Covid-19'da artan yayılma ve yerlilerin döviz işlemleri izleniyor: Dolar 7,81, euro 9,43 seviyesinde

Covid-19'da artan yayılma ve yerlilerin döviz işlemleri izleniyor: Dolar 7,81, euro 9,43 seviyesinde
Doların ve euro yatay bir seyir izlerken, piyasalar hem artan vakaları hem de aşı haberlerini takip ediyor. Merkez Bankası'nın rezervleriyle ilgili gelişmeler de gündemdeki yerini koruyor.

ARTI GERÇEK - Dolar/TL, 8 seviyesinin hemen altında yatay bir seyir izlerken piyasalarda küresel gelişmeler Coronavirus'te artan yayılım ve lokallerin döviz işlemleri izleniyor. Dolar/TL, 8,58 zirvesinden ekonomi yönetiminde değişimle birlikte daha ortodoks politikalara geçiş beklentileriyle gerilediği 7,5'li seviyelerde lokal döviz altın alımlarıyla kalıcı olamamış ve 8 seviyesine yükselmişti. Bu yükseliş ardından ise kur 7,8 civarında genel olarak yatay bir seyir izledi.

Dolar, sabah saatlerinde 7,81, euro ise 9,43 seviyelerinden işlem görüyor.

Cuma günü haftanın kapanışı sonrası ise uluslararası kredi dereceklendirme kuruluşu Moody's tarafından açıklanabilecek Türkiye not güncellemesi izlenecek. Küresel piyasalarda Asya borsaları bazı yatırımcıların rekor seviyelere yükselişlerin ardından kar realizasyonuna gitmesiyle ilk işlemlerdeki kazanımlarını azaltsa da, ABD'nin ek ekonomik destek vereceğine ve Coronavirus aşısına yönelik umutlar piyasa genelindeki risk iştahını destekledi.

Bankacılar yılın geri kalanında yabancıların hacimlerinin yavaş yavaş azalacağı ve yeni pozisyon alma isteğinin 2021 yılına kalacağını belirtiyorlar.

NET REZERVLERİN GEÇEN HAFTA 5 MİLYAR DOLAR GERİLEDİĞİ HESAPLANIYOR

Reuters'da dün yayımlanan bir haberde de dikkat çekildiği üzere bankacıların Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) analitik bilanço verilerinden yaptığı hesaplamaya göre, yarın açıklanacak haftalık rezerv verilerinde 5 milyar dolar düşüş bekleniyor.

Reuters'ın hesaplamalarına başvurduğu üç bankacı da TCMB net rezervlerinin 23-27 Kasım haftasında 4,5-5 milyar dolar civarında azaldığını ve net rezervlerin 18 milyar dolardan 13 milyar dolara gerilediğini hesaplıyor. Bu 2003'ten beri en düşük seviye olacak.

TCMB'nin kamu bankaları aracılığıyla yaklaşık 1,5 yıl devam ettirdiği döviz satışları son dönemde görülmüyor. Ancak, banka bu döviz arzı ile rezervlerinin yaklaşık 130 milyar dolarını kaybetti. Bankacıların hesaplamalarına göre sahipliği TCMB'ye ait döviz rezervi eksi 50 milyar dolar civarında.

MERKEZ BANKASI'NIN PARA VE KUR POLİTİKASI METNİNİ AÇIKLAMASI BEKLENİYOR

TCMB'nin döviz rezervlerinin önemli bölümünü altın ve lokal bankalardan aldığı dövizler oluşturuyor. Bankacılar son dönemde herhangi bir rezerv satışı görmüyor. Aksine bu uygulamaların terse çevrilmesini bekliyor. Bu kapsamda piyasada her yılın aralık ayında açıklanan Para ve Kur Politikası metni bekleniyor. Beklenti metnin önümüzdeki hafta açıklanması yönünde. Piyasa, TCMB'nin önümüzdeki dönemde rezerv birikimi yapması gerektiği konusunda hemfikir. Geçmişte rezerv artışı ile iligli en çok kulanılan yöntemler reeskont kredisi ve döviz alım ihaleleri. Hali hazırda reeskont kredileri ilk 11 ay itibarıyla TCMB rezervlerine yaklaşık 22 milyar dolar katkı yaptı. Döviz alım ihalesi ise 2020'de yapılmadı.

Bir bankanın Hazine masası işlemcisi, "TCMB'nin kısa süre içinde 2021 yılına ilişkin Para ve Kur politikası metnini açıklamasını bekliyoruz. TCMB'nin önümüzdeki dönemde rezerv biriktirmesi gerektiği kesin. Ancak bunun hangi yöntemle ne zaman ve nasıl yapılacağı kritik" diyerek, şu değerlendirmede bulundu:

"En önemlisi rezerv birikimi için kalıcı portföy girişi olması gerekliliği ki üç hafta süren giriş rezerv biriktirmek için bizce yeterli değil dolayısıyla kısa sürede bankanın rezerv için döviz alım ihalelerine başvurmasını beklemiyoruz. Ancak 2021 yılının belki ortasında bu sistem devreye girebilir. Bu adımların detayları için Para ve Kur Politikası açıklamasını takip edeceğiz."

