Piyasalarda korona etkisi: Dolar 5,95 sınırının altında
Çin’de korona virüsünün yayılmaya devam etmesiyle birlikte yeni yıl tatili 2 Şubat’a kadar uzatılırken, virüsün Japonya ekonomisini de olumsuz etkileyebileceğine yönelik haberlerle Asya piyasaları bu sabah satıcılı bir seyir izledi.
Benzer şekilde ABD vadeli endeks kontratları da ekside. Türkiye piyasalarının da yurt dışı görünüme paralel bugün zayıf bir seyirle destek seviyelerine doğru gerileyeceğini tahmin ediyor.
Virüs salgınının global ekonomiye olumsuz etkisine yönelik endişelerle petrol fiyatları sert değer kaybına uğradı. Brent petrolün varil fiyatı bu sabah yüzde 2'yi aşan değer kaybı ile 60 doların hemen üzerinde bulunuyor.
Altın ons fiyatları ise güvenli liman algılamaları ile destek bulurken, 1580 doların üzerine çıktı.
ABD 10 yıllık tahvil faizleri de güvenli liman algılamalarına bağlı olarak yüzde 1,64 ile son üç ayın en düşük seviyelerine geri çekildi.
Geçen hafta 5.88 - 5.94 bandında dalgalanan dolar, haftaya 5.95 sınırında başladı. Geçen hafta Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın Davos'ta verdiği bir mülakatta faiz konusunda manevra alanını 2019'da önden yüklemeli kullandıklarını belirtmesiyle dolar iki haftanın zirvesi olan 5.94'ten 5.91'e gerilemiş ancak yeniden yükselmişti. Dolar geçen hafta yüzde 0.8, euro yüzde 0.2 değer kazanmıştı.
BIST 100 Endeksi de geçen hafta rekorlar kırmasının ardından haftayı yüzde 0.5 artışla tamamladı.
YURTİÇİ PİYASALARDA SATIŞ BEKLENTİSİ
BIST 100 endeksinin yurtdışı borsalara paralel haftaya satıcılı bir başlangıç yapması bekleniyor. Teknik olarak endekste 122.500 direnç konumunda iken, bu seviyenin altında 120.600 desteği öne çıkıyor.
Tahvil-bono faizlerinde ise TL’nin seyri önemli olacak. Ancak yurt dışı piyasalardaki zayıflığa paralel faizlerde yükseliş yaşanması muhtemel.
Para piyasalarına baktığımızda ise, genel itibariyle gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değer kaybı yaşarken, dolar/TL kuru haftaya 5.95 seviyesine yakın başladı.
Bugün, yurt içinde reel kesim güven endeksi veri olarak takip edilecek. Dışarıda ise, Almanya’da IFO endeksleri ile ABD’de yeni konut satışları verileri açıklanacak.
Ayrıca, Hazine iki yıl vadeli sabit kuponlu tahvilin yeniden ihracını gerçekleştirecek.
YENİ HAFTANIN GÜNDEMİ YOĞUN
Yeni haftada jeopolitik gelişmeler ve yoğun veri gündeminin yanı sıra ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Enflasyon Raporu takip edilecek. Fed'in 28-29 Ocak'ta gerçekleştireceği para politikası toplantısının yanı sıra ABD'de büyüme, dayanıklı tüketim malı siparişleri ve dış ticaret başta yoğun veri gündemi izlenecek.
ABD'de Başkan Donald Trump'a yönelik başlatılan azil sürecinin Senato'daki duruşmaları kapsamındaki haber akışı da piyasalarda yakından izlenmeye devam ediyor. Risk algısına negatif yansıyan bu süreçte, Trump'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da yarın yapacağı görüşmeden önce "Yüzyılın Anlaşması" planını açıklayacağını duyurması gündemin odağını değiştirdi.
Uluslararası basında yer alan haberlere göre, Trump'ın İsrail-Filistin meselesine "çözüm bulmak" amacıyla hazırladığı öne sürülen "Yüzyılın Anlaşması" planı, Kudüs'ün tamamının İsrail'e bırakılması ve Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi Filistinlilerin aleyhine maddeler içeriyor.
Netanyahu, anlaşmayı "tarihte bir kez ele geçecek fırsat" olarak nitelendirirken, Filistinli gruplar söz konusu planı reddetti. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da Trump'ın telefonla görüşme isteğini reddettiği bildirildi.
Öte yandan, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin, Yeşil Bölge'ye atılan bazı füzelerin ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğine isabet ettiğini açıklamasının ardından konuya ilişkin gelişmeler de takip edilecek.