Urfa'da Özak Tekstil direnişine jandarmadan coplu müdahale: Gözaltına alınan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, serbest

Şanlıurfa Valiliği kentte eylem ve etkinleri yasakladı. Jandarrma direnişteki Özak Tekstil işçilerini coplarla darp etti. Gözaltına alınan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve Bölge Temsilcisi Çayan Dursun ilerleyen saatlerde serbest bırakıldı.

Ali GÜZEL


URFA - Hak İş'e bağlı Öz İplik Sen'den istifa ederek BİRTEK-SEN'e geçen Özak Tekstil işçilerinin, bir işçinin işten çıkarılmasından sonra 27 Kasım'da başlattığı iş bırakma eylemi üçüncü gününde sürerken jandarma işçilere copla müdahale etti.

İşçilerin eylemi sürerken Urfa Valiliği kentteki tüm eylem ve etkinlikleri bugün saat 13.00'ten 3 Aralık'a kadar dört gün süreyle yasaklamıştı.

JANDARMA MÜDAHALESİ, TÜRKMEN’E GÖZALTI

Direnişteki Özak Tekstil işçilerine müdahale eden jandarma, BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen’i gözaltına aldı. Türkmen'le birlikte sendikanın bölge temsilcisi Çayan Dursun ve örgütlenme uzmanı Mazlum Ayçiçek gözaltına alındı.

Gözaltına alınan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Türkmen ise gözaltı aracında çektiği videoyu X hesabından şu sözlerle paylaştı: “Valilik kararından sonra işçilere bir açıklama yapmamıza bile izin verilmeden, jandarmanın saldırısına uğradık. Zorla yaka paça gözaltına alındım. Özak patronunun emriyle. Özak direnişine sahip çıkın! Direne direne kazanacağız.”

'İŞÇİLER COPLANDI'

Sosyal medya hesabından bir video yayınlayan BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, "Şu anda jandarma aracındayım. Sendikanın genel başkanı olarak gözaltına alındım jandarmayla. Ve yaka paça bir şekilde, karga tulumba alındım. Az önce Özak işçilerine müdahale edildi. Valiliğin yasağıyla birlikte jandarma sert bir şekilde müdahale etti .Direnişçi işçiler coplandı ve ben de gözaltına alındım. Şu anda jandarma karakoluna götürülüyorum" dedi.

'BU VALİ PATRONLARIN VALİSİ Mİ?'

Valiliğin yasak kararına ve jandarmanın müdahalesine tepki gösteren Türkmen, "Urfa'da bir tek patronun, Özak patronunun emriyle bir yasak kararı alınıyor ve Özak patronunun emriyle koca jandarma, güvenlik görevlileri işçilere saldırdı. Bu ülke bu kent patronların emriyle mi yönetiliyor?

Bu vali patronların valisi mi, yoksa buradaki yetkililer bütün halka karşı mı sorumlu? İçerde suç işleniyor. İşçiler tehdit ediliyor. İşçilere baskı yapılıyor. İşçiler işten atılıyor ve işçiler bunun için direnişte bu kentin valisi, bu kentin güvenlik görevlileri hakkını arayan işçilere müdahale ediyor" diye konuştu.

'ÖZAK DİRENİŞİNE SAHİP ÇIKIN'

Türkiye'ye çağrı yapan Türkmen, "Buradan bütün Türkiye'ye Özak işçilerinin direnişine, saldırıya uğrayan Özak direnişine sahip çıkma çağrısı yapıyorum" dedi.

KARACA: PATRON, VALİ, SARI SENDİKA EL ELE SUÇ İŞLİYORSUNUZ

Sosyal medya hesabından açıklama yapan EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca da "Yasağın hemen ardından BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve sendika uzmanı Çayan Dursun gözaltına alındı. İşçilere yönelik bir saldırı söz konusu. Patron-vali-sarı sendika el ele suç işliyorsunuz. İşçilerin temsilcilerini derhal serbest bırakın" dedi.

'KORKMUYORUZ, HİÇBİR YERE GİTMİYORUZ'

Jandarma müdahalesinin ardından Özak Tekstil önünde konuşan bir kadın işçi, "Jandarmalar coplarla, biber gazlarıyla, tazyikli suyla tehdit ediyorlar. Ama biz buradayız, gögüs gere gere bu davadan haklı çıkacağız. Korkmuyoruz, hiçbir yere de gitmiyoruz. Sendika başkanımızı da almadan bir yere gitmeyeceğiz" dedi.

Fabrikanın önünde bekleyişlerini sürdüren işçiler, 'direne direne kazanacağız' sloganları attı.

SERBEST BIRAKILDILAR

Gözaltına alınan BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, sendikanın bölge temsilcisi Çayan Dursun ve örgütlenme uzmanı Mazlum Ayçiçek serbest bırakıldı.

'VALİ ANAYASAYI ÇİĞNEYEREK SUÇ İŞLEMİŞTİR'

Serbest bırakıldıktan sonra Artı Gerçek'e konuşan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, Urfa Valiliğinin dört günlük eylem ve etkinlik yasağını eleştirdi. Türkmen, şunları söyledi:

"İşçiler, üç gündür içerideki baskı, tehdit, mobbing ve haksız yere işten atılan işçiler ve sendikadan zorla istifa ettirilme çabasına karşı direniyor. İşçiler, bu hukuksuzluğa karşı ve işten atılan işçilerin geri alınması için direniyor. İçerideki suçların hepsi ortada olmasına rağmen asıl bu suçu işleyen patron ve fabrika yetkilileri hakkında işlem yapması gerekenler, patronun isteği ve talimatıyla hem yasak kararı çıkarıyor. Bir kere valiliğin bu kararı tamamen hukuksuz, kanunsuz bir karardır. Vali, bütün Urfa halkı adına kullandığı yetkiyi, anayasa ve yasaları açıkça çiğneyerek, suç işleyen bir patronun isteği ve talimatıyla istismar etmiştir. Suç işlemiştir."

'İŞÇİLER KARALI, DİRENİŞİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'

Valiliğin yasak kararının ardından jandarmanın hiçbir uyarı ve tebligatta bulunmadan işçilere coplarla saldırdığını, kendisi ve iki sendika yöneticisini gözaltına aldığını anlatan Türkmen, şöyle konuştu:

"Bu hukuksuzluk, mülki amir başta olmak üzere Urfa'yı yönetenlerin bir avuç patronun çıkarları doğrultusunda yönettiğini gösteriyor. Burada hakkı, hukuku ve yasal hakları çiğnenen işçilerin hak arama eylemine karşı patronların yanında saf tutuyorlar.Özak işçileri, hem hukuksuz kararlara ve uygulamalara karşı hem de patronun zulmüne karşı direnmekte kararlı. Bugün de kararlılıklarını gösterdiler. Ben ve arkadaşlarımız gözaltından bırakılana kadar arkadaşlarımız fabrikanın önünden ayrılmadılar. Yarın sabah da fabrikanın önündeki direnişimizi aynı şekilde sürdüreceğiz."

'BİZ BU KARARI TANIMIYORUZ'

Valiliğin yasak kararını Artı Gerçek'e değerlendiren BİRTEK-SEN Bölge Temsilcisi Çayan Dursun, direnişi sürdüreceklerini vurgulamıştı.

Dursun, "Yasadışı bir karar ve işverenin yönlendirmesiyle alınmış bir karar. Bu kararı biz tanımıyoruz. Bu kararı almanın koşullarının mevcut durumda oluştuğunu düşünmüyoruz. Bu, direnişi bitirmeye yönelik işverenin ricasıdır. O rica üzerinden valilik böyle bir karar almıştır. Biz buradaki direnişimizi devam ettireceğiz. Bizim burayı bırakıp gitme gibi bir düşüncemiz yok. İşçi arkadaşlarla da konuştuk, sonuna kadar buradayız" demişti.

'İÇERİDEKİ İŞÇİLER ÇALIŞMAK İSTEMİYOR'

Eylem sürerken içeride çalışan işçilerin de dışarı çıkmak istediğini söyleyen Dursun, "İçeride iş başı yaptırılan arkadaşlar, böyle bir psikolojide çalışmak istemediklerini ve evlerine gitmek istediklerini söylüyorlar. İşveren onların üzerinde de baskı uygulayarak dışarı çıkmasını engelliyor ama içeride oturan arkadaşlar şu an çalışmıyor, dinlenme alanında oturuyorlar. Aslında bir bölümü de buradaki direnişe katılmak istiyor, ondan dolayı çıkmalarına izin vermiyorlar. Birkaç kişiye de ücretsiz izin verildi" diye konuşmuştu.

'KADIN İŞÇİLER ÜZERİNDEN CİDDİ BİR BASKI VAR'

İş durdurma eylemine katılan kadın işçilerin ailelerinin arandığını ve işçiler üzerinden bir baskı oluşturulmaya çalışıldığına dikkat çeken Dursun, "İçerideki amirler, iş durdurma eylemine katılan kadın işçilerin aileleri aranıyor. Çocuklarının yasadışı eylem yaptığı, televizyonlara çıktığını söyleyerek aileler üzerinden baskı kurmaya çalışıyorlar. Özellikle kadın işçiler üzerinden ciddi bir baskı var" demişti.

NE OLMUŞTU?

Urfa Organize Sanayi Bölgesinde yaklaşık 700 işçinin çalıştığı Özak Tekstil'de 450 işçi Hak-İş'e bağlı Öz İplik İş Sendikasından istifa ederek BİRTEK-SEN'e üye oldu.

Sendika değişikliğinin ardından baskı ve mobbinge maruz bırakılan işçiler, 27 Kasım pazartesi günü bir kadın işçinin işten çıkarılmasının ardından iş bıraktı. İşveren, jandarmayı çağırarak işçileri fabrikadan çıkarmak istedi ancak işçiler kabul etmedi.

KADIN İŞÇİLERE 'ÖZEL HAYATINIZI İFŞA EDERİZ' TEHDİDİ

Artı Gerçek'e konuşan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, "Sendika değiştirdikleri için son iki, üç haftadır işçileri tek tek sorgu odalarına çekip baskı yapıyorlar. Özellikle kadın işçileri sendika odasına çekip insan kaynakları, müdür ve sendika temsilcileri baskı yapıyor. Ailelerini arıyorlar, tehdit ediyorlar. Kadın işçileri, 'Özel hayatlarınızı ifşa ederiz' diye tehdit ediyorlar" demişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar