Atık kağıt işçileri 1 Mayıs'ta da çalışacak: 'Bizim bayramımız yok, bir gün çalışmazsak aç kalırız'
Sinan ŞAHİN
ANTEP - Atık kağıt işçileri sabahın erken saatlerinden gece geç saatlere kadar sokaklarda çalışıyor. El arabalarına doldurdukları kilolarca kağıdı geri dönüşüme götüren işçiler, bu yolla elde ettikleri gelirle ailelerinin geçimini sağlıyor. Geçinmekte zorlandıklarını anlatan atık kağıt kağıt işçileri, bazen esnafın ve zabıtaların kendilerine kötü davrandığını dile getiriyor.
'BAZEN HAK ETMEDİĞİMİZ MUAMELELER GÖRÜYORUZ'
31 Mart Yerel Seçimleri'nde Antep Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olan ve birçok siyasi partiden daha fazla oy alan Ramazan Karabudak, seçimlerin ardından atık kağıt toplayıcılığına devam ediyor. Artı Gerçek'e konuşan Karabudak, "Gün boyunca sitenin içinde kağıt topluyorum. Eziyetli bir iş olduğu için ister istemez bu işin sıkıntıları var. Elimiz kirleniyor, toz içinde kalıyoruz, bazen toz yutuyoruz. Bazen de hak etmediğimiz muameleler görebiliyoruz. Bazen başkaları gelip burada hırsızlık yapar, bizim adımızı söylerler. Burada yıllardan beri bir esnaf gibi olmuşuz ama böyle sorunlar da yaşanabiliyor. Bize iyi davranan da oluyor kötü davranan da oluyor" diye konuştu.
'KARIN TOKLUĞUNA ÇALIŞIYORUZ'
Ağırlaşan ekonomik şartlardan dolayı karın tokluğuna çalıştıklarını vurgulayan Karabudak, "Enflasyona göre fiyatlar yerinde değil. Bir ekmek olmuş 8 TL. Yüz gram peynir alsan en kötü ihtimalle 50 TL'yi buluyor kahvaltı. Öğlen de yediğin içtiğin 100 TL gidiyor. Akşam da eve götürdüğünle beraber 600 TL para harcıyorsun. Bize bir şey kalmıyor. Antep’te 12 bin ila 15 bin TL kira veren abilerimiz var. Normal semtlerde 3-4 bin TL kira veren de var. Onlar da mecbur kaldıkları için orada yaşıyor" dedi.
'İŞÇİ BAYRAMINI KUTLAYAMIYORUZ'
1 Mayıs İşçi Bayramı'nda da kağıt toplayacağını söyleyen Karabudak, "Yıllardan bu yana ülkemizde 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlanmasına rağmen ne biz kutluyoruz ne de başkasının kutladığını görüyoruz. Devamlı çalışıyoruz. Bazı haklar verilmiş diyorlar ama o da zar zor veriliyor" diye konuştu.
'BİR GÜN ÇALIŞMAZSAK AÇ KALIRIZ'
Lise mezunu olan 22 yaşındaki İbrahim Halil Öge de 16 yaşından bu yana kağıt toplayıcılığı yaparak geçimini sağlıyor. Öge, "Fabrikalarda çalışamadığım için kendi işimi yapmak zorundayım. Antep Toptan Endüstri Merkezi (GATEM) esnafının kartonlarını topluyorum. Türkiye şartları çok zor. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bizim herhangi bir bayramımız yok, her bayram çalışıyoruz. Çünkü bir gün çalışmazsak aç kalırız" dedi.
'ZABITALAR SÜREKLİ EL ARABALARIMIZI ALIYOR'
Öge, atık kağıt işçileri olarak yaşadıkları zorlukları da şöyle anlatıyor:
"Buradaki esnafla sürekli diyalog içindeyiz. İyisi de var, kötüsü de var. Herhangi bir hırsızlık durumunda gelip bize soruyorlar. Biz burda ekmeğimizi kartonlardan çıkardığımız için mecburen söylüyoruz. Çünkü bizden bilmesinler istiyoruz. Çok şikayet ediyorlar zaten. Zabıtalar sürekli geliyor el arabamızı alıyor. Zor bir durum. İşimiz kolay değil. Allah herkese helal para kazanmayı nasip etsin."
'ENFLASYONA RAĞMEN KAZANCIMIZ SABİT DURUYOR'
İbrahim Halil Öge'nin abisi 25 yaşındaki Fırat Öge de atık kağıt işçisi. Fabrikada çalıştığını ancak boş zamanlarında kağıt toplayarak ek gelir elde ettiğini belirten Öge, kağıt toplayıcılığının eskisi kadar gelir getirmediğini söylüyor. Öge, "Eskiden kazancımız iyiydi, (günlük) 500-600 TL arasındaydı. Bu kadar enflasyona rağmen kazancımız hâlâ sabit duruyor. Şimdiki kazandığımız para kiraya, gıdaya yetmiyor. Her şey enflasyonun altında kaldı" dedi.
'BİZİM İÇİN BAYRAM YOK'
1 Mayıs İşçi Bayramını da çalışarak geçireceğini anlatan Öge, "Zabıtalar olsun esnaf olsun bize kötü gözle bakanlar oluyor. Biz alın terimizle kazanmaya geliyoruz. Kimsenin malında gözümüz yok. Biz hakkımız olanı kazanmaya çalışıyoruz. Aslında biz doğayı temizliyoruz. Doğaya büyük bir iyilik yapıyoruz. Bütün işçilerin 1 Mayıs İşçi Bayramını kutluyorum. Bizim için bayram yok. Bayramlarda da çalışıyoruz" diye konuştu.