Merkez Bankası'nın faiz kararını ekonomistler nasıl yorumladı?

Merkez Bankası'nın faiz kararını ekonomistler nasıl yorumladı?
Ekonomistler, Merkez Bankası’nın politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15’e çekmesini değerlendirdi: “Faiz artışını yapısal reformlar izlemezse ikinci senaryoda kalırız ve ekonomiyi toparlamak mümkün olmaz.”

Artı Gerçek - Mayıs seçimlerinin ardından ekonomi yönetimindeki değişikliklerden sonra beklenen faiz artışı geldi. Merkez Bankası (MB) 650 baz puan artışla politika faizini yüzde 15’e çıkardı. Kararı değerlendiren ekonomistler ise oranın beklenen düzeye çekilmediğini ve bu oranın enflasyonla mücadeleye yetmeyeceğini görüşünde.

İktisatçı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu yüzde 15'in piyasaları tatmin etmeyeceğini belirtirken "Hem şiş yandı hem kebap" dedi. PPK'nin karar metnini de değerlendiren Kozanoğlu, PPK'nin enflasyonun yükselişini kabul ettiğini ve faiz artırımlarının devam edeceği mesajının verildiğini dile getirdi.

'YABANCI YATIRIMCI DAHA DA YÜKSELMESİNİ BEKLER'

Kozanoğlu, sosyal medya hesabından şu değerlendirmeyi yaptı:

"Hem şiş yandı hem kebap! %15 piyasaları tatmin etmez,yabancıları cezbetmez! Buna karşı nas filan da tarihe karıştı! PPK metni öncekilerden farklı olarak çok açık ve net. Ülkede enflasyonun dolu dizgin yükseliş içinde olduğunu itiraf ediyor. Bu nedenle faiz artırımlarının devam edeceği mesajını veriyor. Makroihyati düzenlemelerin basitleştirilmesi gereğini kabul ediyor. Yabancılar PPK metninden duruma hakim,sorunları doğru saptayan bir Merkez Bankası izlenimi edinirler. Ama yoğun giriş yapmak için faizlerin daha da yükselmesini, karışık regülasyonların sadeleştirilmesini beklerler."

SÖNMEZ: DAĞ FARE DOĞURDU

Ekonomist Mustafa Sönmez, 'Dağ fare doğurdu' yorumunu yaptı:

"Hem enflasyon yüksek ve yükselmeye devam edecek diyeceksin hem de %40 enflasyonun 25 puan altında kalacak politika faizi ile top çevireceksin! Sade suya tirit! Saray korkusu baskın. Döviz bakalım ne olacak"

EĞİLMEZ: EKONOMİYİ TOPARLAMAK MÜMKÜN OLMAZ

Ekonomist Mahfi Eğilmez ise, yapısal reformların da yapılması çağrısında bulundu:

"Faiz artışını yapısal reformlar izlemezse ikinci senaryoda kalırız ve ekonomiyi toparlamak mümkün olmaz."

KARATEPE: ARTIRIN DİYORDUNUZ, BİZ DE BİRAZ ARTIRDIK

Ekonomist Yalçın Karatepe, faizin beklediği oranda arttığını belirtirken kararın göstermelik olduğunu ifade etti: "Açıklama metnini okuyunca edindiğim izlenim: artırın diyordunuz, biz de biraz artırdık, detaylara takılmayın."

GÜRSES: SIKILAŞMANIN DEVAMI İÇİN KUVVETLİ BİR İŞARET DE YOK

Ekonomist Uğur Gürses, faiz artışının yetersiz olduğunu savunurken parasal sıkılaşmanın devamı için de işaret olmadığını ifade etti: "Enflasyonu, bunu patlatana temizletmeye kalkarsanız olacağı bu. Yetersiz faiz artışına karşılık, sıkılaşmanın devamı için kuvvetli bir işaret de yok: "belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir"

ŞATIROĞLU: BEKLENTİNİN ALTINDA KALDI

Tunç Şatıroğlu ise beklentinin altında kaldığını vurgulayarak "Yüzde 15 faizle enflasyonla mücadele edemezsiniz" dedi.

Şatıroğlu, "Faiz oranlarına ilişkin basın açıklamasında geçen aya göre hangi verinin nasıl değiştiği nedeniyle 650 baz puan faiz artışı yapıldığına dair tatminkar bir açıklama göremedim. Bu yüzden metinden ziyade faiz oranına odaklanmanın doğru olduğunu düşünüyorum. Beklentinin altında kaldı" dedi.

İRİS CİBRE: YAVAŞ İLERLENECEĞİNİN KANITI FAKAT ZAMAN YOK

Ekonomist İris Cibre de "Negatif faizle hızla değersizleştirdikleri TL dolayısıyla üretilen " Liralaşma" ve enflasyon zirveye giderken, faiz sebep enflasyon sonuç politikalarını uygulayan 4 kurul üyesinin bulunduğu PP Kurulu 650 bps faiz artırdı Yavaş ilerleneceğinin kanıtı fakat zaman yok; seçime 9 ay... USDTRY 23,68 10 kuruş artış direkt" değerlendirmesinde bulundu.

ERDOĞAN'IN SÖZLERİ TARİHE KARIŞTI

Karar piyasa beklentilerinin altında kalırken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu" sözlerinin tarihe karışmasına yol açtı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar