OECD: Politika faizinde artırıma ihtiyaç var

OECD Ekonomik Görünüm raporunda, “Enflasyon ve döviz kuruna bağlı risklerin yüksek olmasıyla birlikte politika faizinde doğrudan artırıma ihtiyaç var” ifadesi yer aldı.

OECD: Politika faizinde artırıma ihtiyaç var

EKONOMİ - OECD bugün yayınladığı Global Ekonomik Görünüm raporunda, Türkiye'de ekonomik aktivitenin 15 Temmuz'daki darbe girişimi ve artan jeopolitik gerilimlerin etkisiye 2016'da yavaşladığını, bununla birlikte hükümetin aldığı bir dizi tedbirin etkisiyle hem özel sektörü tüketiminin hem de yatırımların toparlanmaya başladığını kaydetti. OECD'nin raporunda, "Enflasyon ve döviz kuruna bağlı risklerin yüksek olmasıyla birlikte politika faizinde doğrudan artırıma ihtiyaç var" ifadesi yer aldı.

OECD raporunda, "Mali ve diğer tedbirler, ihracat talebinde toparlanmanın da desteği ile özel tüketimi ve yatırımları canlandırdı. Bunların kamu finansmanına ve kredi dağılımının kalitesine etkisi izlenmeli. Kurda keskin değer kaybı ve artan enflasyon bekleyişleri karşısında para politikası duruşu sıkı, ancak ana politika faizinde açık artırımlar gerekli" ifadelerine yer verildi. Türkiye'nin global ve Avrupa değer zincirlerine daha fazla entegre olma yoluyla cari işlemler açığını daha da artırmadan net ihracatını artırmasının istihdam yaratımı için çok önemli olduğunu belirten OECD, bunun için Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmasının derinleştirilmesi, tarım ve hizmetler sektörüne yayılmasının anahtar olduğunu savundu.

OECD raporunda, jeopolitik ve yurt içi tansiyonun yükselmesi veya Türkiye – Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinin kötüleşmesi durumunda, "işletme güveni, yatırımlar ve büyümenin zayıflayacağı ve dış fonlamaya ilişkin risklerin yükseleceği" konusuna değinildi.

Raporda ayrıca, Türkiye için 2016, 2017 ve 2018 büyüme tahminlerini yüzde 3,1, 3,4 ve 3,5 olarak ortaya koyarken, enflasyon beklentilerini ise 7,8, 10,4 ve 8,1 olarak duyurdu. İşsizlik oranlarının 2016, 2017 ve 2018'de yüzde 10,9-10,8-10,9 olacağını öngören OECD, cari işlemler açığı tahminlerini de yüzde 3,8-4,8-4,6 olarak ortaya koydu.

Türkiye oecd politika faizi