Mersin'de fabrika ve tüccarlar zeytin fiyatını 5 TL düşürdü, üreticiler hasadı bıraktı

Mersin'de fabrika ve tüccarlar zeytin fiyatını 5 TL düşürdü, üreticiler hasadı bıraktı
Mersin’in Mut ilçesinde tekel konumundaki zeytin işleme fabrikası ile Ege bölgesinden gelen tüccarlar zeytin alım fiyatını 5 TL düşürünce üretici hasadı erteleme kararı aldı. Kooperatifte örgütlenen işçiler, tüketicilere de çağrı yaptı.

Abidin YAĞMUR


MERSİN - Türkiye’nin zeytin üretiminde önemli bir yer tutan Mersin'in Mut ilçesinde zeytin işleme tesisi ve tedarikçi tüccarlar tüm zeytin türleri için alım fiyatını 5 TL düşürdü. İşletmecilerin ve tüccarların birlikte hareket ederek fiyatları düşürmesine ilk tepki Mut Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Gülsüm Kevser Mut’tan geldi. Kooperatifin sosyal medya hesabından bir video yayınlayan Mut, zeytin alımı yapan en büyük firmanın yetkilileriyle görüştüğünü, fiyatların neden düştüğünü sorduğunu, firma yetkilisinin ise "Size hesap mı vereceğiz?" dediğini aktardı.

'TÜRKİYE'DE VE DÜNYADA ZEYTİN YOK'

Üreticilerin fiyatların düşmesinin ardından kooperatife ulaşarak "Nasıl bir yol izleyelim?" diye sorduğunu belirten Mut, Dünyanın hiçbir yerinde az olan bir malın fiyatı düşmez. Bu işin içinde bir oyun var. Bu durumda bizim yapacağımız şey güçlerimizi birleştirmek ve zeytinimizi üç gün toplamamak. Üç gün eleklere zeytin götürmeyelim. Şu an Türkiye’de zeytin yok, dünyada zeytin yok. Yani zeytin fiyatının düşmesi mümkün değil. Dolayısıyla ü gün zeytin toplamayın. Toplarsanız bile tüccara vermeyin, yağa verin" dedi.

'FİRMALAR FİYATLARI DÜŞÜRMEYE ÇALIŞIYOR'

Artı Gerçek'e konuşan Mut Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Gülsüm Kevser Mut, zeytin hasadına ekim ayında başladıklarını, hasadın ilk günlerinde işletmelerin tüketicinin beklentisini karşılayan fiyatlar verdiğini ancak geçen hafta birden bire tüm kalemlerde 5’er TL fiyat düşürdüklerini söyledi. Mut, "Bizim kooperatifimizin bir işletme tesisi yok. Dolayısıyla birkaç firma burada piyasayı belirliyor. Burada OSB’de tesisi olan bir firma var, Manisa’daki tesislere götürmek üzere buradan alanlar var. Bu sene zeytin az, talep çok. Buna rağmen fiyatı düşürmeye çalışıyorlar" diye konuştu.

'FİYAT DÜŞÜRMEKTEN VAZGEÇMEZLERSE ZEYTİN VERMEYECEĞİZ'

Mut yöresinde Gemlik, Ayvalık ve Domat türü zeytin üretildiğine, bunların da kalibrelerine göre kendi içinde 12 türe ayrıldığına dikkat çeken Mut, "Her zeytin türünün ve kalibresinin farklı fiyatı olur. Tüm türlerde 5 TL fiyatları düşürdüler. Üreticiler olarak biz de tepkimizi göstermek istedik. Alıcıların 5 TL düşüşten vazgeçmelerini istiyoruz. Cuma gününe kadar vazgeçmezlerse belki zeytin vermeme devam edecek. İlçede çağrımıza çok sayıda üretici katıldı. Biz bu eylemle bir kültürü yerleştirmeye çalışıyoruz. Bu karara katılmayan, ürün vermeye devam eden üretici için de mücadele ediyoruz" dedi.

'BAHÇEDE 50, MARKETTE 300 TL'

Zeytin işleme fabrikalarının üreticiden zeytin alırken fiyatı düşürmelerinin nihai tüketiciye yansımadığını vurgulayan Mut sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer bu fiyat düşüşleri tüketiciye yansıyacak olsa inanın bizler de elimizi taşın altına koyarız. Tüketici daha ucuza yesin diye biz de fedakarlık yaparız. Ama çok iyi biliyoruz ki bu fiyat düşüşü tüketiciye yansımıyor. Aracılar, şirketler kazanıyor. Bakın bizim hasat ettiğimiz iri siyah zeytinin kilosu burada 50 ila 60 TL arasında veriliyor.

Aynı zeytinin marketlerdeki paket fiyatına bakıyoruz, 400 gramı 130 TL. Yani neredeyse kilosu 300 TL Aradaki fark dört katı. Biz buna dikkat çekmek istiyoruz. Üreticiler olarak kooperatifte örgütlendik, hakkımızı korumaya çalışıyoruz. Bu ürünleri alan tüketiciler de haklarını arasınlar. Fiyatların düşürülmesinin tüketicilere yansımadığını özellikle vurgulamak istiyorum."

Öne Çıkanlar