İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde TİS süreci başladı
Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde 6 bin çalışanı ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) için hazırlıklara başladı. Sendikanın Şube Başkanı Buse Engin, işverenin talepleri fazla bulduğunu belirterek, "Biz bu taslağı hazırlarken hedefimiz yoksulluk sınırının altında kalmayan bir sözleşme imzalamaktı ama ülkenin ekonomik şartlarında yoksulluk sınırı adeta bir uzay mekiği gibi yükselişe geçti" dedi.
Evrensel’den Eda Aktaş’a açıklamalarda bulunan Engin, 2019 döneminde imzalanan fakat uygulanmayan görevde yükselme ve unvan değişikliğini içeren TİS maddesini hatırlatarak, "Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer sınavın açılacağına dair 2019 toplu sözleşmede yazan maddeyi imzaladı. Fakat idari hizmetlerde müdürlük ve şeflik için hâlâ yol katedilemedi. Bu konunun da çözülmesini bekliyoruz. Toplu sözleşme kadar bu durum da emekçiler için çok önemli" dedi.
Selçuk Belediyesi ile yürüttükleri sözleşme sürecinde özellikle mali maddelerde anlaşmanın sağlanamadığını aktaran Engin, "Belediye başkanı mevcut sözleşmenin mali haklarının aynen devam etmesini ve herhangi bir artış yapamayacağını iletti. Biz de 14 Ocak’ta bir sandık kurduk. Personelin yüzde 90’ı yeni kazanımlı toplu sözleşme istediğini belirtti. Yeniden müzakereyi geçen hafta yaptık, komisyondan yine olumlu sonuç çıkmadı. Emekçiler de taleplerinde ısrarcı. İşyeri meclisimizin kararı esastır ve bir eylem kararı çıkarsa şube olarak destekleyeceğimizi duyurduk. Emekçilerin demokratik, sosyal ve ekonomik haklarını iyileştiren kazanımlı bir toplu sözleşmeye imza atmak istiyoruz" diye konuştu.
‘PERFORMANS SİSTEMİNİN CHP’Lİ BELEDİYELERDE YAPILMASINI DOĞRU BULMUYORUZ’
Engin, "Performans sistemine tamamen karşıyız. ‘Cezai bir durum yok, işini iyi yapanı ödüllendireceğiz’ deniyor ama birine ödül vermek diğerlerine hiçbir şey yapmamak doğalında ceza sistemine tekabül eden bir durum. İlla bir ödül sistemi olacaksa iyi toplu sözleşme imzalanarak gerçek anlamda eşit ve demokratik bir şekilde ödüllendirme yapılabilir. Bugün AKP’nin dayatmış olduğu performans sisteminin CHP’li belediyelerde yapılmasını doğru bulmuyoruz. Belediye başkanları personeline ödül vermek istiyorsa tüm emekçiler için maddi bir iyileştirme yapmalıdır" dedi.
Engin, mevcut sözleşmeye ek olarak işyerlerinden gelen öneriler doğrultusunda taslağa eklenen maddeleri şu şekilde sıraladı:
Sözleşmeli memurlara aralık ayında tam maaş ödenir.
Belediye çalışanlarının ve ailelerinin maruz kaldığı doğal afetlerin tahribatlarını, kısa zamanda atlatabilmesi için işveren; barınma, sağlık, eğitim başta olmak üzere ihtiyaç duyduğu her türlü yardımı yaparak kolaylık sağlar.
Belediyeye ait itfaiye ve ambulans araçlarının kasko sigorta giderleri, belediye bütçesinin ilgili tertiplerinden karşılanır. Kasko yapılmayan itfaiye araçlarının görev esnasında oluşabilecek zararları ise kurum tarafından karşılanır.
Doğal afetler salgın hastalıklar durumlarında sendika temsilcileriyle birlikte kriz masası kurulması ve koordineli şekilde bunlarla mücadele edilmesi için belediye yönetimi gerekli çalışmayı yapar.
Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan personele 150 TL iş riski primi ödenir.
Zabıta ve itfaiye haftasına denk gelen ayda, ilgili personellere 500 TL görev tazminatı ödenir.
Salgın hastalık ve doğal afet durumlarında zorunlu hizmet veren birimlerde çalışan personele teyakkuz süresi boyunca moral ikramiyesi ödenir.
İşveren, kötü kokuya maruz kalan personele ocak ayında 1 kez net 500 TL koku pirimi öder.
Veznelerde çalışanlar için her ay risk primi olarak 250 TL ödenir.
Çalışanların okula giden çocuklarına eğitim yardımı, her yıl eylül ayı başında yapılır:
Kreş, anaokulu, ilköğretim ve lisede eğitim gören çocuğa 500 TL ödenir.
Yükseköğrenim gören çocuğa 750 TL ödenir.
Her ay maaşa ilaveten aldığımız sosyal denge tazminatı ve ikramiyelerdeki artışa ek olarak Ramazan Bayramı ikramiyesi taslak metne eklenmiştir.