'Saray, Suriye'den önce cebimize operasyon yapıyor'

'Saray, Suriye'den önce cebimize operasyon yapıyor'
Köprü ve otoyollara yapılan yüzde 20 zam herkesi isyan ettirdi. HDP Milletvekili Garo Paylan, 'Savaş politikaları devam ettikçe, Damat Bey’in eli cebimizde olacak' dedi.

ARTI GERÇEK - Geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı'ndaki hedeflerden ve TÜİK tarafından açıklanan tek haneli eylül ayı enflasyonundan sonra art arda gelen zamlar, hem açıklanan programın hem de enflasyon hedeflerinin inandırıcılığını bir kez daha sorgulattı.

Elektriğe en son eylül ayı sonunda yüzde 14.9 zam gelmişti. Son bir yılda doğalgaz ve elektriğe 10 kez zam yapılırken, sadece iki kez indirim gerçekleştirildi. Köprü ve otoyol geçişlerine ise bugünden geçerli olmak üzere  ortalama yüzde 20 zam geldi. Hemen akabinde, yüksek hızlı ve ‘konvansyonel’ olarak adlandırılan tren bilet fiyatlarını yüzde 20 artırıldı. PTT ise gönderi ücretlerine yüzde 20 zam yaptı.

Pazar gecesi Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), 7 Ekim'den geçerli olmak üzere otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde ortalama yüzde 20 zam yapıldığını açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre son zamla birlikte son 17 yılda köprü geçiş ücretleri yüzde 1446 artarken, otoban geçiş ücretleri de yüzde 648 yükseldi. Enflasyon ise aynı dönemde yaklaşık yüzde 425 artış gösterdi.

Eylül ayında köprü geçiş ücreti son bir yılda en çok zamlanan ikinci hizmet idi. Ekim ayı itibariyle köprü ücretinin son bir yılda en çok zamlanan hizmet olması güçlü bir ihtimal.

KGM'den yapılan yazılı açıklamada, kontrollü otoyol ve Boğaz köprülerinin hizmet ömürlerinin uzatılması amacıyla bakım onarımlarının düzenli olarak yapılabilmesi için, her yıl Üretici Fiyat Endeksi'ne (ÜFE) göre düzenlenmesi gereken geçiş ücretlerinin, geçen yıl yüzde 33,64 olan enflasyona rağmen 21 aydır artırılmadığı ifade edildi. Bu sebeple otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde ortalama yüzde 20 zam yapıldı.

TÜİK’in açıkladığı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri ışığında, son yapılan zamlar ekim ayı enflasyonuna yansıyacağından her yılın ekim ayı endeks değerleri kullanıldı. 

KÖPRÜ ÜCRETLERİ SON BİR YILDA YÜZDE 165 ARTTI

Euronews'da yer alan habere göre, Ekim 2002’de 1,5 olan köprü geçiş ücreti endeksi son gelen zamla birlikte Ekim 2019’da 23,19’a yükseliyor. Bu da 2002 yılında bu yana köprü geçiş ücretlerinin yüzde 1446 arttığını gösteriyor. Köprü ücretleri ekim ayları itibariyle bakıldığında son bir yılda yüzde 165, son dört yılda ise yüzde 582 artmış oldu.

OTOBAN ÜCRETLERİ SON BİR YILDA YÜZDE 40 ARTTI

Ekim 2002’de 1,75 olan otoban geçiş ücreti endeksi son gelen zamla birlikte Ekim 2019’da 13,06’ya erişiyor. Bu da son 17 yılda otoban geçiş ücretlerinin yüzde 648 arttığı anlamına geliyor. Otoban ücretlerine ekim ayları itibariyle bakıldığında son bir yılda yüzde 40, son dört yılda ise yüzde 120 artması söz konusu.

ENFLASYON ARTIŞI İSE YAKLAŞIK YÜZDE 425

Ekim ayı enflasyon verisi henüz açıklanmadığından eylül ayı 2002 ile 2019 yılları arasındaki değişime bakmak mümkün. Eylül 2002 ile Eylül 2019 arasında TÜFE yüzde 424 arttı. Ekim ayında bu oranda olağanüstü bir değişim beklenmiyor. 2002 yılında eylül-ekim arasında TÜFE yüzde 3,29 artmıştı, 2019’da ise eylül-ekim ayındaki değişim bekleniyor.

YEP, YALANCI EKONOMİ PROGRAMI'NA DÖNDÜ

Otoyol ve köprülere yapılan zammın ardından tepkiler de çığ gibi büyüdü.

