Sağlıkçılar, Ek Ödeme Yönetmeliği'nin durdurulması için dava açtı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından, "Performans Sistemi ’nin fişi çekildi. Sağlık çalışanları için bir reform gerçekleştirildi. Biz buna Beyaz Reform diyoruz" söylemleriyle kamuoyuna duyurdupu Ek Ödeme Yönetmeliği’ne sağlık meslek örgütlerinden tepkiler sürüyor. Söz konusu yönetmeliğin "reform" olarak adlandırılamayacağını belirten sağlıkçılar, yönetmeliği yargıya taşıyor.
Genel Sağlık-İş Sendikası, Koca’nın "kitap gibi" diyerek sunduğu Ek Ödeme Yönetmeliği’ne ilişkin Danıştay’da yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı. Yönetmelikte hukuka aykırı ve anlaşılmaz ifadeler olduğu belirtilen başvuru dilekçesinde, kendisine disiplin cezası verilen bir sağlık çalışanının, yeni yönetmelik ile "ek ödeme almama" şeklinde bir cezalandırmanın mümkün olmadığı belirtildi.
Cumhuriyet’in haberine göre ödeme tarihlerinin ise belirsiz hale getirildiği vurgulanan dilekçede, "‘Ek ödeme, aylık dönemler halinde yapılır’ şeklinde bir düzenlemeye yer verilerek, önceki yönetmelikteki ‘yirmi gün’ ibaresi çıkarılmıştır. Ek ödemelerin ödeme zamanı ile ilgili olarak belirsizlik durumu ortaya çıkmıştır" denildi.
‘MAĞDURİYETLERİ GİDERECEK NİTELİKTE EN KAPSAMLI DAVAYI AÇTIK’
Genel Sağlık-İş Başkanı Derya Uğur, "Genel Sağlık-İş, yönetmeliğin tamamını incelemeden hareket etmemiş, sahadan gelen sesleri dinlemiş, yapılan detaylı hukuki çalışmaları bekleyerek tüm sağlık çalışanlarının mağduriyetlerini giderebilecek nitelikte en kapsamlı davayı açmıştır. Gelecek olan olumlu bir kararı, tüm sağlık çalışanları ile en kısa zamanda paylaşmayı istiyoruz" dedi.
TTB DE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Türk Tabipleri Birliği de Ek Ödeme Yönetmeliği’ne ilişkin açıklamasında "12 Ağustos 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği, yeni tanımlar getirmiş ve bunlara bağlı olarak yeni hesap formülleri öngörmüş olsa da özünü koruduğu teşvik ek ödemesiyle önceki ek ödeme yönetmeliğindeki performans ek ödemesi arasındaki benzerliklerden de görülebilmektedir. Çoğunluğu performans ek ödemesi almayan hekimlerin maaş + sabit ek ödemelerinin ekonomik kriz altında iyice ezilmesi nedeniyle performans ek ödemesinden devşirilen yeni bir sabit ek ödeme daha sabit ek ödemenin yanına eklenmiştir. Temel ücrette artış yerine, yine gelirde belirsizliği sürdürecek bir teşvik/performansa dayalı ödeme söz konusudur. Emekliliğe yansıyan bir ödeme bugün de getirilmemiştir. Sonuçları itibarıyla olumsuzlukları artık aşikâr olan bu sağlık sisteminin aynı yöntemle ayakta tutulmaya çalışıldığı çok açıktır. Bu nedenle sağlık çalışanları da toplum sağlığı da aynı biçimde olumsuz etkilenecektir. Yeni yayımlanan yönetmelik de içinde birçok eksikliği içermektedir. Tepkiler geldikçe eksiklikler giderilmeye çalışılsa bile mevcut sağlık sistemini yamalamaktan başka bir görevi olmayan yönetmelik, devam eden kriz ortamına cevap veremeyerek hızla eskiyecektir" değerlendirmesinde bulunmuştu.