PFIZER VE BIONTECH'İN AŞISI İNGİLTERE'DEN ONAY ALDI

İngiltere, düzenleyici kuruluşların Pfizer ve BioNTech aşısını onaylamasıyla birlikte Covid-19 aşısına onay veren ilk batılı ülke oldu. Acil durum onayıyla birlikte aşının tedarik edilmesinin önü açıldı ve Coronavirus ile mücadelede yeni bir safhaya geçildi.

Pfizer ve Alman ortağı BioNTech, kasım ayında aşının ‘taşıyıcı RNA’ isimli yeni bir teknolojiye dayandığını belirtmiş ve son test sonuçlarında da aşının yüzde 95 etkinliğe sahip olduğunu açıklamıştı.

İngiltere Hükümeti'nden yapılan açıklamaya göre, aşı gelecek hafta İngiltere’de kullanılabilir olacak.

Öte yandan, iç piyasada ABD ile seçim sonrası ilişkiler ve AB ile artan gerilimin nasıl şekilleneceği de takip ediliyor. Kısa sürede Türkiye'ye yönelik bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı piyasada izleniyor. İlgili adımlar piyasada endişe yaratsa da yabancı yatırımların Türkiye pozisyonlarını tahvil bono gibi alanlarda nedereyse sıfırlamış olması nedeniyle endişelere rağmen portföy girişleri sürüyor.

Yabancı yatırımcıların yıllar içinde oldukça azalttıkları Türkiye pozisyonlarını Berat Albayrak'ın istifası ile birlikte kasım ayı başından beri artırmaya başlamasına karşın lokallerin benzer bir adım izlememesi TL'deki değer kazançlarını sınırlayan en önemli etken olarak ön plana çıkıyor.

Diğer yandan, ekonomi yönetiminin değişimi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "piyasa ve Batı dostu" açıklamalarının ardından yabancıların döviz bozdurup TL varlıkları alırken, yerlilerin döviz ve altın alımlarına devam etmesi Reuters tarafından da gündeme getirildi.

"Temkinli Türkler henüz Erdoğan'ın ekonomik sözünü satın almıyor" başlıklı bir analize yer veren Reuters, Erdoğan'ın ekonomide yeni dönem sözünün TL'de yabancı yatırımcı kaynaklı ralliyi (değer kazancı) tetiklediğini ancak yerlilerin henüz bu söze ikna olmadığını ve TL'deki değer kazancının yerlilerin döviz alımlarını sürdürmeleri nedeniyle durduğunu vurguladı.

STRATEJİSTLER EURODA YÜKSELİŞİN SÜRMESİNİ BEKLİYOR

Stratejistler dolar karşısında iki yılın zirvesine çıkan eurodaki yükseliş devam edeceğini öngördü.

bloomberght.com'da yer alan habere göre, BNY Mellon Stratejisti Geoffrey Yu’ya göre, doları bir fonlama aracı olarak kullanan yatırımcıların artan gelişen ülke para birimi carry işlemlerine yönelmesi bu gerilemede etkili oldu.

Deutsche Bank Küresel Döviz Araştırmaları Direktörü George Saravelos da "Dolarda, küresel reflasyon fiyatlamasına bağlı geniş tabanlı bir zayıflama yaşanıyor. Doların, ABD tahvil faizlerinin yükseldiği bir ortamda dahi düşmesi not edilmeli" dedi.

Bannockburn Global Forex Stratejisti Marc Chandler da, eurodaki güçlenmenin euro/sterlin paritesindeki yukarı yönlü baskılardan da destek bulduğu değerlendirmesini yaptı.

Scotiabank Stratejisti Shaun Osborne’a göre ralli kalıcı olabilir. Osborne, son dört ayda dolara karşı 1,16-1,20 bandında seyreden euroda yaşanan yükselişin, yeni bir güçlenme döneminin başlangıcına işaret ettiğini öngördü. Doların faiz ve büyüme değişkenlerinden gelen desteği kaybetmeye başladığını ve yatırımcıları euroya yönelttiğini belirten Osbourne, küresel ekonomide toparlanmanın bu trendi güçlendireceği tahmininde bulundu. Osbourne, "Euro rallisinin bacakları olduğunu ve orta vadede devam etmek için alanı olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Euro/dolar paritesinin 1,20’ye yakın bir seviyede tepe yapacağını öngören TD Securities Strategisti Mark McCormick ise, ABD Başkanlık seçimini Joe Biden’ın kazanması ve düşük dolar beklentilerinin bir araya gelmesiyle, yatırımcıların zayıf büyüme görünümünü göz ardı ettiklerini, daha çok iyi haberlere odaklanmayı tercih ettiklerini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar