Antep'te Üniversite Hastanesi işçilerinden fazla mesai eylemi: Rektörlük geri adım attı
Sinan Şahin
Antep - Antep Üniversite Hastanesi Sağlık-İş üyesi işçiler, 2018 yılından bu yana fazla mesailerinin ödenmediği gerekçesiyle eylem başlattı. Hastane önünde yapılan eylemin 2'nci gününde Rektörlük geri adım atarak, "sorunlarınızı çözeceğiz” sözü verdi.
Hastanede çalışan sendikalı bir işçi ise hastane idarecileri tarafından yıllardır baskıya maruz kaldıklarını dile getirerek "Yaşadığım sorunları anlattığım zaman bana hastane içindeki tüm tavanları tek tek temizlettiler" dedi.
Konu ile ilgili Artı Gerçek'e konuşan Sağlık-İş Antep İl Temsilcisi Asaf Bozkuş, 2018 yılında kadroya alındıklarını ancak o tarihten bu yana fazla mesailerinin karşılığını alamadıklarını söyledi.
'2018 YILINDAN BU YANA FAZLA MESAİLERİMİZİ ALAMIYORUZ'
Şu ana kadar işçilerin kazanılmış haklarının verilmesine ilişkin açtıkları 15 davanın tamamında kendi lehlerine karar çıktığını kaydeden Bozkuş, şöyle konuştu:
"Toplu iş sözleşmesini imzaladıktan sonra sözleşme maddelerinin uyulmadığını idareye bildirdik. İdare bize sözleşme maddelerinin doğru uygulandığını beyan etti. Bununla ilgili olarak yargıda kesinleşmiş 15 davamız olmasına rağmen bu kararlar uygulanmadı. Dönemin baş hekim hocası 48 saat olan mesailerin 45 saat olarak uygulanacağını söyledi. Kadroya geçtiğimiz 2018 yılından bu yana mesai ücretlerini alamıyoruz. 45 saat üzeri çalışan arkadaşlarımız için tek tek dava açmak zorunda kaldık. Bizim de mahkeme yoluyla elde ettiğimiz kazancımız günden güne eriyor. Ayrıca kazandığımız davalara karşı zaman kazanmak ve zorluk çıkarmak için istinafa gönderiyorlar. Geldiğimiz noktada biz çok müzakereci davrandık. Ama bir türlü sonuç alamadık ve sonunda arkadaşlarımızla karar aldık ve her gün 1-2 saat iş bırakma eylemi yaptık."
REKTÖRLÜK GERİ ADIM ATTI: 'ÇALIŞMA BAŞLATACAĞIZ'
Sendikalı personele yönelik ciddi bir mobbing uygulandığını ve personel arasında bir ayırım yapıldığını kaydeden Bozkuş, hem bu çiftte standarda son verilmesi hem de işçilerin geriye dönük haklarını alabilmeleri için eyleme geçtiklerini ifade ederek, "Bugün de rektörlük hukuk müşavirliği ile bir görüşme gerçekleştirdik. Hukuk Müşavirliği sorunu çözeceklerini, çalışanların mesai saatleri ile ilgili bir çalışma yapılacağını söylediler. Biz de üstümüze düşeni yapacağız ve özellikle çalışanlarımızın zarar görmeyeceği, kurumumuzun da zarara uğramayacağı şekilde bu mahkeme sürecini bitireceğiz" diye konuştu.
'HASTANE İÇİNDEKİ TÜM TAVANLARI BANA TEK TEK TEMİZLETTİLER'
18 yıldır kurum içerisinde çalıştığını söyleyen hastane evsel atık personeli Mehmet İnce de hastane idarecileri tarafından maruz kaldığı baskıları anlattı.
Daha önce taşeron firma adına çalıştığını anlatan İnce, "Kadro aldıktan sonra bana ve mesai arkadaşlarıma sürekli mobbing uygulanmaya başlandı. Haklarım ile ilgili konuştuğumda idareciler tarafından hastane içinde çalıştığım birim değiştirildi. Ben ilk olarak bilgi işlem bölümde temizlik işçisi olarak çalışıyordum. O süreçte idarecilerin bizlere eziyet ettiğini, aldığım maaşın yetmediğini ve yaşadığım sorunları anlattığım zaman bana hastane içindeki tüm tavanları tek tek temizlettiler. Bununla ilgili video kayıtları aldım. Ankara'ya yazı yazdım fakat herhangi bir dönüş olmadı. Ben sendika temsilcisi olduğum için üzerimdeki mobbing uygulaması üniversite hastanesinin tuvaletlerini temizlememe kadar gitti" dedi.
'10 AY BOYUNCA ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA MAAŞLA ÇALIŞTIM'
Sözleşmemiz yapılmasına rağmen 10 ay boyunca asgari ücretin altında maaş aldım" diyen İnce, "Benim ev kiram 900 liradan 4 bine çıktı. Bu durumu anlattığımızda, rektör hocamızla konuştuktan sonra ordan da alınarak evsel atık bölümüne verildim. Ben her gün böyle terli ter içinde çalışarak çoluğum çocuğumun rızkını götürüyorum. Bundan da asla gocunmuyorum. Ben işime ve emeğime saygı duyulmasını istiyorum. Geriye dönük ödemelerimiz ödensin diye bir kaç gündür eylem içerisindeyiz. Yalnız yöneticilerimizden yine bize bir cevap yok. Birisi bizi muhatap alıp haklarımızı ne zaman alacağımız, ne kadar alacağımız konusunda hiç bir şekilde bize bilgi vermiyorlar. Bu konudan çok rahatsızız. Tek istediğimiz yöneticilerimiz bize yardımcı olsun" diye konuştu.
KARACA: 'EKMEK HERGÜN KÜÇÜLÜYOR AMA ÜCRETLER BÜYÜMÜYOR'
Hastane önünden yapılan eyleme Emek Partisi (EMEP) Antep Milletvekili Sevda Karaca da destek verdi.
Sağlık işçileri ile bir araya gelen Karaca, burada yaptığı konuşmada, "Bu direnişiniz sadece bu hastanede değil ülkenin dört bir tarafında işçilere bir kuruşu çok görenlerin korkması gerektiğini söyleyen de bir direniştir. Bu hastanenin yükünü çeken sizsiniz, alın teri döküyorsunuz çocuklarınıza ekmek götürmek için. Ekmek her gün küçülüyor ama ücretler büyümüyor. Adliye kapılarını aşındırıyoruz, bu sıcağın altında yürümek zorunda kalıyoruz. İşçinin örgütlenerek imzalattığı sözleşmeler her şeyin üstündedir. Biliyoruz ki bizim mücadele ederek kazandığımız haklarımızı öyle kolay vermiyorlar. Sizin de dediğiniz gibi birleşe birleşe kazanmamız gerekiyor. Bugün bu sesi büyütmek için, 'kimse işçinin alın terine el koyamaz' demek için burdayız. Gerekli bütün olanakları Emek Partisi olarak, sizlerle yan yana durarak sunacağız" ifadelerini kullandı.