S&P: Türkiye yeni kırılgan beşliden biri

S&P, Türkiye'nin "yeni kırılgan beşli" arasında olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gedikli, rapora ilişkin, "Türkiye'ye ameliyat yapılmasına müsaade etmeyeceğiz" dedi.

S&P: Türkiye yeni kırılgan beşliden biri

EKONOMİ - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, "Yeni Kırılgan Beş" raporunu yayımladı. Kuruluş beş ülke olarak, Türkiye, Arjantin, Pakistan, Mısır ve Katar'ı işaret etti.

S&P'nin bugün yayımladığı rapora göre, Türkiye, yeni kırılgan beşli içerisindeki en kırılgan ülke olarak yer aldı.

Raporda, "Bu beş ülkede büyük cari işlemler açıkları, ulusal yatırımları karşılamak için yetersiz tasarruf oranı ortaya koyuyorlar" dendi. Kuruluştan yapılan açıklamada, küresel koşulların sıkılaşması durumunda en büyük riskin yeni beşlide olduğu söylendi.

Türkiye, yeni kırılgan beşli içerisinde eski kırılgan grupta bulunan tek ülke. Gruba yeni eklenen üyeler ise Pakistan, Arjantin, Katar ve Mısır. Açıklamada ayrıca, "Öte yandan, Tayland, Çin, Rusya, Suudi Arabistan ve Malezya en esnek ülkeler" dendi.

S&P'nin, eski Fed Başkanı Ben Bernanke'nin Fed'in parasal gevşeme programını sona erdirebileceği sinyalini verdiği 2013'te açıkladığı ilk "Kırılgan Beş" raporunda, Türkiye, Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika yer almıştı.

Geride kalan dört yılda parasal şartların hala olağanüstü şekilde genişlemeci olduğunu ve bazı gelişmekte olan ekonomiler için fonlama ortamının tarihin en iyi döneminde bulunduğunu ifade eden S&P, Türkiye'nin orijinal "Kırılgan Beş" listesinde kalan tek ülke olduğunu belirtti.

S&P, listeyi oluştururken 20 ülke arasında değerlendirme yapıldığını kaydetti.

GEDİKLİ'DEN 'YENİ KIRILGAN BEŞ' YORUMU

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gedikli S&P'nin 'Yeni Kırılgan Beş' raporuna ilişkin, "Türkiye'ye ameliyat yapılmasına müsaade etmeyeceğiz" dedi.Gedikli açıklamasında, beklenen hareketlerin, operasyon açıklamalarının başladığına dikkat çekerek şunları söyledi:

"En öngörüsü tutmayan ve analiz açısından zayıf kredi derecelendirme kuruluşu S&P ye şöyle cevap verelim: Enflasyon ve kurlardaki hareketler aslında ekonomide hayatiyet belirtisidir. Bak birileri bir türlü enflasyon üretemiyor. Çünkü ekonomik canlılık yok. Enflasyonun aralıktan itibaren düşüşe geçeceğini bekliyoruz bazı bakanlarımız da açıkladı. Hemen speküle edip ortalığı bulandırmayın. Aynı zamanda bazı çevreler istatistikleri şaibeli hale getirmeye çalışıyor sanal olumluluk üretiyorlar vs diye. Sanal olumluluk ya da üretilmiş rakamlarla küresel piyasa algısını yönetenlerin hangi ülkeler olduğu bellidir. Türkiye ekonomisine, siyasetine ameliyata müsaade etmeyeceğiz! Bu süreçte 'Kredi kuruluşlarına laf etme' diyenler de hem ekonomi bilgisinin hem milli duygularının eksikliğinden kaynaklı hezeyanlarıdır."

Türkiye S&P