Rusya'ya yapılan tekliften vaz mı geçildi? Sinop nükleer santral projesi BAE'ye önerilmiş
+GERÇEK - Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, yazısında maliyet artışı nedeniyle yapımı durdurulan Sinop’taki nükleer santral projesinin, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) teklif edildiğini iddia etti.
Japonya ve Türkiye, 2013 yılında Sinop’ta dört nükleer reaktör kurmak için anlaşma sağlamış ve inşaatın 2017’de başlaması, ilk reaktörün de 2023’te faaliyete geçmesi planlanmıştı. Ancak proje maliyet artışı nedeniyle 2019 yılında durduruldu. 2020’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, projenin başka bir tedarikçiyle tekrar başlayabileceğini duyurdu.
Toker'in aktardığı kulis bilgisine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BAE gezisinde konu gündeme geldi. Sinop nükleer santrali için daha önce Rusya‘ya da teklif götürüldüğü medyaya yansımıştı.
Buna göre Erdoğan, Dubai’deki temaslarında BAE yetkililere Sinop’taki santral projesine talip olmalarını önerdi. Ancak Dubai’deki yetkililerin Ege’deki deniz (off-shore) rüzgar santrali projesinin kendileri için daha cazip olabileceğini ifade ettiği belirtildi.
Türkiye ile BAE’nin ilişkileri yıllardır bölgesel sorunlar, Suriye ve Müslüman Kardeşler bağlantıları nedeniyle bozuk olduğu biliniyor. Ancak son dönemde Türkiye ekonomik bağlarını güçlendirmek ve gerilimi azaltmak amacıyla girişimlerde bulunuyordu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BAE’nin fiili lideri veliaht prens Muhammed bin Zayed el Nahyan, istihbarat ve hükümet yetkililerinin temaslarının ardından geçen ağustosta telefonda görüşerek yakınlaşmayı hızlandırmış; BAE’nin en büyük fon ve şirketleri Türkiye’de yatırım atağına hazırlanmaya başlamıştı.
Son olarak Erdoğan’ın geçen haftaki BAE ziyareti esnasında, Prens’le görüşmesinin ardından 13 anlaşma imzalandı.