İzmir'de greve çıkmaya hazırlanan metro işçileri eylem yaptı: Açlık seviyesinde ücret istemiyoruz

İzmir'de greve çıkmaya hazırlanan metro işçileri eylem yaptı: Açlık seviyesinde ücret istemiyoruz
İzmir'de metro ve tramvay emekçileri 31 Temmuz'da greve gitmeye hazırlanıyor. İzmir metronun Halkapınar’daki genel merkezinin önünde eylem yapan işçiler 11 aydır ücretlerine zam alamamaktan şikayetçi.

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İzmir Metro A.Ş., Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM-SEN) ve Türk-İş’e Demiryol İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde henüz anlaşma sağlanamadı. Demiryol İş Sendikası, yeni bir zam teklifi ile masaya gelinmezse metro ve tramvay işçilerinin 31 Temmuz'da greve başlayacağını belirtti.

'NEDEN BİZİ YOKSULLUĞA MAHKUM ETMEYE ÇALIŞIYORSUNUZ?'

İşçiler, bugün İzmir metronun Halkapınar’daki genel merkezinin önünde eylemdeydi. Demiryol İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, 11 aydır ücretlerine zam alamadıklarını dile getirdi. Giral şöyle konuştu:

“Kent içi ulaşımın yüzde 50'sini 625 kişiyle biz yapıyoruz. Buna rağmen ücretlerimiz yerlerde sürünüyor. Açıklanan son asgari ücretle birlikte tamamımız asgari ücretli olduk. 2022 yılının ilk diliminden, 2023 yılının ikinci dilimine gelindiğinde asgari ücret yüzde 168 artmış, açıklanan enflasyon ise yüzde 95‘lerdedir. Enflasyon rakamlarını bize dayatanlara şunu sormak istiyorum: Neden asgari ücret artış oranları, enflasyon oranlarının kat be kat üstünde? Neden bizi yoksulluğa ve asgari ücrete mahkum etmeye çalışıyorsunuz?”

BÜYÜKŞEHİR VE SODEM-SEN’E ÇAĞRI

Büyükşehir Belediyesi ve SODEM-SEN yönetimine taleplerine kulak verme çağrısında bulunan Başkan Giral, şunları söyledi:

“İnsan onuruna yakışır ücretler, insan onuruna yakışır çalışma şartları istiyoruz. Açlık seviyesinde ücretlerle çalışmak istemiyoruz. Evimizi geçindirmek istiyoruz. Çocuklarımızın yataklarına aç girmesini istemiyoruz. Bizler metro çalışanları olarak hep üzerimize düşeni en iyi şekilde yaptık. Artık sizler de üzerinize düşeni yapın, çalışanları açlık sınırında ücretlere mahkûm etmeyin. Amacımız kimseyi mağdur etmek ya da kavga etmek değil. Ancak haklı taleplerimiz karşılık bulmazsa anayasamızın bize vermiş olduğu grev hakkımızdan vazgeçmeyeceğimizin bilinmesini isteriz Çözüm adına uzanan her eli tutmaya hazır olduğumuzu buradan bir kez daha bildirmek istiyoruz. Demokrasinin kalesi İzmirimize ve emekçi dostu sayın büyükşehir belediye başkanımıza da yakışan budur."

ANA TALEP ÜCRET EŞİTLİĞİ

Sendikanın ana talebi ise ücretlerin diğer belediye işçileri ile eşitlenmesi. Sendikanın kök ücretlerde istediği artışın yanı sıra sonraki altı aylarda enflasyon artı yüzde 5 refah payı oranında zam, ikramiyelerin 112 günden 125 güne çıkarılması gibi talepleri var. Sözleşmede ilk defa raylı sistem ikramiyesi, kıyafet yardımı, bayram harçlığı, taşınma yardımı, yeraltı tazminatı gibi talepler de yer aldı.
Şimdiye kadar gerçekleşen görüşmelerde taraflar; tatil günlerinde çalışma ücretleri, kıdem zammı tazminatı, yemek yardımı, birleşmiş sosyal yardımlar, yakacak yardımları, izin yardımı, hastalık yardımı, meslek hastalıkları yardımı, ücretli-ücretsiz izinler maddelerinde uzlaşmaya vardı.

Demir Yol İş İzmir, grev kararıyla ilgili bir de basın açıklaması yayınladı.

(ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar