Şimşek'in programının yoksullara faturası ne olacak? Doç. Dr. Ümit Akçay değerlendirdi

'İrfan Aktan ile Dipnot' programında ekonomist Doç. Dr. Ümit Akçay, Merkez Bankası'nın faiz kararını ve Şimşek'in açıklamalarını değerlendirdi. Akçay, "Nureddin Nebati dönemindeki politikalar sayesinde Şimşek başarılı gözüküyor" dedi.

Artı Gerçek - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutma kararı aldığını açıkladı. Merkez Bankası son olarak mart ayında faizi 500 baz puan artırmıştı.

Merkez Bankası'nın açıklamasına göre piyasanın enflasyon beklentisi de geriledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 22 Mayıs'ta Ankara'da düzenlenen Finansal Okuryazarlık Platformu Lansmanı'nda yaptığı açıklamada, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 30'larda ifade etti. Şimşek, "Haziran ayından sonra enflasyon çok hızlı şekilde düşecek. Enflasyon yıl sonu 30'lu, bir sonraki yıl 10'lu rakamları görür" dedi.

AKÇAY: HALK YOKSULLAŞIRKEN İŞ İNSANLARI İÇİN BOLLUK VE KÂR DÖNEMİ OLDU

Peki, Şimşek’in planı işe yarayacak mı? Ekonomi programının yoksullara faturası ne olacak? Ekonomist Doç. Dr. Ümit Akçay, 'İrfan Aktan ile Dipnot'ta değerlendirdi.

Akçay şu değerlendirmede bulundu: "Faiz artışlarına rağmen bu tip bir eğilimi görmüyoruz. Halen işsizlik zıplamış değil, firma iflasları 2019'daki gibi gerçekleşmiyor. Sanayi üretiminde büyük bir daralma yok. Burada bir kaç faktör etkili. Birincisi 2020-2023 arasındaki dönemde alt sınıflar için büyük bir yoksullaşma dönemi oldu ama Türkiye'nin sanayisi, iş insanları ve sanayicileri için müthiş bir bolluk ve kâr dönemi gerçekleşti. Enflasyon nedeniyle borçları da azaldı. Dolayısıyla 2019'dan daha güçlüler. Belki de şu an da 2019'daki gibi büyük bir iflas dalgasının yaşanmamasının nedeni önceki Bakan Nureddin Nebati dönemindeki politikalar. O sayede Şimşek başarılı gözüküyor."

Öne Çıkanlar