DİSK neden CHP'li belediyelerde grev yaptığını açıkladı
ARTI GERÇEK- DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın son günlerde Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri yürüttüğü CHP yönetimindeki belediyelerde anlaşma sağlanamaması üzerine greve gitmesi kamuoyunda konuşuluyor. Kadıköy Belediyesi ile başlayan süreç Maltepe ve Ataşehir ilçelerinde devam ederken, Genel-İş anlaşmazlığın çözülemediği Kartal ve Beşiktaş Belediyelerine de grev kararı astı.
Grevlerle ilgili belediye başkanlarının yaptığı teklif açıklamalarına işçiler gerçeği yansıtmadığı yanıtını verirken, sosyal medyada başta CHP’li yurttaşlardan olmak üzere işçilere yönelik ağır ithamlar yer aldı. Tartışmalar, ‘Sosyal demokrat belediyede grev yapılır mı, AKP’li belediyelerde neden grev yapmıyorlar’ sorularının sorulduğu seviyeye kadar geldi.
DİSK Yönetim Kurulu söz konusu TİS süreçlerine ilişkin açıklama yaptı. DİSK Yönetimi, "DİSK’i hizaya çekme cüretini gösterenler bilsinler ki, DİSK’in hizasını siyaset esnafları, patron ve iktidar odakları değil sadece işçi sınıfının çıkarları ve mücadelesi belirler" dedi.
‘DİSK’İN HİZASINI İŞÇİ SINIFININ ÇIKARLARI VE MÜCADELESİ BELİRLER’
Eleştirilere cevap veren Konfederasyon, açıklamasında, "DİSK’in sermayeden, iktidarlardan ve siyasal partilerden bağımsız çizgisinden vazgeçmesini isteyen, DİSK’i icazetli bir sendikacılık yapmadığı için suçlayan, mevcut siyasi iktidarla bazı sendikaların kurduğu ilişkinin benzerini talep eden değerlendirmeleri ciddiye almıyor, yanıtlama gereği duymuyoruz. DİSK’i, kuruluş ilkelerinden vazgeçmediği için suçlamak, geçmişteki görevi ve unvanı ne olursa olsun kimsenin haddi değildir. DİSK’i hizaya çekme cüretini gösterenler bilsinler ki, DİSK’in hizasını siyaset esnafları, patron ve iktidar odakları değil sadece işçi sınıfının çıkarları ve mücadelesi belirler" ifadelerine yer verdi.
Pandemi ile birlikte ortaya çıkan Kod-29, ücretsiz izin gibi uygulamalara da karşı çıktıklarını belirten DİSK, sendikal mücadelenin belediyelerle sınırlı olmadığını hatırlatarak, "Genel İş sendikamız son dönemde farklı partilerce yönetilen çok sayıda belediyede, işçilerin haklarını koruyan ve geliştiren toplu iş sözleşmeleri imzalamıştır. Yüzlerce belediyede, on binlerce işçiyi kapsayan çok sayıda TİS imzalanırken, bu sözleşmeler için coşkulu imza törenleri yapılırken, işçilerin talepleri karşılanmadığı için grev noktasına gelinen işyerlerinde "neden anlaşma sağlanamadığı" sorusunun muhatabı işçiler ve sendikaları değildir" dedi.
12 Eylül askeri darbesi ile birlikte grev hakkının kullanılmasının önüne birden fazla engel getirildiğini kaydeden DİSK Yönetimi, "Bu ülkede demokrasi isteyen aklı başında herkesin sorması gereken soru ‘neden bazı belediyelerde bu hakkın kullanıldığı’ değil, neden iktidara bağlı belediyelerde bu hakkın kullanılmasının engellendiğidir. ‘Neden DİSK’li işçilerin grev hakkını kullandığı’ değil, örgütlü ve örgütsüz diğer işçilerin bu hakkı neden kullanamadığıdır" sorusunu yöneltti.
‘İHTİYAÇ DUYDUĞUMUZ ŞEY HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEK DEĞİLDİR’
Emek mücadelesi ile demokrasinin bağlarına dikkat çeken DİSK, "Ülkemizde neredeyse tamamen yıkılan demokrasinin yeniden inşa edilmesi ve güvencesi için ihtiyaç duyduğumuz şey ‘haklarımızdan vazgeçmek’değildir. Ülkemizde demokrasi, en temel yasal ve Anayasal haklar çeşitli gerekçelerle askıya alına alına tahrip edilmiştir. Bugün bu memleketin asıl ihtiyacı, hakkı, hukuku ve adaleti esas alan bir düzenin mümkün olduğunu bulunduğumuz her alanda göstermektir. Yerel yönetimler de bu alanların başında gelmektedir" dedi.
Açıklamada, "Herkes ama herkes bir kez daha hatırlamalıdır ki demokrasi olmadan emeğin hakları, emeğin hakları olmadan da demokrasi olmaz. Bu noktada tüm demokrasi güçlerine düşen emeğin haklarına sahip çıkmaktır. DİSK olarak emeğin haklarının güvence altında olduğu ve demokrasinin egemen olduğu bir ülke için mücadeleye devam edeceğiz" ifadeleri kullanıldı.