Mersin'deki tekstil atölyelerinde çocuk işçi sömürüsü
Mersin’in Akdeniz ilçesinde mahallelerde bulunan küçük ve büyük çapta tekstil atölyelerinde onlarca işçi sigortasız çalıştırılıyor. Sigortasız çalıştırılan işçiler arasında çocuk işçi sayısı çok fazla. Çocuk işçilerin yaşları 12 ile 17 arasında değişirken, devlet kurumları tarafından yapılan denetimlerin sırasında ise çocuklar ya gizleniyor ya da atölyelerden uzaklaştırılıyor.
SİGORTASIZ ÇALIŞMA, 4 BİN 750 TL MAAŞ
Tekstilde çalışan işçilerden işten atılma riskinden dolayı soyismini açıklamayan İsmail, kendilerinin sigortasız çalıştırıldığını, 4 bin 750 TL maaş aldığını aktardı. Mesaiye kaldığında maaşın altında saat hesabı yapıldığı söyleyen İsmail, "Mesaiye kalmak istemediğimiz zaman işten atacaklarını söylüyorlar. Bizde mecburen mesaiye kalıyoruz" diye konuştu.
'DENETİM OLACAĞI GÜN VE SAATLER BİLİNİYOR'
alıştığı yerde 60 işçinin olduğunu sadece 15’inin sigortası olduğunu belirten İsmail, "Okullar kapalı diye çocuk sayısı bayağı fazla. Çalışanlardan 25’i çocuk. 10’u Suriyeli çocuk. Yaşları 14 ile 16 arasında değişiyor. Denetim olacağı gün ve saatler bilindiği için sigortasız çalışanlar ve çocuklar işyerinden çıkarılıyor. Bu süre için ücretsiz mesai yaptırılıyor" dedi.
'ÇOCUKLARA BİN İLE 2 BİN LİRA ARASI MAAŞ VERİLİYOR'
İŞ-KUR üzerinden kaydı yapılan bir diğer tekstil işçisi T.Y., "Maaşım 5 bin diye hesaplıyorlar. Maaşım kartıma yatıyor. Üstünü getirip, patrona elden veriyorum. Çocuklarım var. Geçinmek zor olduğu için bu durumu kabul ediyorum. Daha önce çalıştığım bir yerde 4 aylık maaşımı alamadım. Nerelere başvuru yaptım ise cevap alamadım. Büyük bir sömürü bu sektörde mevcut. Özellikle çocuklar bu alanda sömürülüyor. Onlara bin ile 2 arasına maaş veriliyor. Ama yaptıkları iş bir yetişken kadar" diye ifade etti.
'GEÇENLERDE BİR KIZ ÇOCUĞU YORGUNLUKTAN BAYILDI'
Suriyeli bir işverenin sahibi olduğu işletmenin hiçbir resmiyeti olmadığını söyleyen tekstil işçisi Suriyeli Muhammed (17), kendilerine 3 bin ile 4 bin TL arasında maaş verildiğini söyledi. Çalışanların hepsinin Suriye’de yaşanan savaştan dolayı göç etmek zorunda kalan işçiler olduğunu belirten Muhammed, "Diğer yerlere göre daha fazla çalışıyoruz. Yaşı küçük olan ise bizlerin işi bittiğinde 1 saat daha çalışıyor. Her tarafı temizlemeden çıkamıyorlar. Bizden önce de işe gelmek zorundalar. Biz makine ustaları gelmeden dikilecek parçaları önümüze koyuyorlar. Geldiğimiz gibi hemen işe başlıyoruz. Geçen 13 yaşında bir kız çocuğu yorgunluktan bayıldı. Burada çok yoruluyoruz" dedi. (MA)