Yeni hafta hareketli başladı, euro koşuyor, dolar izliyor | Piyasalarda gözler ABD verilerinde

Yeni hafta hareketli başladı, euro koşuyor, dolar izliyor | Piyasalarda gözler ABD verilerinde
20 yıllık liderliğini dolara kaptıran euro, liderliği hem geri aldı hem aradaki farkı açtı. Euro/TL 18,59 seviyesinden işlem görürken, yen haftada dolar/TL 18,24 seviyesinden işlem görüyor.

+GERÇEK - Euro ile dolar arasındaki rekabet kıyasıya sürüyor. Euro, dolara fark atmaya başladı ancak dolar da euronun peşini bırakmıyor. Geçen haftayı dolar 18,13 TL seviyesinden tamamlayan dolar, yeni haftaya 18,24 TL seviyesinden işlem görüyor.

Euro ise geçen hafta 18,33 TL civarında işlem görmüştü. Ancak, euro dolarla rekabette bir adım öne geçti. Euro, yeni haftaya 18,40 TL seviyesinden giriş yaptı.

Doalr/TL 18,24, Euro/TL 18,59 seviyelerinde.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) 75 baz puanlık rekor faiz artışından sonra dolar euroya karşı kan kaybetmişti. 

Gram altın haftaya kayıpla başlarken, 1005 liradan işlem görüyor. Cumhuriyet Altını 6651 liradan, yarım altın 3339, çeyrek altın ise 1669 lira seviyesinden el değiştiriyor.

EURO, DOLARA KARŞI DEĞER KAZANIYOR

Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artışında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) temposuna ayak uyduracağı beklentisiyle euro dolara karşı ivme kazanırken dolardaki düşüş hisse senetleri piyasalarında iyimserliğe yol açıyor.

Euro, dolara karşı yüzde 0,4 yükselirken parite 1,0082 seviyesine ulaştı. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 düşüşle 1.300 altındaki seyrini sürdürdü.

Gevşek para politikasını tercih eden Japonya’da yen dolar karşısında geriliyor. Asya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1 yükseliş kaydediyor. Hong Kong, Çin ve Güney Kore tatil sebebiyle kapalı.

Amerikan vadelileri ise yatay işlem görüyor. Tahvil piyasasında hareketler nispeten sakin. ABD 10 yıllık getirisi bir baz puan yükselişle yüzde 3,32 seviyesinde.

Petrol ise talep endişeleri sebebiyle haftaya sert düşüşle girdi. Brent kasım kontratı yüzde 1,4 düşüşle 91,55 dolara inerken ABD ham petrol Ekim kontratı yüzde 1,5 düşüşle 85,47 dolardan işlem görüyor. 

FED'DEN 75 PUAN ARTI BEKLEYENLERİN SAYISI ARTIYOR

Öte yandan, Fed’in 20-21 Eylül’deki toplantısında 75 baz puanlık faiz artırımı eğilimi belirginleşiyor. Fed üyelerinden Christopher Waller, "bir başka ciddi artışı" destekleyeceğini belirterek 75 baz puan faiz artışından yana olduğunu belirtti.

Faiz kararında bir başka oy hakkına sahip olan üye St. Louis Fed Başkanı James Bullard da, "daha güçlü bir adımdan yana olduğunu söyledi.

Fed üyelerinin açıklamalarıyla birlikte 75 baz puan faiz artışı bekleyen yatırım bankalarına yenileri ekleniyor.

Evercore ISI, Deutshce Bank ve Blackrock ekonomistleri, eylülde üçüncü kez üst üste 75 baz puanlık faiz artışı bekleyen kurumlar kervanına katıldı.

Deutsche Bank ekonomistleri, salı günü gelecek TÜFE verisinin Fed yetkililerinin firkini değiştirmeyeceği görüşünde.

Evercore analistleri Krishna Guha ve Peter Williams ise enflasyon dinamiklerinin 2023’te Fed’in faiz artışına gerek duymamasına yol açacağını belirtiyor.

Blackrock ekonomisti Rick Rieder, Fed’in yeniden faiz indirimlerine başlaması konusunda piyasaların erken fiyatlama yaptığını belirtti. Geçtiğimiz hafta BofA, Barclays, Jefferies, Nomura ve Goldman Sachs eylül tahminlerini 75 baz puanlık artışa revize etmişlerdi.

ABD’DE GÖZLER ENFLASYONDA

ABD’de pay piyasaları üst üste üç haftalık satıcılı seyrin ardından bu hafta pozitif bir seyir izlerken, yatırımcılar salı günü açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri başta olmak üzere yoğun veri gündemine odaklandı.

Fed Başkanı Jerome Powell’ın yaptığı açıklamaların ardından bu ay yapılacak para politikası toplantısında 75 baz puanlık faiz artışına kesin gözüyle bakılırken, gelecek ay ise 25 baz puan faiz artışı bekleniyor. Buna karşın gelecek hafta açıklanacak verilerdeki olası sürprizler piyasa beklentilerini etkileyebilir.

ABD’de ağustos ayı enflasyonu en kritik makroekonomik veri olarak dikkati çekerken, ülkede çarşamba günü açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve perşembe günkü sanayi üretimi verilerinin de ekonominin gidişatına ilişkin vereceği ipuçlarının varlık fiyatları üzerinde etkili olması bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar