İşten çıkartılan Trendyol işçileri şirket merkezine yürüdü: Sendika başkanları ve 15 işçi gözaltına alındı

Sendikalaştıkları için işten çıkartılan Trendyol işçilerinin direnişi sürüyor. 30'uncu günde şirket merkezine yürüyen işçiler oturma eylemi başlattı. Eyleme polis müdahale etti, DGS-Sen ve PTT Sen genel başkanları ile 15 işçi gözaltına alındı.

Osman ÇAKLI


İSTANBUL - Trendyol'un Esenyurt deposunda çalışan 54 işçi, işten çıkarılmaları üzerine başlattıkları eylemlerin 30'uncu gününde. İşçiler üyesi oldukları Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGS-Sen) ve PTT-Sen ile Trendyol'un Sarıyer'deki genel merkezi önünde seslerini duyurmak için buluştu.

Haksız yere işten çıkarıldıklarını belirten işçiler öncelikle yeniden işbaşı yapmayı talep ediyor.

Eylemlerinde kamuoyuna da seslenen işçiler, "Trendyol'dan alma zulme ortak olma" çağrısında bulundu.

İŞÇİLER: HAKKIMIZ İSTİYORUZ, HERKESE SORUMLULUK DÜŞÜYOR

Trendyol depodan ilk önce işten çıkartılan işçilerden olan Emre Özdek, emek mücadelesinde herkese sorumluluk düştüğünü söyledi.

Özdek şunları söyledi: "Gaspcı değiliz, hakkımızı istiyoruz. Çağrımızı tekrar yineleyelim. Arkadaşlarımız anayasal haklarını talep ettiği için işten atıldı. Sanatçılara, topluma, herkese büyük sorumluluk düşüyor. Hem basının hem siyasilerin hem de toplumun görevlerinden biri de direnişçi arkadaşlara ses vermek ve onlara destek olmaktır. Burada çalışan işçi arkadaşlarımızın sesini duyun. İşçiler hakkını aradığında karşısına polis ordusu dikiyorlar. Arkamızdaki polis ordusunu görüyorsunuz. Yasayla muhatap olmadıklarını biliyoruz. Bizler işçiyiz, hakkımızı istiyoruz. Hakkı gasp edilen işçilerin hakkını korumak için de patronlarla kafa kafaya gelin."

İşçi Azad ise "İşçiler neden direniyor? Bu kadar işçi neden ızdırab içinde önce onu anlatalım. Bir günde küçülme gerekçesiyle 54 işçi işten atıldı. Derdimiz tasamız, burada hakkımızı aramak. Gelin, işçilerin hakkını verin. Mesele basit, 5 dakikada çözülebilir" dedi.

ACAR: TRENDYOL KÖLE KAHYASI

DGD-Sen Genel Başkanı Neslihan Acar, şirket merkezi önünde yaptığı konuşmada, Trendyol'un köle kahyası olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"İşçiler pandemi sonrası tek tek ayaklanmaya başladı. İşçiler bir parça hak talep etti. Yılda iki kez asgari ücret belirleyip susturacaklarını zannettiler. Seçim bitti, muhalefet de sesini çıkarmıyor. Biz muhalefetten kimseye ulaşamıyoruz. Sorun yok, biz bugüne kadar sorunlarımızı bunlarla çözmedik.

Uluslararası tekeller ülkeye girince çağrı yapıyoruz. Hileli iş kolları sadece bizim sorunumuz değil. Örgütlenmeyi mümkün olmayan duruma getirdiler. Dünyanın her yerde bunu yapıyorlar. Fransa'da da durum böyle. Daha kötüye doğru yarış halindeler. Her yıl 20-30 bin işçi meslek hastalığından ölüyor. Kaç çocuk işçinin öldüğünü, göçmenin öldüğünü bilmiyoruz. Kayıt dışı çalışanları bilmiyoruz. Herkes silkelensin kendine gelsin. Bir avucuz ama güçsüz değiliz. Bugün Trendyol işçisini Ağrı'dan da Isparta'dan da işçiler arıyor, izliyor. Taşeronun örgütlenemeyeceğini sanıyorlardı. Mümkün olmayan bir şeyi mümkün hale getirmeye çalışıyorlar. Sendika konferedasyonları da aidatları topluyor, holdingleşiyor. Bu tekellere karşı çıkacağız. Trendyol sadece Trendyol değildir. Bunlar köle kahyasıdır. Gençleri köleleştirmeye çalışıyorlar. Trendyol işçisi kazanırsa, gelecekteki çocuklarınız kazanacak. Direneceğiz, bu akbabalara karşı ara formülümüz yok."

OTURMA EYLEMİ BAŞLADI

İşçiler talepleri kabul görene kadar Trendyol önünde oturma eylemine başladı. Bu arada, Trendyol işçilerine polis müdahale etmeye başladı.

SENDİKA BAŞKANLARI VE 15 İŞÇİ GÖZALTINA ALINDI

DGD Sen Genel Başkanı Neslihan Acar, PTT Sen Genel Başkanı Süleyman Şen ve 15 işçi gözaltına alınırken, gözaltına alınanların nereye götürüldüğü öğrenilemedi.

NE OLMUŞTU?

Trendyol’un Esenyurt deposunda çalışan işçilerden 54’ü birer gün arayla işten çıkarıdı. İşçiler, sendikalaştıkları için işten çıkarıldıklarını belirterek, işe iade talebiyle depo önünde eylem yapmaya başladı.

TAZMİNAT DA ALAMIYORLAR

Trendyol işvereni ise işçileri Kod/25 maddesiyle işten çıkarmıştı. Kod/25 maddesiyle çıkarılan işçiler ne tazminatlarını alabiliyor ne de yeni bir iş bulabiliyor. Yaklaşık bir ay boyunca eylemlere devam eden işçiler, küçülme gerekçesiyle işten atıldıkları depoda yeni işçilerin işe alındığını ve kendilerinin de muhatap aradıklarını ifade etmişti.

Öne Çıkanlar