'Sinemaya gidebilir çay içebilirsiniz salataya dikkat'

Esprili dille hazırladıkları raporu değerlendiren Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya, artıştan etkilenmeyen ürün ve hizmetleri de incelediklerini söyledi.

'Sinemaya gidebilir çay içebilirsiniz salataya dikkat'

ARTI GERÇEK - TÜİK'in açıkladığı enflasyon verileri son 15 yılın en yüksek seviyesine çıkmış, TÜFE aylık yüzde 6.3 artarken son 1 yıllık tüketici enflasyonu da yüzde 24.5 ile rekor kırmıştı.

Vatandaşın bu enflasyon rakamları ile nasıl tasarruf önlemleri alması gerektiğini esprili bir dille hazırladıkları raporla kamuoyuna sunan Alnus Yatırım Araştırma Şirketi Müdürü Yunus Kaya, Artı TV Gün Başlıyor programında raporu hazırlamalarının gerekçelerini anlattı.

"Rahip Brunson serbest bırakılırsa dolar 5.50’ye kadar iner" tespitinde bulunanların piyasa gerçeğinden habersiz olduklarını söyleyen Kaya, "Bu tespit bana gerçekçi gelmedi. Bu tespiti yapanlara eğer böyle bir şey olursa bir dahakine ben Paris’te nerede kahvaltı yapılır, Londra’da nerede öğlen yemeği yenilir diye önereceğim, demiştim. Mevcut ekonomik süreci böyle tarif edemeyiz. Biz bu tür tespitler yapmak yerine TÜFE kapsamında ele alınan 407 ürünün tümünün son 1 yıldaki fiyat artışlarının bir analizini yaptık. Fiyat artışından etkilenmeyen ya da daha az etkilenen ürün ve hizmetleri bulduk. Böylece gelir düzeyi düşük insanlarımıza da bazı yararlı öneriler sunmak mümkün olacaktı" dedi.

Kaya sözlerini şöyle sürdürdü:

"TÜİK listesindeki ürünlerde en çok fiyat artışı hangisinde oldu ise biz ona alternatif olan ürünlere baktık. Örneğin vatandaşlar salata yaparken daha fazla dikkatli olmalı. Salatada kullanılan ürünlerde domatesten soğana ciddi bir artış var. Ancak yine de zeytinyağındaki artış oranı düşük. Domates yüzde 109, salatalık yüzde 82, soğan yüzde 70, biber yüzde 53 artmış. Salatada fiyatı yüzde 42 artan sağlıksız margarin yerine yüzde 5 artan zeytinyağını, yüzde 41 artan badem içi yerine yüzde 9 artan Çorum leblebisini veya Osmaniye yer fıstığını önerebiliriz. Çaydaki artış da düşük, yüzde 5. Hala çay içilebilir. Gıda ürünlerinde ciddi bir artış gözlenirken henüz ürün ve hizmetlerine zam yapmamış telefon şirketleri var. Bunların yakın dönemde zam yapacaklarını sanıyorum. Vatandaş şimdiden telefon şirketleri ile sözleşmelerini yenileyip zam yapılmadan tasaruf yapmaya yönelebilirler. Ancak vatandaş seyahat konusunda daha ciddi düşünmek zorunda. Uçak biletlerindeki artış tüm ürünler içinde yüzde 192 ile en çok dikkat çeken artış. Ulaştırma Bakanlığı eskiden tavan fiyat belirlerdi. Şimdi o da yok ve şirketler ekonomik tabloyu olduğu gibi vatandaşa yansıtmış."

Alnus Yatırım Araştırma Şirketi’nin incelediği ürün ve hizmetler arasında sosyal ve kültürel etkinliklerdeki fiyat artışları da var. Kaya, sosyal ve kültürel etkinlikleri izlemeye ilişkin önerilerini ise şöylle sıraladı:

"Elbet, insanların bu etkinliklere zaman ayırması için önce karnının doyması gerek. Eğer vatandaş karnını doyurabilirse fiyat artışı yüzde 7’lerde kalan sinemaya ya da ekonomik tablodan en az etkilenen diğer sosyal ve kültürel etkinliklere gidebilirler. Örneğin bir futbol maçı bileti yüzde 21 zamlanmışken dergiler yüzde 40, kitap ise yüzde 17 oranında zamlanmış. Tiyatro biletlerine bu yıl yüzde 23 zam geldiğini belirtelim. Ama ayırabileceğimiz para varsa sinemaya daha çok gidebiliriz."

tüik Enflasyon zam Artı Tv