24 yıl sonra bir ilk: Avrupa Merkez Bankası'ndan tarihi faiz kararı geldi

24 yıl sonra bir ilk: Avrupa Merkez Bankası'ndan tarihi faiz kararı geldi
Avrupa Merkez Bankası (ECB), bugünkü toplantısında politika faizini beklentilere paralel olacak 75 baz puan artırdı. Böylece, ECB tarihinin en yüksek faiz artışı gerçekleşmiş oldu.

Piyasaların merakla beklediği Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı belli oldu. ECB, tarihinde ilk kez politika faizini 75 baz puan artırdı.

Banka böylece 24 yıllık tarihinde ilk kez bu oranda bir faiz artışı gerçekleştirdi. Banka art arda ikinci toplantısında da faiz artırmış oldu.

ECB, beklendiği gibi faizi 75 baz puan artırdı ve refinansman faiz oranı yüzde 1,25'e yükseldi. Böylece, ECB tarihinin en büyük faiz artırımına gitmiş oldu. Banka bir önceki toplantısında 50 baz puan artışa gitmişti.

ECB'den yapılan açıklamada, "Bankaların fonlama şartlarını izlemeye devam edeceğiz. Faizlerde, enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine geri dönmesini sağlayacak seviyelere doğru önden yüklemeleri adımlar attık" ifadelerine yer verildi.

Banka temmuz ayında yaptığı son toplantıda 50 baz puanlık faiz artışına gitmiş, bu kararla birlikte ECB 11 yıl sonra ilk kez faiz artırmıştı. Banka bugünkü kararı ile tarihinde ilk kez 75 baz puan faiz artırmış oldu. Böylece bankanın refinansman faizi yüzde 1,25’e, mevduat faizi ise yüzde 0,75’e, marjinal borç verme imkanı yüzde 1,50 seviyesine yükseldi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar