Tepebağ Höyük’te maaş alamayan işçiler mağdur, belediye 'İşine gelmeyen çalışmasın' diyor

Tepebağ Höyük’te maaş alamayan işçiler mağdur, belediye 'İşine gelmeyen çalışmasın' diyor
Tepebağ Höyük kazısında çalışan işçiler 3 aydır maaş ödemesi alamıyor. İşçiler, Belediye’ye bağlı şirketin ‘hak ediş’ almadan ödemeleri yapmayacağını söylediğini dile getirdi.

+GERÇEK- Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Tepebağ mahallesinde bulunan Tepebağ Höyük kazısında çalışan işçiler maaş ödemesi alamadıkları için mağdur durumda. Mart ayında başlayan kazı çalışmalarında işçiler son 3 ayın maaşını alamadı.

Tepedağ Höyük kazısı Adana Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü Başkanlığınca yürütülüyor. Kazının finansmanını sağlayan Adana Büyükşehir Belediyesi de ihale karşılığında kazı çalışmaları için bir şirketle anlaştı. Kazı çalışmaları 7 aydır devam ediyor. Ancak son üç aydır çalışan işçiler henüz maaş alamadı. Mağdur durumda olan işçiler şirket ve belediye yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerden de bir sonuç alamadıklarını söylüyorlar. 

Şirket, belediyeden para gelmediğini ve bu sebeple maaş ödemesi yapılmadığını belirtirken; belediye yetkilileri de hesaplarda haciz olduğunu öne sürerek ödeme yapmıyor. 

+GERÇEK’e konuşan işçilerden biri, "Biz buradaki çalışanlar olarak topluca belediyenin KUDEP birimiyle maaşlarımızla ilgili konuştuk. 3 aydır maaş alamadığımız ve mağduriyet yaşadığımızı söyledik. Bize maaşlarımızın ne zaman yatacaklarını bilmediklerini ve belediyenin hesaplarında haciz olduğunu söylediler. Ne kadar süre daha maaş alamayacağımızı söyleyemedikleri gibi bir de ‘istemeyenler istifa edebilir bu konuda yardımcı oluruz’ dediler" ifadelerini kullandı.

Bir diğer işçi ise, "Şirket belediyeden para almadığını öne sürerek bizim maaşlarımızı yatırmıyor. Bu maaşımızın yatmadığı üçüncü ay oldu. Bu hayat pahalılığında evdeki çocuklarımızın yüzüne bakamaz olduk" dedi.

TEPEBAĞ HÖYÜĞÜ

Tepebağ Höyüğü Adana İl merkezinde, Taşköprü civarında ve Seyhan Nehri’nin kenarında Adana’nın bir mahallesi olan Tepebağ Mahallesinde yer alıyor. Günümüzde höyük ve çevresinde yer alan Geç Osmanlı – Erken Cumhuriyet Dönemi sivil mimarlık örneklerinin bulunduğu bölge aynı zamanda Kentsel Sit Alanı olarak da tescil edildi. Tepebağ Höyükte 2013 yılında başlatılan kazı çalışmaları Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Doç. Dr. İrfan Tuğcu bilimsel danışmanlığıyla devam ediyor.

Hitit yazılı kaynaklarında bahsedilen, Kilikya bölgesinin en önemli kentlerinden "Uru Adaniya" ile aynı yerde bulunduğu düşünülen Höyük, Erken Tunç Çağı'ndan sonra Demir Çağı, Helenistik, Roma, Bizans, erken İslami ve Orta Çağ sonrası dönemlerden bu yana kesintisiz iskanın sürdüğü Tepebağ'ın, kentin siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel yapısına ışık tutacak önemli bir yer olduğu kaydediliyor.

Tepebağ höyüğünde, bu sezon yürütülen arkeolojik kazılarda, yüzeyden yaklaşık 1,5 metre altta önemli bilgiler verebilecek silindir bir mühür ortaya çıkartıldı. Söz konusu mühürün, bölgenin geçmişteki ticari ilişkilerini aydınlatabileceği düşünülüyor. Höyükteki kazılarda bulunan mühür, günümüzden yaklaşık 3.800 yıl öncesine tarihleniyor.

Öne Çıkanlar