1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenler Kazancı Yokuşu'nda anıldı
Yağmur Kaya
ARTI GERÇEK-78'liler Girişimi, Demokratik Aleviler Derneği (DAD), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Yeşil Sol Parti ve Doğu-Güneydoğu Dernekleri Platformu 1 Mayıs 1977’de öldürülenleri, vuruldukları Taksim Kazancı Yokuşu'da karanfillerle andı.
Yoğun polis ablukası altında gerçekleşen anmada konuşan 78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, bundan 44 yıl önce İstanbul Taksim Meydanı'nda 500 binin üzerinde kişiye bombalı ve silahlı bir saldırının gerçekleştiğini vurguladı. Saldırının sistemli bir şekilde yürütüldüğünü söyleyen Can, kitlenin Kazancı Yokuşu'na doğru yönlendirildiğini belirtti. O güne tanıklık eden 78'liler Girişimi Sözcüsü Can o günü şöyle anlattı:
"Kitlenin büyük bir bölümü bu sokağa doğru yönlendirildi. Çünkü o sırada Dev-Genç ve birçok grupla birlikte kendi kitlemizi Beyoğlu'na yönlendirmeye çalıştık. Bütün çabamıza rağmen önümüze panzerler kuruldu ve Beyoğlu'na girişimiz engellendi. Kitleyi Atatürk Kültür Merkezi'ne yönlendirmemiz de engellendi."
‘BU BİR ADALET BOŞLUĞUDUR’
Can, Kazancı Yokuşu'nda bir aracın bulunduğunu ve kitlenin panikle bu araca çarpmasıyla izdiham yaşandığını söyledi. İzdiham sonucu 29 kişinin ezilerek yaşamını yitirdiğini 9 kişinin ise ateşli silahla vurularak öldürüldüğü söyledi. Aradan 44 yıl geçmesine rağmen 1 Mayıs Katliamı'nı gerçekleştirenlerin yargılanmadığını sözlerine ekleyen Can, adalet boşluğunun hala doldurulmadığını söyledi.
'İKTİDAR KRİZİ FIRSATA ÇEVİRİYOR'
Can’ın ardından söz alan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, 2021 yılının 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne ağır saldılar altında girildiğini söyledi. Piroğlu, 29 Nisan 17 Mayıs tarihleri arasında pandemi nedeniyle ‘tam kapanma’ tedbirleri altında gerçekleşecek olmasına değinerek şunları söyledi: "Biz biliyoruz ki 'tam kapanma' işçiler ve yoksullar açısından koca bir yalandan ibarettir. Halkı hiçbir ekonomik destek paketi açıklanmadan kapatmaya zorlamak, halka sefalet ve ölümü dayatmaktır. İktidar ve patronlar ülkede her çeşit yıkımı, krizi fırsata çevirmeye devam ediyor. Bütün toplumsal eylemler yasaklanıyor, 1 Mayıs yasaklanıyor. İstanbul işçilere ve demokrasi güçlerine yasak."
‘ÖLENLERİN YAKINLARI, İLERİCİ İNSANLAR, OLAYIN FAİLİ YAPILMAK İSTENDİ’
Kurumlar adına basın metnini 78'liler Girişimi üyesi İsmail Ağan okudu. Taksim Meydanı'nda 500 bin işçi ve emekçinin silahlı ve bombalı saldırıya uğradığını yineleyen Ağır, 8'i kadın 35 kişinin saldırı sonucu öldürüldüğünü 126 kişinin ise yaralandığını vurguladı. "1 Mayıs Katliam" olarak geçecek katliamla ilgili mahkemenin açıldığını söyleyen Ağan, "O mahkemede, 98’i ölenlerin arkadaşı olan, ilerici-devrimci insanlar olayın asli faili yapılmak istendi, yargılandı" dedi.
‘İKTİDAR HALKIN ACILARINI KULLANDI’
AKP iktidarının 2010 Anayasa Referandumundan önce 1 Mayıs 1977, 1978 Maraş ve 1980 Çorum Katliamlarını araştırmak için Meclis bünyesinde bir "Adalet Komisyonu" kurulacağını kamuoyuna açıkladığını ancak katliamların suçlularının ortaya çıkarılmadığını dile getiren Ağan, "Çok geçmeden anlaşıldı ki iktidar, Anayasa Referandumu sonuçlarını etkilemek için siyaset yapıyor. Halkın acılarını politik gündem malzemesi yapmak adaletsizliktir" diye belirtti.
‘TAKSİM KAMUSAL BİR ALANDIR’
Taksim Meydanı’nın kamusal bir alan olduğunu ifade eden Ağan, sözlerini şöyle tamamladı:,
"Dünyanın her ülkesinde böyle alanlar var. Modern zamanların kamusal alanları bu gibi meydanlardır. Çağdaş insan itiraz eden insandır. Egemen muktedirler, halka karşı suç işleyenler, halkın itirazlarını duymak istemiyorlar, Kamusal özgürlük alanlarını yasaklıyorlar. Taksim Meydanı'nın kamusallığını bitirmek istiyorlar."