Tam gününde 650 milyon TL’lik yatırım haberi

Tam gününde 650 milyon TL’lik yatırım haberi
Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler bu kez Türkiye’nin Alman şirketlerini kara listeye aldığı iddiasıyla gerildi. Aynı gün Alman Bosch, Türkiye’ye yatırım kararlarını açıkladı.

EKONOMİ - Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilerin hem siyasi hem de ekonomik anlamda "sıcak" geçtiği bir günde, Alman şirketi olan Bosch'tan yatırım haberi geldi. Önce Alman basının Türkiye'nin FETÖ'yü desteklediğinden şüphelenilen 68 kişi ve kurumun adının yer aldığı liste hakkında yeni bilgilere yer verdiği haberi gündeme düştü. Die Zeit gazetesinin haberine göre, Alman yetkililere verilen listede Almanya'nın önde gelen otomotiv şirketi Daimler ve kimya şirketi BASF'ın da adı yer aldı. 

Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt da, Türkiye'nin kara listesinde Alman firmaları olduğunu iddia etmişti. Gazetenin haberine göre, Almanya Federal Suç Dairesi’ne Türkiye tarafından iletilen ve teröre destek vermekle suçlanan firmaların olduğu listede Daimler, BASF gibi firmalar yer aldı. Handelsblatt, Federal Suçlar Dairesi’ni kaynak gösterdi.

ALMANYA EKONOMİ BAKANLIĞI: FİRMALARIMIZI KORURUZ

Almanya Ekonomi Bakanı Brigitte Zypries, Alman firmalarını Türkiye'deki suçlamalara karşı koruyabileceklerini belirterek, Türkiye'deki mevcut siyasi iklim nedeniyle Alman şirketlerin Türkiye'de yatırım yapmalarının çok zor olduğunu söyledi. Zypries, "Saygın Alman şirketleri bir anda 'kara listeye' alınır ve terör destekçisi olarak nitelendirilirse bu Türkiye'de yeni iş ve yatırım yapmanın aşırı zor hale getiren bir iklim anlamına gelir" dedi.

Zypries, "Alman hükümeti ve ben, Alman şirketlerini tümüyle haksız ve akıl almaz bu suçlamalardan koruyacağız. Bu her şeyden önce Alman şirketlerinin çalışanları için geçerlidir" dedi. Alman İhracatçılar Federasyonu ise Türkiye'ye ihracatın düşebileceğini ifade etti. 

ŞİMŞEK SORUŞTURMAYI YALANLADI

Gelişmelerin ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada bu iddiayı yalanladı. Şimşek, "Türkiye'nin Daimler ve BASF'ı soruşturduğu haberi yalan. Alman yatırımcılar hoş karşılarız" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, Türkiye'deki Alman yatırımlarının güven içinde olduğunu, Türkiye'de Alman firmalarına herhangi bir haksızlık yapılmadığını söyledi. 

BOSCH’TAN 650 MİLYON TL’LİK YATIRIM

Almanya ve Türkiye ilişkilerinde yaşanan gerilim karşılıklı açıklamalarla tırmanırken Bosch, Türkiye'ye bu yıl 650 milyon lira yatırım planladıklarını hatırlattı. Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Young, "Bu yıl Türkiye'ye grup olarak 650 milyon lira yatırım yapıyoruz ve bu yatırımın aslan payı da Bursa'ya gelecek" dedi. Bosch Türkiye'nin geçen yıl büyüdüğünü, cirosunu yüzde 14'lük artışla 12 milyar liraya çıkardığını anlatan Young, "Yatırımlarımıza devam ettik ve grup olarak Türkiye'ye 750 milyon lira yatırım gerçekleştirdik. Bu anlamda Bosch'un globalinde Türkiye 4. en büyük yatırımı çekmiştir. Bu anlamda Türkiye, Bosch için çok önemli bir ülkedir" diye konuştu.

YATIRIMLARIMIZI HİÇ ETKİLEMEDİ

Young, "Türkiye ile Almanya arasında yaşanan sıkıntılar yatırımları etkiledi mi?" şeklindeki soru üzerine şunları kaydetti: "Bilakis hiç etkilemedi, biz planladığımız şekilde yatırımlarımızı gerçekleştirdik. İlaveten şunu da söylemek isterim; şu anda yatırım için oldukça iyi bir ortam var. Teşviklerden yaklaşırsak olaya, cazip teşvikler var Türkiye'de. Geçen sene biz otomotiv alanında en çok teşvik alan firma seçildik. Bu da Bosch'un Türkiye'deki operasyonları ve Türkiye'ye olan güveninin göstergesidir."

Öne Çıkanlar