.

Üretici enflasyonundaki artış ile ilgili döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki yükseliş öne çıkan faktör olarak gösterildi. TCMB, nisan ayında "Petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarının mevsimsellikten arındırılmış ana eğilimi yükselmiştir" derken, "Dayanıklı tüketim malları fiyatları mobilya grubu; dayanıksız tüketim malları fiyatları ise et ürünleri öncülüğünde yükselmiştir" ifadelerini kullandı ve tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskıları güçlendiğini vurguladı. (HABER MERKEZİ)

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar