Beş yıllık risk primi 447 oldu | Prof. Dr. Hakan Kara: Elin riski bir artınca bizimki iki artıyor
ARTI GERÇEK - Son günlerde TL'deki değer kaybı tekrar hızlanırken, dolar 9,04 seviyesiyle gün içinde yeni bir rekor kırdı. Kredi iflas riskini gösteren CDS'ler de hızla yükseliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sürpriz faiz indirim kararı ile Türkiye'nin risk primi yeniden 400 puanın üzerine çıkmıştı.
Halihazırda risk primi sıralamasında Türkiye, zaten uzun bir süredir gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere arasında en riskli görülen ekonomiler arasında önde gidiyordu.
Türkiye'nin bugün itibariyle beş yıllık CDS'i 447 puana yükseldi.
Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun faiz indiriminin ardından geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalar da ekonomistler arasında tartışma yarattı.
KAVCIOĞLU'NUN RİSK PRİMİ YORUMU GÜNDEM OLMUŞTU
Kavcıoğlu, açıklamasında Türkiye'nin risk priminin bu kadar yüksek olmasına çok anlam veremediğini ifade etti. Söz konusu açıklamalar sosyal medyada yankı uyandırırken ekonomistler arasında da tartışma konusu oldu.
Kavcıoğlu, Türkiye'nin risk priminin bu kadar yüksek olmasına çok anlam veremediğini ifade ederken, CDS'i Brezilya'yı örnek göstererek "zenginlerin saldırılardan korunmak için çok yüksek duvarlar arkasındaki evlerde yaşamak zorunda kalması" olarak anlatması tartışma yarattı.
Türkiye'nin kredi temerrüt risk primi (CDS) ise 440 baz puan seviyesinin üzerinde seyrediyor. Piyasa fiyatlamalarında Reuters'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'na yönelik güveninin azaldığını belirten haberinin de etkisi olduğu ifade edilmişti.
TCMB'nin yüksek enflasyon ve risklere rağmen iktidarın isteği doğrultusunda faiz indirimine gitmesi ile beş yıllık CDS primi (kredi temerrüt takası) yeniden yükselişe geçince uzun süredir başa baş olduğu Nijerya'nın da (384) gerisine düşmüştü.
HAKAN KARA: BİZİMKİ NEDEN İKİ KAT ARTIYOR, ONU DÜŞÜNÜN
Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, "Son dönemde risk primimiz (CDS) Güney Afrika ile el ele gidiyor. Elle gelen düğün bayram demeyin, elin riski bir artınca bizimki neden iki artıyor onu düşünün. 8 Eylül'den bu yana CDS artışı: Türkiye 72 bps Güney Afrika 35 bps" değerlendirmesi yaptı.