TEB Genel Müdürü Leblebici: Bankaların Merkez Bankası'na bağımlılığı bir süre devam edecek

TEB Genel Müdürü Leblebici: Bankaların Merkez Bankası'na bağımlılığı bir süre devam edecek
Leblebici, 'Yılın ikinci yarısıyla birlikte olağanüstü dönemden çıkarak Merkez Bankası fonlamasına daha az ihtiyaç duyulacak bir döneme girebileceğimizi öngörüyorum' dedi.

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, Türkiye'de dengeli bir kredi büyümesi öngörürken, şirketler tarafında yılın ikinci yarısında kredi talebinin güçleneceğini öngördü. Leblebici, yaptığı yazılı açıklamada, TEB'in ve sektörün Covid-19 salgını dönemindeki çalışmaları hakkında bilgi verirken, 2021'e ilişkin öngörülerini paylaştı.

Gelecek dönemde daha dengeli, makro istikrarı destekleyen, finansal istikrara katkı sağlayan bir kredi büyümesi olacağına işaret eden Leblebici, şunları kaydetti:

"Sektör için kredilerin risk maliyeti ve aktif kalitesinin ön planda olacağı, sürdürülebilir büyümeye odaklanılan bir yıl olacak. Sektörde Türk Lirası'na doğru bir yönelim olacak. Bankaların Merkez Bankası'na bağımlılığı bir süre devam edecek. Ancak yılın ikinci yarısıyla birlikte olağanüstü dönemden çıkarak Merkez Bankası fonlamasına daha az ihtiyaç duyulacak bir döneme girebileceğimizi öngörüyorum. Özellikle büyümenin taşıyıcısı olacak sektörlere ve şirketlere yönelme daha belirgin olacaktır."

Ekonomide üçüncü çeyrekte yaşanılan ivmenin daha dengeli ve sağlıklı bir versiyonunun 2021'in ikinci çeyreği itibarıyla görülebileceğini söyleyen Leblebici, "Özellikle öngörülebilirlik arttıkça şirketler tarafında yatırımlar yeniden canlanacaktır. Tüketici tarafında ise daha çok ertelenen talepler gündeme gelecek. Burada faiz oranları daha dengeli olduğu için tüketim talebinin daha temel ve öncelikli ihtiyaçlara yöneleceği söylenebilir. Şirketler tarafında ise işletme sermayesi ihtiyacı, yeni makine alım ihtiyacı ve modernizasyon ihtiyacına yönelik kredi talebinin yılın ikinci yarısı itibarıyla güçlenebileceğini öngörüyorum. Çünkü 2018'in ikinci yarısından bu yana yaşanan gelişmelerden dolayı şirketler sürekli frene basmak zorunda kaldı. Bu yüzden salgın sonrası ertelenen birçok yatırımın devreye girmesi gerekecek. Kapasite artışı ihtiyacı doğacak. Bu sebeple özellikle büyümenin sürükleyici gücü olacak sektörler ve şirketler başta olmak üzere kredi talebi artacaktır" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar