Otomobil alacaklara kötü haber: 400 bin TL'nin altında araç kalmadı

Otomobil alacaklara kötü haber: 400 bin TL'nin altında araç kalmadı
Sıfır araçlardaki tedarik ve çip sorunu devam ederken Türkiye'de 400 bin TL'nin altında araba kalmadı. Konuyla ilgili verileri paylaşan Cardata'nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, 2023’de de tedarik sorununun devam edeceğini söyledi.

Artı Gerçek - Sıfır araçlardaki tedarik ve çip sorunu devam ederken araçların fiyatları artmaya devam ediyor. Uzmanlar 2022’yi 783 bin satışla kapatan otomobil pazarının 2023’te 1 milyonu zorlamasını bekliyor. Türkiye’de 400 bin TL’nin altında ise araç kalmadı.

Otomotiv sektöründeki fiyat değişimlerini inceleyen veri ve analiz şirketi olan Cardata'nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, Hyundai i10'un iki modeli ve Fiat Egea'nın bir modeli olmak üzere sadece üç adet sıfır araç kaldığını söyledi.

Yalçın, “Zaten bu araçlar da baz model dediğimiz çıplak modeller. Arasanız da piyasada yok. Sıfır kilometrede 2023 yılında markaların elinde ne varsa satılacaktır. 1999 yılındaki Gölcük depreminden sonra satışlar 1 milyona kadar çıkmıştı. Bu sene de benzer bir satış adedi bekliyorum çünkü üreticiler de artık çip yoksa çipsiz, baz model araç üretiyorlar. Uzakdoğu’da çip fabrikası kurmayı planlayan otomobil üreticileri var ama tedarik hala sıkıntı” diye konuştu.

'TEDARİK SORUNU DEVAM EDECEK'

Sektördeki durumu değerlendiren Yalçın, "2023’de de tedarik sorunu devam edecek. Bekleme süresi 6 aya kadar çıkmış durumda. 2023 yılında da sıfır kilometre açısında benzer bir durum olacak” dedi.

Yalçın, “Depremle birlikte insanların ihtiyaçları arttı. Aracını satıp daha güvenli bir ev almak veya aracını satıp başka şehre gitmek isteyenlerin sayısı arttı. Yani piyasaya ikinci el araç girişi fazlalaşacak. İkinci elde arzın artmasıyla birlikte fiyatlar geri gelebilir” ifadelerini kullandı.

Yalçın'ın piyasadaki son durumu ilişkin olarak verdiği bilgiler şöyle:

Öne Çıkanlar