Almanya’da Başbakan Scholz 1 Mayıs'a katılıyor
Tüm dünyada emekçiler 1 Mayıs İşçi Bayramında alanlara çıkmaya hazırlanıyor.
Geçtiğimiz iki yılda pandemi nedeni ile 1 Mayıs kutlamaları alanlara taşınmazken bu sene milyonlar sokaklarda olacak.
Almanya’da da çok sayıda kentte işçi emekçiler meydanlarda olacak.
Almanya’daki sekiz büyük sendikanın çatısı altında toplandığı Almanya Sendikalar Birliği’nin (DGB) Düsseldorf'ta düzenlediği merkezi etkinliğe Almanya Başbakanı Sosyal Demokrat Partili (SPD) Olaf Scholz da katılacak. Scholz öğle saatlerinde mitingde bir konuşma da yapacak.
'GELECEĞİ İŞÇİLERLE BİÇİMLENDİRELİM'
Böylelikle yıllar sonra yeniden bir federal başbakan 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramına teşrif etmiş olacak.
Sendikalara yakınlığıyla bilinen Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile kurduğu hükümette iklim korumaya ağırlık veren bir program öngörüyor. Sendikalar ise programlanan bu dönüşümü işçilerle birlikte hayata geçirmeye davet ediyor.
Alman Sendikalar Birliği (DGB), bu yıl "Haydi 1 Mayıs’a- Geleceği birlikte biçimlendirelim" sloganıyla alanlarda olmaya çağırıyor. Böylece iklim korumanın işçilerin talepleriyle çelişmediğine, aksine ancak emekçilerle sağlanabileceğine vurgu yapılması amaçlanıyor.
Sosyal Demokrat Parti'li Başbakan Olaf Scholz geçen yıl da maliye bakanı olarak 1 Mayıs'a katılıp konuşma yapmıştı.
EMEKÇİLER ZAM TALEBİ İLE SOKAĞA ÇIKACAK
Almanya’da koronavirüs pandemisi milyonlarca işçiyi kısa çalışma modeline geçmeye zorlamış, emekçiler işlerini kaybetmese de gelir kaybına uğramıştı. Ayrıca pek çok sektörde ekonomik kriz bahane gösterilerek işçiler sıfır veya düşük zamla toplu sözleşmelere mahkum edilmişti. Bu durum geçen yıl tedarik zincirindeki sıkıntılar ile enerji ve hammadde fiyatlarındaki zamla alım gücünü düşürmüştü. Şimdi de Ukrayna savaşı nedeniyle işçiler yaşanan rekor enflasyon altında eziliyor. Buna rağmen işçiler zam talebiyle ve işini kaybetme korkusuyla sokağa çıkacak.
DGB Başkanı Jörg Hofmann, rekor fiyat artışları nedeniyle bu yıl için yüksek zam talebinin 1 Mayıs gösterilerine damgasını vuracağını belirtiyor. Rheinische Post gazetesine demeç veren Hofmann, "Enflasyonu dengeleyici ve işçilerin üretimdeki kazançtan pay sahibi olması ve adil dağılım, önümüzdeki toplu sözleşme hedeflerimizin başında yer alıyor" diye belirtti.
DGB, Kuzeybatı ve Doğu Almanya’da çalışan 76 bin çelik sektörü işçisi için yüzde 8,2 oranında talep edilen zammın, sendikalar olarak 2022’deki taleplerinin ibresini de göstermiş olduğunu söyledi.
UYARI GREVLERİ
Çelik işverenleri ise geçen yılın iki katından fazla olan zam talebini, artan rekor hammadde ve enerji fiyatları gerekçesiyle reddediyor. Uzlaşma sağlanamaması halinde Haziran ayında ilk uyarı grevlerinin başlaması kaçınılmaz gözüküyor, nitekim Almanya'da Nisan ayında enflasyon yüzde 7,4 ile son 41 yılın rekor seviyesine yükseldi. Dolayısıyla da işçiler bu sene yapılacak toplu sözleşmelerde enflasyonun altında kalacak her talebi reddedeceğini duyurdu.
İŞVERENLER MAAŞ ZAMMININ FİYAT ARTIŞINA GÖTÜRECEĞİNİ SAVUNUYOR
İşverenler Birliği Başkanı Rainer Dulger ise sendikaları taleplerinde ölçülü olmaya davet etti. İşveren birlikleri ve bazı ekonomistler, işçi maaşlarına zammın fiyatlarda da artışa sürükleyeceğini savunuyor.
Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü eski başkanı Reinhard Bispinck ise, işletmelerin kazançlarındaki rekor artış karşısında nedense benzer bir endişe duymadıklarına işaret edip, işçilerin, taleplerinde geri durmaları yönündeki açıklamaları eleştiriyor.
Sendiklar ise pandeminin olumsuz etkilediği küresel tedarik zincirinin, Ukrayna savaşı ve Rusya’nın olası gaz kesintisine gitmesiyle ekonomik durum daha da çıkmaza girmeden taleplerini kabul ettirmek için bastırıyor. Bir yandan emekçilerin dizginlenemeyen enflasyon karşısında ücretlerinin artmasını talep ederken, öte yandan tedarik sıkıntısı ve rekor enerji fiyatları ve Ukrayna savaşının da etkisiyle işletmelerin iflasa sürüklenmesi ve özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde iflas ve istihdamda kayıplar yaşanmasından da endişe ediliyor.