Ekonomist, Uğur Gürses, "Resmi enflasyon hedefi yüzde 5, YEP resmi enflasyon tahmini yüzde 8.5, köprü ve otoyollara zam ortalama yüzde 20. Mürekkebi kurumayan söz aşağıda. YEP'i "Yalancı Ekonomi Programı"na dönüştürmek iyi olmamış" değerlendirmesi yaptı.

Ekonomist Mustafa Sönmez ise, "Ne demişti damat? Kamu açıklarını milli gelirin yüzde 3’ünün altında tutacağız. Nasıl? Elektriğe zamdan sonra köprü, otoyola zam ile. Devamı gelecektir. Suriye’ye sefer, cihatçı yevmiyeleri nasıl finanse edilecek? Zamla, vergi ile" dedi.

İktisatçı Yalçın Karatepe, "Zamları istedikleri oranda yapıyorlar. Ücret artışlarına gelince "beklenen enflasyon" filan diyecekler. Kepçe ile alacaklar, çay kaşığı ile bile vermeyecekler" ifadesini kullandı.

GARO PAYLAN: SAVAŞ YOKSULLUKTUR

HDP Milletvekili Garo Paylan da, "Zam yağmuru devam ediyor! Elektrik, doğalgaz, sigara, mazot zamlarının ardından; Köprülere, otoyollara, Tren ve posta ücretlerine de yüzde 20 zam geldi. Saray, Suriye’den önce cebimize operasyon yapıyor. Savaş politikaları devam ettikçe, Damat Bey’in eli cebimizde olacak" dedi.

CHP'li Aykut Erdoğdu ise, "Şimdi de köprü ve otoyollara yüzde 20 zam yapmışlar... TÜİK’e bakarsanız enflasyon yüzde 9’a düştü, damada bakarsanız yüzde 5’e düşecek ama her gün yeni bir zam haberi alıyoruz... 1 Ocak 2016’da 3,40 TL olan köprü geçişi 10,50 TL olmuş, yani 3 katına çıkmış... Kimi kandırıyorsunuz? dedi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, "Zam yağmurunda bugün sıra köprü ve otoyol geçiş ücretlerinde. Ama çok şükür "sorun yok". Ne de olsa TÜİK’in başına damadın arkadaşını atayarak, zam yaparak enflasyonu düşürmenin formülünü buldular" ifadelerini kullandı.

CHP'li Veli Ağbaba da, zamlara tepki göstererek, "Otoyol ve köprü ücretlerinin hemen ardından tren biletleri ve PTT posta ücretleri de yüzde 20 zamlandı. Tatlı sözlerle, açıklanan içi boş ekonomik paketlerle, yandaş basının manşetleriyle gizlemek isteseler de Türkiye, tarihinin en derin krizlerinden birini yaşıyor..." dedi.

KÖPRÜ GEÇİŞ ÜCRETLERİ REKOR KIRDI

Dünya gazetesi yazarı Özcan Kadıoğlu, "Boğaz köprüleri ve otoyol geçiş ücretlerine yüzde 20 zam gelmiş. Son 16 yılda Kamu Fiyat Artışlarında Köprü Geçiş Ücretleri birinci sırada rekor kırdı. 2003 yılında 1 dokarkenken, Boğaz Köprüsü Geçiş Ücreti 1.85 dolara çıktı. Enflasyon aynı dönemde yüzde 350 artarken Köprü Geçiş Ücretleri yüzde 1.445 arttı" şeklinde bir değerlendirmede bulundu.

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, "Bizler, ödediğimiz vergilerle yapılan köprü ve yollardan sadece bayramlarda ücretsiz geçebildiğimiz için mutlu olan insanlarız. Üzmeyin bizi..." diye yazdı.

BOĞAZ KÖPRÜLERİNDEN OTOMOBİL GEÇİŞ ÜCRETİ 10,50 LİRA

7 Ekim Pazartesi gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yapılan ortalama yüzde 20 zamma göre:

Otoyollarda otomobil için en yakın mesafe ücreti 3 lira

Otoyollarda en uzak mesafe ücreti 30 lira

15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü geçiş ücret tarifesi ise aks aralığı 3,20 metreden küçük iki akslı araçlar için 10,50 lira, aks aralığı 3,20 metre ve 3,20 metreden büyük Ulaşım Koordinasyon Merkezi kararı gereğince geçebilen ve geçemeyen her türlü iki akslı araçlar için 13,50, 3 akslı her türlü araçlar için 29,50, 4 ve 5 akslı her türlü araçlar için 58,75, 6 ve yukarı akslı araç için 78,25 ve motosikletler için de 4,25 lira. Osmangazi Köprüsü'nde 1. sınıf araçlar için tarife 103,05 lira olarak belirlendi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar