Yurt içi uçuşlar sınırlandı, otobüs seyahatleri izne bağlandı

Yurt içi uçuşlar sınırlandı, otobüs seyahatleri izne bağlandı
Yurt içi uçuşlarda 'Seyahat İzin Belgesi' uygulaması bu sabah itibarıyla başladı. Şehirler arası otobüs yolculuğuna ilişkin kurallar da yeniden düzenlendi.

ARTI GERÇEK - Yurt içi uçuşlarda 'Seyahat İzin Belgesi' uygulaması bu sabah itibarıyla başlatıldı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da konu hakkında sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı.

İçişleri Bakanlığı genelgesiyle hava yolu yolcuları, bugün saat 06:00’dan itibaren Seyahat İzin Belgesi olmadan seyahat edemeyecek.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da sosyal medya hesabından konu hakkında bir açıklama yaptı. Yerlikaya açıklamasında şu bilgiyi verdi:

"Hava yolu ile yurt içi uçuşlarda 29 Mart saat 06.00’dan itibaren ‘Seyahat İzin Belgesi’ istenecektir. Başta THY olmak üzere tüm hava yolu firmaları seyahat izin belgesi olmayan kişilere bilet satışı yapmayacak ve yolcu olarak taşımayacaktır."

THY, koronavirüs tedbirleri kapsamında sadece belirli illere sefer yapılacağını duyurdu.

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, sosyal medyadan yaptığı açıklamda pazar günü 00:01'den itibaren İstanbul, Ankara, Samsun, Trabzon, Van, Diyarbakır, Erzurum, Malatya, Gaziantep, Kayseri, Konya, Adana, Antalya ve İzmir'e uçulacağını belirtti. Sefer saatleri ise daha sonra belli olacak.

Twitter'dan yaptığı açıklamada, tüm yurt dışı yolcu seferlerinin durdurulduğunu hatırlatan Ekşi, "İç hat seferlerimiz cumartesi 23:59'dan itibaren İstanbul ve Ankara'dan bazı büyükşehirler ile sınırlandırılmıştır. Detaylı bilgi için beb sitemizi takip ediniz. Kargo seferlerimiz devam edecektir. Cumartesi 23.59 dan itibaren iç hat seferlerimiz İstanbul Havalimanı ve Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan yapılacaktır" ifadelerini kullandı.

Ekşi, THY'nin iç hat tarifesinin gün içinde hazırlanıp ilan edileceğini, iç hat seferlerindeki yolcuların valiliklerden izin alma gerekliliğinin saat 17:00'den sonra başlayacağını kaydetti.

OTOBÜS TERMİNALLERİ BOŞ KALDI

Öte yandan, koronavirüs salgını sebebiyle şehirler arası otobüs taşımacılığına da sınırlar getirildi. Şehirler arası otobüsle valiliklerin uygun gördüğü koşullara sahip olanlar dışında yolculuk yapılamayacak. 

Terminallerde, sosyal mesafenin korunmasına yönelik bekleme salonundaki koltuklar kaldırılırken, bilet firmalarının önüne şeritler çekildi. Terminalde bulunan yüzlerce otobüs, peronlar yerine otoparklarda bekletildi.

Birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar ile özellikle son 15 gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşlar valiliklere veya kaymakamlıklara seyahat izin belgesi almak için başvurabilecek.

Koronavirüs sebebiyle şehirler arası otobüs yolculuğuna ilişkin kurallar yeniden düzenlendi. İçişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan genelgeye göre, tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar ile özellikle son 15 gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşların şehirler arası yolculuk yapması valilik izni ile gerçekleşecek.

İller arasında seyahat etmesi zorunlu olan vatandaşlar, valilerin/kaymakamların koordinesinde oluşturulacak Seyahat İzin Kurulu'na başvurarak seyahat belgesi düzenlenmesi talebinde bulunacaklar. Talebi uygun görülenlere kurul tarafından seyahat güzergâhı ve süresini de içerecek şekilde şehirler arası otobüs seyahat izin belgesi düzenlenecek.

Seyahat İzin Kurulu tarafından, şehirler arası otobüs seyahat izin belgesi verilenler tarafından yapılan başvurular dikkate alınarak otobüs seferi planlaması yapılacak ve ilgililere bilgi verilecek.

OTOGAR ÇIKIŞINDA SAĞLIK KONTROLÜ YAPILACAK

Seyahat etmesine izin verilen otobüslerdeki yolcuların ve personelin sağlık kontrollerinin yapılması amacıyla otogar çıkışlarında sağlık kontrol noktaları oluşturulacak, yolcuların sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra otobüs seyahatine başlayacak.

Seyahat İzin Kurulu’nca, otobüsle yolculuk yapacak vatandaşların listesi, telefonları, gidecekleri yerlerdeki adreslerini belirtilen yolcu listeleri gidilecek ildeki valiliğe bildirilecek.

Valiliklerce, illerine gelecekleri bildirilen yolcuları il girişlerinde kontrolleri gerçekleştirilecek. Karantinaya alınmasını gerektirecek bir durumun tespit edilmesi halinde ilgili kişiler 14 gün süreyle karantinaya alınacak. Karantinaya alınmayanlar arasında 14 gün süreyle gözlem altına kalmaları gereken vatandaşlara evlerinde kalmaları hususu tebliğ edilecek ve uyulup uyulmadığı sürekli kontrol edilecek.

Yolculuğuna izin verilen otobüsler seyahat güzergahlarında ancak il otogarlarında duracak ve durdukları illerin Valiliklerince seyahat etmesine izin verilen yolcuları kapasitelerinde boşluk olması durumunda alabileceklerdir. Otobüs firmalarının servis hizmetleri yasaklanacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar