Rusya'nın eurobond bilmecesi | Bakan Siluanov: Ödedik, Ajanslar: Hesaba geçmedi

Rusya'nın eurobond bilmecesi | Bakan Siluanov: Ödedik, Ajanslar: Hesaba geçmedi
Piyasalar, Rusya'nın ruble olarak ödeyeceğini açıkladığı dolar cinsi kupon ödemelerini izliyor. Ajanslar ödemelerin yapılmadığını duyururken, Rus Maliye Bakanı ödemeyi yaptıklarını belirtti.

+GERÇEK - Piyasalar, Rusya'nın daha öncesinde ruble olarak ödeyeceğini açıkladığı bugünkü dolar cinsi kupon ödemelerini yakından izliyor. Temerrüt tartışmalarının da yaşadığı ödemelere ilişkin küresel haber ajansları, kaynaklara dayandırdıkları haberlerde saat 15:00 itibarıyla kupon ödemelerinin henüz yapılmadığını duyurdu.

Rus Maliye Bakanı ise bugün verdiği bir röportajda ödemeyi yaptıklarını söyledi.

Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonla başlattığı işgal harekatı sonrası sert ekonomik yaptırımlara maruz kalan Rusya, vadesi gelen tahvil ödemeleriyle ilgili de kritik bir eşikten geçiyor. 117 milyon dolarlık iki eurbond için kupon ödemesinin bugün ödenip ödenemeyeceği merak konusuydu. Rusya daha önce açıkladığını gibi ödemeyi ruble ile yapacak.

Uluslararası haber ajanslarının ulaştığı bankacılık kaynakları, ödemelerin bugün öğleden sonra saatleri itibariyle henüz yapılmadığını açıklarken Rusya Malliye Bakanı Anton Siluanov ödemeyi yaptıklarını duyurdu. 

RUSYA TARAFI, 'PARAYA SAHİBİZ, ÖDEMELERİ YAPTIK' DİYOR

Geçen günlerde ödemelerini ruble ile yapacağını açıklayan Rusya'da Maliye Bakanı Anton Siluanov, Rusya'nın son ödeme tarihi bugün olan 117 milyon dolarlık iki ayrı eurobondunun kupon ödemelerini kabul edip etmemek kararını ABD'nin vereceğini söyledi.

Maliye Bakanı Siluanov, RT Arabic ile yaptığı röportajda, Bakanlığın Telegram kanalında, "Döviz cinsindeki yükümlülüklerimizi yerine getirme kabiliyetimiz ya da kabiliyetsizliğimiz bize bağlı değil. Biz paraya sahibiz, ödemeleri yaptık, şimdi top mahkemede, esas olarak ABD'li yetkililerde" dedi.

FITCH: RUBLE İLE ÖDEME TEMERRÜT ANLAMINA GELİYOR

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Rusya'nın vadesi gelen ABD Doları cinsinden 2 tahvilin kupon ödemelerini bugün ruble olarak yapması halinde temerrüt anlamına geleceğini kaydetti.

Fitch, "ABD Doları cinsinden eurobond kupon ödemelerinin Rusya'nın yerel para birimi cinsinden yapılması halinde bu, 30 günlük ek sürenin ardından temerrüt durumunu oluşturur" dedi.

Ukrayna'ya saldırısı sonrası ağır ekonomik yaptırımlar ile karşı karşıya kalan ve Batılı merkez bankalarındaki döviz rezervleri dondurulan Rusya, bugün vadesi dolacak ABD Doları cinsinden 2 eurobond için yaklaşık 117 milyon dolar kupon ödemesini ruble olarak yapacağını duyurmuştu.

Fitch açıklamasında, Rusya'nın eurobond kupon ödemelerinde 30 günlük ek süreden sonra temerrüde düşmesi halinde iki tahvilin notlarının da "D" seviyesine indirileceğini belirtti.

Diğer büyük kredi derecelendirme kuruluşları S&P ve Moody's de Rusya'nın notunu ‘temerrüde yakın' kategorisine çekmişti.

TEMERRÜT NEDİR? Temerrüt, alacaklı veya borçlu taraflarından birinin borcunu veya yükümlülüğünü zamanında ve usulüne göre yerine getirmemesi durumunu ifade eder. Bu sorumluluk genellikle karşılıklı olarak imzalanan sözleşmelerin taraflara yüklediği edimlerin yerine getirilmemesi halinde ortaya çıkmaktadır.


IMF BAŞKANI GEORGIEVA DA TEMERRÜT UYARISI YAPMIŞTI

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali üzerine uygulanan mali yaptırımlar nedeniyle temerrüde düşebileceğini ancak bunun küresel bir mali krizi "şimdilik" tetiklemeyeceğini belirtmişti.

Georgieva, yaptırımların Rus ekonomisi üzerinde 'ciddi' bir etkisi olduğunu ve bu yıl ülke ekonomisinde 'derin bir durgunluğa' neden olacağını söyledi. Georgieva, yaptırımların Rusya'nın kaynaklarına erişme ve borçlarını ödeme kabiliyetini de sınırlamasından dolayı temerrüttün artık "ihtimal dışı" görülmediğini kaydetti.

Böyle bir temerrütün dünya çapında bir finansal krizi tetikleyip tetikleyemeyeceği sorulduğunda, "Şimdilik hayır" dedi. Bununla birlikte IMF'nin savaş nedeniyle 2022'de yüzde 4,4'lük küresel ekonomik büyüme tahminini düşüreceğini açıkladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar