'Merkez Bankası'nı 4.05 seviyesi tetikler'

'Merkez Bankası'nı 4.05 seviyesi tetikler'
Morgan Stanley, TCMB'nin faiz artışı için 25 Nisan'daki toplantıda beklemede kalabileceğini, Merkez'i dolar/TL'de 4.05 seviyesinin tetikleyeceğini belirtti.

EKONOMİ - Morgan Stanley, salı günü açıklanan mart ayı enflasyon rakamlarının ardından enflasyon ve para politikasına ilişkin değerlendirmede bulundu. Raporda, "Yapısal olmaktan çok uzak olsa da, enflasyon görünümünde devam eden iyileşme -dolar/TL'nin 4.05'in altında kalacağı varsayımıyla- Merkez Bankası'nın 25 Nisan'da beklemede kalacağı görüşümüzü kuvvetlendiriyor" ifadesi yer aldı.

İLGİLİ HABER: DOLAR KURU TEKRAR 4 LİRA SEVİYESİNİ GEÇTİ

Rapora göre, çekirdek enflasyonda nisanda ek 30 baz puan daha düşüş bekleyen kurum, yılın ikinci çeyreğinin kalanında daha fazla düşüş beklemiyor.

Morgan Stanley Ekonomisti Ercan Ergüzel tarafından paylaşılan raporda, "Her ne kadar yapısal olmaktan uzak olsa da enflasyondaki iyileşme Merkez Bankası'nın (TCMB) 25 Nisan’daki Para Politikası Kurulu PPK toplantısında beklemede kalacağı görüşümüzü destekliyor" ifadesi yer aldı.

Raporda, bu beklenti dolar/TL'nin 4,05’in altında kalacağı varsayımına dayandırıldı. Faiz artırımına gidilmeyeceği beklentisini iki nedene bağlayan Ergüzel, ilk olarak TÜFE’nin yıl başından bu yana 86 baz puan düşmüş olmasına işaret etti.

Raporda, "İkinci olarak, TCMB genellikle uzun vadeli Reel Efektif Döviz Kuru trendinden ayrışma çift hanelere ulaştığında faiz artırıyor. Bu basit gözleme dayanarak, TCMB’yi tetikleyecek ikinci tetik dolar/TL'de 4,05 seviyesi" ifadeleri kullanıldı.

Ergüzel’e göre, Türk Lirası'ndaki zayıflık devam ederse, TCMB faiz artırmadan önce zorunlu karşılık oranlarında ayarlama ve/veya reeskont kredi ödemelerini lira cinsinden kabul etmek gibi daha efektif döviz likiditesi adımlarına başvurabilir. 

İLGİLİ HABER: TCMB: ENFLASYON GIDA VE ENERJİDE YÜKSELDİ

Öne Çıkanlar