Türkiye'de ilk sekiz ayda en az 1494 işçi hayatını kaybetti

Türkiye'de ilk sekiz ayda en az 1494 işçi hayatını kaybetti
İSİG Meclisi raporuna göre 11 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Çocuk işçilerin tarım, ticaret, inşaat ve konaklama iş kollarında çalıştığı belirtildi.

ARTI GERÇEK-Uzmanlara göre tedbir alındığı takdirde önlenebilir olan iş cinayetlerinde bu yılın ilk sekiz ayında en az 1494 işçi hayatını kaybetti. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin yüzde 65’ini ulusal basından, yüzde 35’ini ise yerel basın, iş yeri hekimleri ve emek meslek örgütlerinden edindiği bilgilere göre geçtiğimiz ağustos ayında ise en az 174 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

İş cinayetlerinin aylara göre dağılımına bakılığında;

Ocak ayında en az 203 işçi,

Şubat ayında en az 142 işçi,

Mart ayında en az 144 işçi,

Nisan ayında en az 258 işçi,

Mayıs ayında en az 239 işçi,

Haziran ayında en az 179 işçi,

Temmuz ayında en az 155 işçi,

Ağustos ayında en az 174 işçi hayatını kaybetti.

AĞUSTOS AYINDA HAYATINI KAYBEDEN EMEKÇİLERDEN 16’SI GÖÇMEN İŞÇİ

Ağustos ayında hayatını kaybeden 174 emekçinin 150’si ücretli (işçi ve memur), 24’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

İş cinayetlerinde ölenlerin 7’si kadın işçi, 167’si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, ticaret, sağlık ve konaklama iş kollarında meydana geldi.

On altı göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 6’sı Suriyeli, 4’ü Rusyalı, 3’ü Afganistanlı, 1’i Gürcistanlı ve 1’i İranlı.

EN ÇOK ÖLÜM TARIM, ORMAN VE İNŞAAT İŞ KOLUNDA

Ölümler en çok tarım/orman, inşaat/yol, taşımacılık, sağlık, metal, güvenlik, ticaret/büro, konaklama, enerji, belediye/genel işler, madencilik, tekstil, gemi/tersane, kimya ve ağaç iş kollarında meydana geldi. İSİG Meclisi verilerine göre tarım işkolunda 21 işçi ve 16 çiftçi hayatını kaybetti. İnşaatlarda neredeyse her gün bir iş cinayeti meydana geldi.

PANDEMİNİN ‘MESLEK HASTALIĞI’ OLARAK TANINMASI TALEP EDİLEN SAĞLIK İŞ KOLUNDA 12 KİŞİ COVİD NEDENİYLE HAYATINI KAYBETTİ

Sağlıkçıların hükümetten meslek hastalığı olarak tanınmasını talep ettiği koronavirüs salgını nedeniyle de sağlık iş kolunda 12 kişi yaşamını yitirdi. 

Ağustos ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 5’inin (yüzde 2,9) sendikalı işçi olduğu öğrenildi. Sendikalı işçilerin tarım, eğitim, metal, sağlık ve belediye iş kollarında çalıştığı kaydedildi.

EN FAZLA ÖLÜM NEDENİ: SERVİS KAZALARI VE COVİD…

En fazla ölüm nedenleri trafik/servis kazası, Covid-19, ezilme/göçük, kalp krizi, yüksekten düşme, elektrik çarpması, zehirlenme/boğulma, şiddet ve intihar olarak kayıtlara geçti. Buna göre;

• 16 tarım ve 11 taşımacılık işçisi trafik/servis kazası nedeniyle hayatını kaybetti

• Covid-19 nedenli ölümler artıyor. En az 22 işçiyi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

• İnşaatlardaki iş cinayetlerinin 13’ü yüksekten düşme nedeniyle olduğu kayıtlara geçti.

11 ÇOCUK İŞ CİNAYETLERİNDE CAN VERDİ

İSİG Meclisi raporuna göre 11 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Çocuk işçilerin tarım, ticaret, inşaat ve konaklama iş kollarında çalıştığı belirtildi.

51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 44 emekçi olduğu belirtildi. Bunların çiftçi ve esnaflar ile tarım, gıda, maden, tekstil, ağaç, metal, enerji, taşımacılık, gemi, sağlık, konaklama, güvenlik ve belediye de çalışan işçiler olduğu aktarıldı.

İş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin yaş gruplarına göre dağılımı ise şöyle:

• 14 yaş ve altı yaş grubunda 1 işçi,

• 15-17 yaş grubunda 10 işçi,

• 18-27 yaş grubunda 20 işçi,

• 28-50 yaş grubunda 87 işçi,

• 51-64 yaş grubunda 35 işçi,

• 65 yaş ve üstü yaş grubunda 9 işçi,

• Ve yaşı öğrenilemeyen 12 işçi hayatını kaybetti.

EN FAZLA ÖLÜM METROPOLLERDE

İş cinayetlerinin illere göre dağılımı da şu şekilde:

18 ölüm İstanbul’da; 10’ar ölüm Antalya, İzmir ve Maraş’ta; 9 ölüm Gaziantep’te; 6’şar ölüm Kocaeli ve Manisa’da; 5’er ölüm Ankara, Balıkesir, Diyarbakır, Sakarya ve Şanlıurfa’da; 4’er ölüm Çanakkale, Konya ve Mersin’de; 3’er ölüm Artvin, Bolu, Bursa, Sivas, Tekirdağ ve İspanya’da; 2’şer ölüm Adana, Adıyaman, Batman, Edirne, Erzurum, Giresun, Hatay, Kastamonu, Kayseri, Muğla ve Nevşehir’de; 1’er ölüm Afyon, Ağrı, Aksaray, Aydın, Bartın, Bayburt, Bilecik, Çorum, Denizli, Düzce, Karabük, Karaman, Kars, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Mardin, Ordu, Osmaniye, Şırnak, Trabzon, Uşak, Yalova, Zonguldak, Almanya, Irak, Rusya ve Yunanistan’da meydana geldi.

Öne Çıkanlar