Moody's'in not indirimi sonrası dolar kuru, rekor seviyelerin hemen altında
ARTI GERÇEK - Kredi dereceledirme kuruluşu Moody’s, yurt dışı finansman kaynaklı kırılganlıkların artması nedeniyle ödemeler dengesi krizi ile karşı karşıya kalma ihtimalinin yükselmesini gerekçe göstererek, Türkiye’nin kredi notunu bir kademe indirdi.
Dolar/TL geçen hafta 7,4970 seviyesine kadar yükseldikten sonra kalıcı olmasa da 7,41'lere kadar gerilemiş ancak haftayı zirveye yakın tamamlamıştı. Dolar/TL kuru, yeni haftanın ilk gününde 7,49 ile rekor seviyelerin hemen altında seyrediyor. Euro/TL ise 8,8885'ten değerleniyor.
Moody’s, cuma gecesi yayımladığı değerlendirmeye göre kredi notunu B1’den B2’ye yani yatırım yapılabilir kategorinin beş kademe altına indirdi, görünümü de "negatif" olarak bıraktı. Moody’s bu yıl TL’nin değerini korumak için TCMB’nin attığı "başarısız girişimler" nedeniyle Türkiye’nin döviz rezervlerinin 20 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine indiğini belirtti. Net ve brüt rezervler geriledikçe Türkiye’nin "ağır bir ödemeler dengesi krizi" ile karşı karşıya kalma ihtimalinin arttığı da belirtildi.
Piyasalarda Merkez Bankası'nın mevcut sıkılaştırma adımlarını destekleyecek şekilde aktif rasyosunun gevşetilmesi, mevduat stopaj oranlarının aşağı yönlü güncellenmesi ve enerji keşfinin yukarı yönlü revize edilebileceğine yönelik beklentiler de TL cinsi yatırım araçlarını son dönemde destekleyen ya da destekleyebilecek beklentiler olarak öne çıkıyor.
Piyasalarda beklendiği gibi Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu indirmesinin etkileri sınırlı oldu.
TÜRKİYE'NİN CDS PRİMİ 550’NİN ALTINDA
Hazine bugün eylül ayı borçlanma programına yedi yıl vadeli değişken faizli tahvilin yeniden ihracı ile başlayacak.
Eylül ayında toplam 25,7 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık 7,3 milyar TL’si piyasadan 10 milyar TL'lik iç borçlanma öngörülüyor. Bu veriler geçmiş aylara kıyasla Hazine’nin borçlanmasını ciddi ölçüde azaltacağını gösteriyor.
Türkiye’nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise 550 baz puanın altındaki seyrini sürüyor. Beş yıllık CDS son haftalarda sınırlı yükseldikten sonra yeniden 500 baz puana doğru geriliyor.
SANAYİ ÜRETİMİNDE TOPARLANMA SÜRÜYOR
Hafta sonu gelen Moody's'in not indirimi sonrası yurt içi piyasalarda bugünün en önemli verisi olan temmuz ayı sanayi üretim endeksi salgın sonrası toparlanmanın devam ettiğine işaret etti. Endeks, aylık dazda yüzde 8,4 yıllık bazda ise yüzde 4,4 artış kaydetti.
Spot piyasada altının onsu geçen haftanın kapanışına göre yüzde 0,5 civarı artışla 1947 dolar düzeyinde. Geçtiğimiz hafta yeniden 40 dolarına altına inen brent petrolün varil fiyatı ise sabaha karşı yeniden 40 doların üzerini gördü.
YUNANİSTAN VE AB GERİLİMİNDE KISMİ AZALMA
Türkiye’nin sismik arama gemisi Oruç Reis planlı bakım için Akdeniz’de Yunanistan’ın hak iddia ettiği kesimde yürüttüğü çalışmalara ara verip dün Antalya limanına dönerken, Yunanistan durumu iki ülke arasındaki gerilimi azaltmak için atılmış olumlu bir ilk adım olarak niteledi.
Piyasalarda Yunanistan ve AB ile ilişkilerde olası bir gerilim ve yaptırım ihtimali zaman zaman satış baskısı olarak hissediliyor.
MERKEZ BANKASI SIKILAŞTIRMAYI YENİDEN KUVVETLENDİRİYOR
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sıkılaştırma adımlarının ardından önceki hafta yüzde 10,15 seviyesinde yatay seyreden ortalama fonlama maliyetini geçen hafta itibarıyla yeniden artırmaya başladı.
Ortalama fonlama maliyeti cuma yüzde 10,29 seviyesine yükseldi. Bu, geçen hafta başına göre yaklaşık 15 baz puanlık yeni sıkılaştırma anlamına geliyor.
KÜRESEL PİYASALARDA AŞI MORALİ
İngiltere, Japonya ve ABD Merkez Bankaları'nın bu haftaki para politikaları toplantıları öncesinde yatırımcılar temkinli olsa da Asya borsaları AstraZeneca'nın Covid-19 aşı denemelerini yeniden başlatmasının ardından koronavirüs aşısı umutlarının yeniden canlanmasıyla yükseldi.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0,7 yükselerek art arda ikinci seansta kazanım kaydetmeye hazırlanıyor. Avustralya borsası yüzde 0,6 ve Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0,7 yükseldi.
Çin borsaları güne artıda başladı. Çin lokomotif hisseler endeksi yüzde 0,6 artış kaydetti. S&P 500 endeksinin vadeli kontratları Wall Street'de geçen haftaki karmaşık seansın ardından bugün yüzde 1'den fazla yükseldi.
ASTRAZENECA BEŞ GÜN SONRA AŞI ÇALIŞMALARINI YENİDEN BAŞLATTI
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) 11 Mart'ta Coronavirus'ü salgın ilan etmesinden bu yana cuma günü itibarıyla altı ay oldu. O zamandan beri, başlıca küresel ekonomiler resesyona girdi ve milyonlarca kişi işini kaybetti, bu da dünya çapındaki merkez bankalarını benzeri görülmemiş canlandırma adımları atmaya sevk etti.
Coronavirus'e karşı aşı geliştiren ilaç şirketi AstraZeneca, güvenlik denetleme kurumlarından onay çıkmasıyla Cumartesi günü İngiltere'deki Covid-19 aşı denemelerini yeniden başlattığını duyurdu.
AstraZeneca, bir denekte nedeni açıklanamayan bir rahatsızlığın ortaya çıkmasının ardından aşının son aşama testleri de dahil olmak üzere küresel testlerine 9 Eylül'de ara vermişti.