Nobel ödüllü Daron Acemoğlu'nun Barış Akademisyenleri ve Boğaziçi direnişine desteği yeniden gündem oldu

Nobel ödüllü Daron Acemoğlu'nun Barış Akademisyenleri ve Boğaziçi direnişine desteği yeniden gündem oldu
Prof. Dr. Daron Acemoğlu'nun 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülmesiyle, Barış İçin Akademisyenler ile Boğaziçi Üniversitesi bildirisinin ilk imzacıları arasında olması yeniden gündeme geldi.

Artı Gerçek - 2024 Nobel Ekonomi Ödülü, bu yıl üç isme verildi. Kurumların oluşumu ve refaha etkilerine ilişkin çalışmaları nedeniyle Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson ödüle layık görüldü.

Daron Acemoğlu bu başarısı, Barış İçin Akademisyenler ile Boğaziçi Üniversitesi'nde direnen hocaların bildirisine ilk imza atan isimlerden olmasını yeniden gündeme getirdi.

SELİM TEMO: DÜNYAYA KARŞI SORUMLULUK DUYAN BİR AKADEMİSYEN

Acemoğlu'nun dayanışmasını hatırlatan akademisyen ve yazar Selim Temo sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulundu:

"Biz 'Barış İçin Akademisyenler' olarak üniversitelerden KHK ile atıldığımızda Daron Acemoğlu bizimle dayanışma içinde olmuş, imza vermiş, yan yana durmuştu. Kıymetli bir tutumdu. Aldığı Nobel için kutluyorum.
Dünyaya karşı sorumluluk duyan bir akademisyen. Ondan önce Nobel alan Aziz Sancar ise, aldığı Nobel ödülünü bizi üniversiteden KHK ile attıran Ahmet Ağırakça adlı kravatlı cihatçıya hediye etmişti. Demek ki her Nobel alan aynı niteliklere sahip değil!"

NE OLMUŞTU?

Barış için Akademisyenler’e destek olmak için 21 Ocak 2016'da 23 ülkeden, 160 üniversite ve araştırma kurumundan 413 akademisyenin imzaladığı bir mektup yayımlanmıştı. Daron Acemoğlu'nun da imzacıları arasında olduğu mektupta, 'Barış için Akademisyenler’in, Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan ve bütün kamu kurumları ile birlikte AKP’nin kontrolündeki medya tarafından benimsenen bir linç kampanyasıyla karşı karşıya kalmalarından ciddi endişe duyulduğu belirtilirken, akademisyenlere soruşturma açılması da düşünce özgürlüğüne müdahale olarak' ifade edilmişti.

BOĞAZİÇİLİ AKADEMİSYENLERE DESTEK

Daron Acemoğlu, Boğaziçi Üniversitesi'ne seçim yerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından görevlendirmeyle rektör atanmasına ve bilimsel özerkliğin tahrip edilmesine karşı eyleme başlayan akademisyenlere de destek vermişti.

Mahkeme kararına rağmen Boğaziçi Üniversitesi'nden uzaklaştırılan akademisyenlerden Cem Say "Nobel kazanan Daron Acemoğlu, Boğaziçi Üniversitesi'ne yapılanlar hakkında saygın bilim ve kültür insanlarınca hazırlanan bildirinin de ilk imzacısıdır" hatırlatmasında bulundu.

MURAT YETKİN: DARON ACEMOĞLU TÜRKİYE'DE KALSA KHK'Lİ OLURDU

Gazeteci Murat Yetkin ise kendi YouTube kanalından "Aziz Sancar da, Daron Acemoğlu da acaba Türkiye’de kalsalar, bu gerçekten dünyadaki en kötü sistemlerden biri olduğuna inandığım YÖK sistemi içinde ne olurlardı acaba?" sorusunu yönelterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bana kalırsa ikisi de; hem Aziz Sancar hem Daron Acemoğlu muhtemelen KHK'li olurlardı, üniversiteden atılırlardı, belki soruşturmaya uğrarlardı falan… Çünkü arkadaşlar, bilimsel gelişmenin özü ifade özgürlüğüdü… Yani ona sınırlar koyduğunuz anda işte ne olur? Yani binlerce, on binlerce doktora tezi yazılır. İçinden ilaç için bir tane işe yarayan bulamazsınız."(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar