Sağlıkta şiddet raporu: Çalışanlar ‘benim başıma da aynısı gelirse’ diye korkuyor
ARTI GERÇEK- Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen), Nisan ayına yönelik sağlıkta şiddet raporunu yayımladı. Rapora göre 15 şiddet olayında 27 sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı. Üstelik rapor sadece kamuoyuna yansıyan olaylardan derlenerek hazırlandı.
Pandemi ile mücadelenin ağır yükünün hala devam ettiğini vurgulayan Sağlık-Sen; 22 saldırganın karıştığı 15 şiddet olayında, 27 sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığını açıkladı.
Nisan ayı raporunu değerlendiren Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, şu açıklamalarda bulundu:
"Pandeminin tüm yükü sağlık emekçilerinin omuzunda. Sağlık çalışanları hem pandemiyle hem de şiddet virüsü ile mücadele ediyor. Şiddet artık öyle can yakıcı hale geldi ki sağlık sistemini tehdit ediyor. Bugün 4 sağlık çalışanından 3’ü bir şekilde şiddet gördüğünü söylüyor. Bu çok vahim bir durum. Şiddet mağduru bir sağlık ordusundan bahsediyoruz. Bu insanların vazifesinin şifa dağıtmak olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle şiddete karşı çıkmak, kınamak, söylem üretmek artık yetmiyor. Şiddetin önüne geçmek için 84 milyonun dahil olduğu toplumsal bir mücadele başlatılmalıdır. Bunun için de yetkililer şiddeti önleyecek bir eylem planını ivedi bir şekilde hayata geçirmelidir."
‘TÜM ÇALIŞANLAR ‘BENİM BAŞIMA DA AYNISI GELİRSE’ DİYE KORKUYOR’
Raporda, şiddet uygulayanların özellikle sağlık çalışanlarından yardım bekleyen hasta ve yakınları olduğu vurgulanarak, "Yaşanan şiddet olaylarında sadece şiddete maruz kalan sağlık çalışanları etkilenmiyor, kurumdaki tüm çalışanlar ‘benim başıma da aynısı gelirse’ diye korkuyor. Ne yazık ki korktukları da başlarına bir şekilde geliyor. Sadece günü ve faili değişiyor" ifadelerine yer verildi.
Sendikanın yaptığı araştırmaya göre her 4 sağlık çalışanından 3’ü sözlü veya fiziki şiddete maruz kaldığını belirtti.
‘SAĞLIK ÇALIŞANLARI, PANDEMİYE KARŞI KENDİ ÖNLEMLERİNİ ALABİLİYOR ANCAK ŞİDDETE KARŞI ÖNLEM ALMALARI MÜMKÜN OLMUYOR’
Sağlık çalışanlarında Coronavirus bulaşma oranının yüzde 25 olduğunu kaydeden Sağlık-Sen, "Yani sağlık çalışanlarının şiddet görme oranı, virüs bulaşma oranından çok daha yüksek. Çünkü sağlık çalışanları, pandemiye karşı kendi önlemlerini alabiliyor ancak şiddete karşı bir önlem almaları mümkün olmuyor" dedi.
Osmaniye’de bir savcının sıraya girmeden muayene olma talebini reddettiği için gözaltına alınan doktoru hatırlatan Sağlık-Sen, "Millet adına adalet mekanizmasını işletmekle yükümlü bir savcı, hakkı, hukuku kişisel çıkarlarına kurban ederek sağlık zincirini bir anda yok edebiliyor. Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun bu savcı hakkında soruşturma başlattığı açıklandı ancak benzer her durumda olduğu gibi soruşturmanın sonucu kamuoyuyla paylaşılmadı" ifadelerini kullandı.
Raporun ayrıntılarında ise şu sonuçlara yer verildi:
Şiddete maruz kalan 27 sağlık çalışanından 10’u kadın, 17’si erkek.
15 olayın 13’ü hastane ortamında yaşanmış, 1 olay ilçe sağlık müdürlüğünde, 1 olay ise saha çalışmaları sırasında gerçekleşmiştir.
Yaşanan olaylarda; 13 doktor, 4 hemşire, 7 güvenlik görevlisi, 3 de diğer sağlık çalışanı mağdur edildi.
Yaşanan 15 vakanın 12’si hem fiili hem sözlü, 3’ü ise yalnızca sözlü olarak gerçekleşti.
Olayları gerçekleştirenlerin 5’i bizzat hastalar, 6 olaya hasta ve hasta yakınları, 3 olaya yöneticiler, 1 olaya ise magandalar sebep oldu.
11 saldırgan gözaltına alınıp serbest bırakıldı, 6 kişi hakkında hiçbir işlem yapılmadı. 3 saldırgan hakkında soruşturma başlatılırken, 2 saldırgan ise çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklandı.