TÜİK hakkındaki suç duyurusunu başsavcılık geri çevirdi

TÜİK hakkındaki suç duyurusunu başsavcılık geri çevirdi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP'nin TÜİK Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında yaptığı suç duyurusu için 'soruşturma yapılmasına yer olmadığına' karar verdi. CHP'den "Karar siyasal yargının en açık kanıtıdır" tepkisi geldi.

Artı Gerçek - CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer'in Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya ve Başkan Yardımcıları hakkında 'görevi kötüye kullanmaktan' 19 Temmuz'da yaptığı suç duyurusu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan döndü. Başsavcılık, 'soruşturma yapılmasına yer olmadığına' karar verdi.

Suç duyurusuna ilişkin savcılığın kararında, şöyle denildi:

"Şikayetçinin dilekçesindeki isnat ve iddiaların soyut ve genel nitelikte olduğu, somut bir bilgi ve belgeye dayanmadığı, iddiaların bu yönüyle ön inceleme ya da soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte olmadığı anlaşılmakla; şikayet konusu hakkında soruşturma yapılmasına yer olmadığına karar verildi."

TAŞÇIER: DAHA HANGİ SOMUT KANIT OLSUN?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Taşcıer, savcılığın kararına yaptığı yazılı açıklamayla tepki gösterdi. Taşcıer, şu eleştiride bulundu:

"Yaptığı enflasyon hesabıyla insanca yaşama hakkını hedef alan TÜİK’i yargı zırhıyla koruyorlar. 12 bin 500 lira ile ay sonunu getirmeye çalışan milyonlarca insanı temel haklara sahip ‘yurttaş’ olarak değil, yok edilmesi gereken bir ‘düşman’ gibi gören anlayış söz konusu. Bir iktidar düşünün ki, kendi emeklisine savaş ilan etmiş olsun. Bugün karşımızdaki tablo bu. TÜİK eliyle emeğiyle geçinenlere karşı bir düşman ceza hukuku işletiliyor.

Adaletin özü, toplumda güvenin sağlanmasıdır ve yargı süreçlerinin şeffaf olması bu güvenin ana kaynaklarından biridir. Ortada TÜİK’in şeffaf ve objektif olmadığına ilişkin yargı kararları var. Memur Suçları Bürosu için daha somut hangi kanıt olsun? Türkiye'de enflasyon oranlarının TÜİK tarafından belirlenmesi ve bu oranların emekliler ile memurların maaş zamlarını doğrudan etkilemesi Savcılık için somut bir gerekçe değilmiş. Bu karar siyasal yargının en açık kanıtıdır." (ANKA)

Öne Çıkanlar