Tam kapanmada iş gücünün yüzde 70'i mesaide olacak

Tam kapanmada iş gücünün yüzde 70'i mesaide olacak
İçişleri Bakanlığı'nın muafiyet genelgesinde 43 başlıkta yer alan sektörlerde 16,4 milyon çalışan yer alıyor.

Dün akşam itibariyle 17 günlük ‘tam kapanma’ dönemi başlarken çalışan kesim çarkların dönmesi için mesaide olacak. İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinde kısıtlamalardan muaf olan sektörlerde istihdamın tam olarak yüzde 61’i çalışıyor. 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) yaptığı araştırmaya göre 16,4 milyon kişi kapanmadan muaf sektörlerde çalışıyor. İstihdamın yaklaşık yüzde 22’si (6 milyon) kapanmadan kısmen muaf sektörlerde çalışırken kapanma kapsamındaki sektörlerde çalışanlar ise istihdamın sadece yüzde 17'lük (4,4 milyon) kısmını oluşturuyor

‘Lebalep’ kongreleri ile pandeminin yaygınlaşmasından sorumlu tutulan AKP iktidarı suçlamaları kulak ardı ederken kısıtlamanın ilk gününde toplu taşımalar, çalışmak zorunda olanlarla doldu taştı. 

DİSK'in TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması 2020 yıllık verilerini kullanarak yaptığı hesaplamaya göre istihdam edilen toplam 26 milyon 813 kişinin 16 milyon 393 bini "tam" kapanmadan muaf sektörlerde çalışırken, 4 milyon 447 bini tam kapanmadan muaf olmayan sektörlerde çalışıyor.

5 milyon 973 bin kişi ise kapanmadan kısmen muaf sektörlerde çalışıyor. Böylece istihdamın yüzde 61’i kapanma döneminde çalışırken, yüzde 17’si kapanmadan yararlanabiliyor.

Kapanmadan kısmen muaf olanlar ise yüzde 22 civarında. Dolayısıyla kısmen muaf olan sektörlerde çalışanların bir bölümü de eklendiğinde kapanmadan muaf olan sektörlerde çalışanlar istihdamın yaklaşık yüzde 70’i civarına yükselebiliyor.

Genelge ekinde yer alan kapanmadan muaf olan işler ve sektörlerin 43 başlıkta sayıldığını belirten DİSK, "Bu 43 başlıktaki muafiyetlerin kapsamındaki çalışanların sayısının tam olarak saptanması sektörlerin iç dağılımına ilişkin yeterli bilgi olmaması nedeniyle zorluklar taşımaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

DİSK açıklamasında, "SGK verilerinde yer alan sektörel dağılım verileri kayıtsızları içermediği için eksiktir. Bu nedenle TÜİK’in faaliyet kollarına göre istihdamın dağılımını esas alarak bir tahmin yapmaya çalıştık. Genelgede yer alan muafiyet listesi ile TÜİK faaliyet kolları istihdam verisini eşleştirmeye çalışarak bir tahmin yapmaya çalıştık" denildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar