Para kaçırana da para getirene de kıyak

Hükümetin yeni yasa teklifiyle, mevzuata aykırı olarak yurt dışına para kaçıran ya da para getirenlerle elde ettiği dövizi yurda getirmeyenlerin cezaları düşürüldü.

Para kaçırana da para getirene de kıyak

EKONOMİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın DEİK Genel Kurulu'nda yurtdışına yatırım, ticaret yerine varlık kaçıranlara dikkat çekerek, "Yurtdışına para kaçırmaya çalışanları affetmeyiz" sözlerinin ardından önemli bir adım atıldı. Türk Parasını Koruma Kanunu'na aykırı hareket edenlere 50 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.

İthalat, ihracat ve diğer kambiyo işlemleri yoluyla yurtdışına kaçırılan döviz ya da Türk parasının yüzde 40 oranında ceza kesilecek. Diğer bir ifadeyle muvazaalı işlemlerle yurtdışına 10 milyon dolar çıkarana 4 milyon dolar ceza kesilecek. Teşebbüs aşamasında kalırsa tutar 2 milyon lira olacak.

Hükümetin Meclis’e getirdiği yeni yasa teklifiyle, mevzuata aykırı olarak yurt dışına para kaçıran ya da para getirenlerle ihracat ve başka yolla elde ettiği dövizi yurda getirmeyenlerin cezaları düşürüldü. Şartları uymadığı halde döviz kredisi kullananların cezalandırılmasından da vazgeçildi.

Yasa teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerinde, kambiyo rejimi tartışmalarına yol açan 1'inci ve 5'inci maddeleri metinden çıkarılırken 2'nci maddesinde değişikliğe gidildi. Yasa teklifinden çıkarılan 1'inci madde, Bakanlar Kurulunun kambiyo ile ilgili yetkilerini düzenleyen Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkındaki Kanunun 1'inci maddesine yurt içindeki ‘alım satım' işlemlerini de eklerken, 5'inci madde ihbarcılara ödül verilmesini kaldırıyordu. Bu maddeler tekliften çıkarılarak mevcut sisteme dönüldü.

YETKİSİZ DÖVİZ BÜROSUNA AĞIR CEZA

Usulsüz kambiyo işlemlerine uygulanan cezaların düşürüldüğü ve yetkileri olmadığı halde döviz ticareti yapan kuyumculara 50 bin ila 250 bin lira ceza getirilmesini öngören 2'nci maddesinde yapılan değişiklikle; ithalat, ihracat ve diğer kambiyo işlemlerini kullanarak muvazaalı işlemde bulunup döviz veya TL'yi yurda getirmeyenlerin de cezası düşürüldü.

Buna göre bu kişi veya şirketler yurda getirmedikleri döviz veya TL'nin tamamı yerine sadece yüzde 40'ı oranında ceza ödeyecekler. Bu işlemleri teşebbüs aşamasında kalırsa ceza yüzde 20'ye düşecek. Örneğin muvazaalı işlemlerle yurt dışına 10 milyon dolar çıkarana 4 milyon dolar ceza kesilecek. Teşebbüs aşamasında kalırsa tutar 2 milyon lira olacak.

Önergeyle şartları uymadığı halde yurt dışından veya yurt içinden dövizle kredi kullanan ve kullandıranlara 50 bin ila 250 bin lira para cezası verilmesini öngören fıkra maddeden çıkarıldı. 2'nci maddenin ilk halinde yer alan; düzenlemelere aykırı olarak yurtdışına para çıkaran ya da yurda para sokanlara verilen ‘rayiç bedel' tutarındaki cezayı ‘rayiç bedelin yüzde 20'sine' düşüren fıkra ise aynen korundu.

ceza meclis döviz yasa teklifi