'Türk Lirası değerinin üzerinde olabilir'

'Türk Lirası değerinin üzerinde olabilir'
Uluslararası Finans Enstitüsü'nden Türkiye'ye uyarı gibi bir kırılganlık analizi geldi. Arjantin ve Türkiye'nin en zayıf halkalar olarak öne çıktığı belirtildi.

EKONOMİ - Volatilite ve yüksek faiz oranlarının küresel piyasaları titretmesiyle birlikte gelişen ekonomiler risk iştahına ilişkin yeni bir sınav ile karşı karşıya bulunuyor. 

Uluslararası Finans Enstitüsü'nden (IIF) Türkiye'ye uyarı gibi bir kırılganlık analizi geldi. 

Kurum, oynaklığın ve yüksek faiz oranlarının küresel piyasaları çalkalaması ile gelişen ekonomilerin riskli varlıklara yönelik risk iştahı dolayısıyla yeni bir sınavla karşı karşıya kaldığını belirtti. 

Kurumun analizine göre gelişen ülkeler arasında Arjantin ve Türkiye en zayıf halkalar olarak öne çıkıyor. Robin Brooks liderliğindeki kurum analistlerinin hazırladığı raporda iki ülkenin de hızla artan cari açıkları dolayısıyla para birimlerindeki hızlı gerilemeye dikkat çekildi.

Analistlerin 14 Şubat tarihli notunda, "Arjantin ve Türkiye paraları son dönemdeki düşüşlere rağmen değerinin hala üzerinde olabilir" ifadesi yer aldı.

Son üç yılda Arjantin pesosunun dolar karşısında yüzde 56, Türk Lirası'nın ise yüzde 34 geriledi. 

Kurumun değerlendirmesine göre, şubat ayının başında görülen hisse senetlerindeki satış dalgasında toparlanma eğilimi gözlenirken, oynaklık henüz sona ermemiş olabilir. 

Öne Çıkanlar