Kadın esnaflar iflasın eşiğinde: Çocuklarımızın sütü, ekmeği ve ihtiyaçları için yaşıyoruz
Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle iş yapamaz hale gelen esnaflar iflasın eşiğine geldi. İktidarın "esnafa ekonomik destek" paketlerinin yeterli olmadığını belirten kadın esnaflar, desteğin şartsız, kuralsız, ayrım yapılmadan verilmesi gerektiğini söyledi.
‘ÇOCUKLARIMIZIN SÜTÜ, EKMEĞİ VE İHTİYAÇLARI İÇİN YAŞIYORUZ, ÖDENMEMİŞ 9 KİRAMIZ VAR’
Eşiyle birlikte kafe işleten iki çocuk annesi Nevin Yılmaz, kafelerin kapalı olması nedeniyle pandemide yaşadığı zorlukları anlattı: "Eşimle aynı işi yapmak bizim için dezavantaj oldu. Evimiz ve iş yerimiz kira. Eşimin kredi kartları şu an bloke olmuş durumda. Esnaf kredisi ve ihtiyaç kredisi çektik ama ödeyemiyoruz. Hangi fatura düşükse onu ödüyorum. Bu süreç içerisinde herhangi bir yardım almadık. Kısa çalışma ödeneği olarak, bir kez 540 TL, bir kez de 448 TL aldım. Onun dışında ne benim ne de eşimin aldığı herhangi bir yardım yok. Şu an çocuklarımızın sütü, ekmeği ve ihtiyaçları için yaşıyoruz. Ödenmemiş yaklaşık 9 kiramız var."
‘PSİKOLOJİK OLARAK KÖTÜ DURUMDAYIZ, BİRÇOK ESNAF İNTİHAR ETTİ’
Cumhurbaşkanının kabine toplantısında, 1 milyon 150 bin işletmeye 3'er bin TL, esnafa ise 3 bin ile 5'er bin TL hibe verileceği açıklamasına değinen Yılmaz, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) hibe vermek için birçok şartı öne sürdüğünü belirtti. Öne sürülen şartları karşılayamayan esnafın hibe desteğinden yararlanmayacağını da aktaran Yılmaz, "Bir şeyler artık karşılıksız verilsin. Şu an hepimiz psikolojik olarak çok kötü durumdayız. Ben bir kadın olarak hem eşimi ayakta tutmaya çalışıyorum hem de çocuklarıma destek oluyorum. En azından iki çocuğumun yiyeceği gıdayı almak istiyorum. Bir şeyler verilecekse ayrım yapılmadan, şartsız bir şekilde yapılmalı. Türkiye’ de birçok esnaf intihar etti. AKP birçok ilde yaptığı kongrelerden sonra vaka sayılarında rekor artış oldu. Bunun acısını kafe ve restoranlar mı çekecek?" diyerek tepki gösterdi.
UMUTSUZLUK HAKİM
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre esnaf olarak kapalı kaldıkları süre boyunca çözüm bulmak için birçok yol denediklerini ifade eden Yılmaz, "Şu an dükkanım kapalı. Bana paket servisi yapın denilse bile yapamam ki. Bunu karşılayacak hiçbir imkanım yok. Günde iki paketle neyi karşılayacağız ki? En azından bunlar düşünülmeli ve esnafa bu şekilde destek verilmeli. Bu süreçte 4-5 yıl geriye gittik ve geleceğimi göremiyorum" diye konuştu.
‘ŞU AN HİÇBİR ÖDEME ALAMIYORUZ’
Züccaciye dükkanı işleten Süheyla Kalçık da, Esnaf Destek Paketi’nden yararlanamadığını ifade ederek, "Dükkanı bir açıp bir kapattık. Ödemelerimizi iyi kötü her ay yapabiliyorduk. Şu an hiçbir ödememizi yapamıyoruz. Özellikle düğünlerin iptal olması ve son süreçte getirilen 17 günlük kapanma bütün esnafı etkiledi. Aylık giderimiz, fatura, kira ve diğer ödemelerle birlikte 80 bin TL’yi buluyor. 80 bin TL’yi toplamak için 10 günde zaten bir şey yapılmaz. Kredi ve çek alınca o da ayrı problem oluyor" dedi.
‘KADIN ESNAFLAR ERKEK ESNAFA ORANLA DAHA ÇOK OLUMSUZ ETKİLENDİ’
Pandemide kadın esnafların erkek esnaflara oranla daha çok olumsuz etkilendiğini dile getiren Kalçık, bu süreçte destek göremediklerini kaydetti. Kalçık, KOSGEB’in 30 bin TL kredi desteğini her ay 10 bin TL olarak verdiğini ancak bu miktarın yetersiz kaldığına dikkat çekerek, "İş yerimde 3 sigortalı kişi çalıştırıyorum. Yani KOSGEB’in aylık 10 bin vermesi benim bir işime yaramaz ki. Devletin desteği yok. Devlet, 70 bin TL krediyi faizsiz ve 3 yıl ödemesiz verilebilirdi. Esnaf ancak bu şekilde ayakta kalabilir. En azından işletmemizi devam ettiririz" şeklinde konuştu.