Sanayici isyanda: Elektrik zammı sanayiciyi çarptı
15 ayda elektrik maliyeti yüzde 130 artarken, haziran faturasını eline alan sanayiciler öfkeyle organize sanayi bölgesi yönetiminin kapısına dayandı.
Elektrik fiyatlarına geçen yıldan beri gelen zamlar, sanayiciyi isyan noktasına getirdi. 15 ayda elektrik maliyetinin yüzde 130 arttığını dile getiren bazı organize sanayi bölgesi yetkilileri, haziran faturasını eline alan sanayicilerin öfkeyle OSB yönetiminin kapısına dayandığını belirtti.
Geçen ay gelen zamlı faturayı gören sanayici soluğu OSB yönetiminde aldı. Elektriğe geçen yıl yapılan yüzde 40’lık zammın ardından bu haziran ayında gelen yüzde 15 zam, işletmeleri isyan noktasına getirdi.
OSB’lerden alınan bilgiye göre; geçen yıl mart ayında 23 kuruş olan kilovatsaat bedeli haziran ayında 53 kuruşa yükseldi. OSB yetkilileri zammın 15 ayda yüzde 130’u bulduğunu belirtirken haziran faturasını eline alan sanayicilerin öfkeyle OSB yönetiminin kapısına dayandığını kaydettiler.
FABRİKAYI KAPATACAĞIM, ÜRETİMİ DURDURUYORUM
Dünya gazetesinde yer alan habere göre; bir sanayici, "Ben mayısta 240 bin lira ödedim, haziranda bayram tatili nedeniyle daha az çalıştım. Buna rağmen 260 bin lira fatura geldi. fabrikayı kapatacağım üretimi durduruyorum" dedi.
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) yönetim Kurulu Başkanı, Ersan Özsoy, "Burada iki temel sorunumuz var. Birincisi elektrik enerjisi için sanayimizin ödediği fatura anormal oranda arttı, ikincisi de o ay elektrikte maliyetin ne kadar olduğunu bilmiyoruz, ay sonunda görüyoruz. bu da maliyet hesabı yapmamızı engelliyor. Bizler enerjide fiyat artışlarının daha adil bir yöntemle, sanayiciye bu kadar ağır yük getirmeden çözülmesi gerektiğini ve YEKDEM maliyetlerinin düşürülmesi talebimizi en üst düzeyde, bakanlıklarımıza ve EPDK nezdinde de defalarda dile getirdik" dedi.
OSB'ler geçen yıl mart sonuna kadar Ulusal Tarife denilen 1 No'lu tarifeden elektrik alıyordu. 1 Nisan 2018 itibariyle değişen sistemle Son Kaynak Tedarik Tarifesi'ne geçildi. Buna göre OSB'lerin ve büyük tüketimi olan sanayi kuruluşlarının herhangi bir tedarikçiden elektrik alabilmesinin önü açıldı. İlk etapta avantajlı gibi görülen bu sistem, uygulamaya geçilmesiyle birlikte sorunları da beraberinde getirdi.
Sanayicileri etkileyen en önemli unsur ise Son Kaynak Tedarik Tarifesi'nde sistemde oluşan fiyatların sürekli değişmesi ve OSB'lerin saatlik alım yapması. Bunun sonucunda da ödenecek bedeller her ayın sonunda faturalandırılıyor. Dolayısıyla sanayiciler üretmeden önce elektrik birim maliyetlerinin ne olacağını önceden bilme şansına sahip olmuyor. (HABER MERKEZİ)