Tuborg'da 10'dan fazla işçi işten çıkarıldı

Tuborg'da 10'dan fazla işçi işten çıkarıldı
Turborg’un İzmir’deki fabrikasında çoğu kadın 10'dan fazla işçi işyerindeki dedikodular gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı. İşyerinde örgütlü Tek Gıda İş Sendikası’nın kendilerine sahip çıkmadığını dile getiren işçiler süreci yargıya taşıyor.

İZMİR- Türk Tuborg Bira ve Malt Sanayi’nin İzmir’in Bornova ilçesindeki fabrikasında çoğu kadın 10'dan fazla işçi işten çıkarıldı. İşten çıkarmalar, disiplin kurulunda alınan karar doğrultusunda yapıldı ve fabrikada çalışan işçiler arasında dönen dedikodular gerekçe gösterildi. İşten çıkarılan çoğunun kadın olması dedikoduların faturasının kadın işçilere kesildiği şeklinde yorumlandı. Fabrikada örgütlü olan Türk-İş’e bağlı Tek Gıda İş Sendikası, işten çıkarmalar sessiz kalırken, işten çıkarılan işçilere tazminatlarının ödenip ödenmeyeceği henüz belli değil.

'ORTADA DELİL YOK, İSPAT YOK'

Artı Gerçek’e konuşan işçilerden D.A.Y., "Dört yıldır Tuborg firmasında bira dolum bölümünde çalışıyorum. Kısa süre önce iş yerinde çıkan bir dedikodu sebebiyle 10'un üzerinde işçi işten çıkarıldı. Bu dedikodularda ismim geçtiği için beni de sorgusuz sualsiz bir şekilde disiplin kurulu kararıyla işten çıkardılar. Ortada delil yok, ispat yok, hiçbir şey yok ama işten çıkarıldık. Bize açık açık 'dedikoduların gerçek dışı olduğunu biliyoruz ama sırf isminiz geçti diye işten çıkarıldınız' dediler. Sonrasında bizi arabulucu aradı. Tazminatla ilgili bir teklif sunacaklar" dedi.

'SENDİKA ARKAMIZDA DURMADI'

Tek Gıda İş Sendikasının tutumunu da eleştiren D.A.Y., "İşe iade davası açacağız. Sendika bu süreçten habersiz değil ancak hiçbir adım atmadı. 'Hukuki destek verecek misiniz?' diye sorduğumda başkan ‘il dışındayım’ dedi, konuyu kapattı. Disiplin kurulundaki sendika temsilcisine de ulaşamadığım için ne karar verdiklerini bilmiyorum. Sendika asla ve asla arkamızda durmadı. Bir dedikoduya meyil vererek kafalarına göre işten çıkarılıyoruz. Bunun ne kadar haksızlık, ayıp olduğunu koskoca Tuborg olduğunu düşünemiyor mu? Dedikodunun faturası kadın işçilere kesildi diyebiliriz. Dört yıldan beri yoğun bir emek verdim. Benim emeğimin karşılığı bu olmamalıydı. Evli ve iki çocuk annesiyim. Bu durum beni hem maddi hem de manevi olarak zor duruma düşürdü. Ben yasal yollardan hakkımı arayacağım ve gerekirse işe geri dönene kadar fabrika önünden ayrılmayacağım" diye konuştu.

Ulaşmaya çalıştığımız diğer işçiler ise 'tazminatlarımız ödenmez' korkusu ile konuşmaktan çekindi. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar