Enflasyon gelecek altı ayda sert yükselecek
Uluslararası Finans Enstitüsü, Türkiye'de enflasyonun gelecek altı ayda sert yükselmesini beklerken, Maliye Bakanı Ağbal, "Enflasyon hızlanacak" dedi.
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) analistleri Sergi Lanau ve Uğraş Ülkü, e-mail yoluyla gönderdikleri notta, "Türkiye'de enflasyonun, arz şoklarının halihazırda yüksek olan enflasyonu ve enflasyon beklentilerini beslemesiyle önümüzdeki altı ay içinde sert bir şekilde yükselmesi bekleniyor" ifadesini kullandı.
ENFLASYONDA HIZLANMA DEVAM EDECEK
Maliye Bakanı Naci Ağbal da, IIF'in öngörülerini destekler doğrultuda bir açıklama yaparak, enflasyondaki hızlanmanın önümüzdeki aylarda devam etmeye hazırlandığını belirtti, Türkiye'de enflasyonun büyük kısmının maliyet kaynaklı olduğunu belirtti.
Enflasyon rakamlarını değerlendiren Ağbal, "Maliye politikası, para politikası noktasında ciddi bir destek verecek. Hazırlıklarını yapıyoruz. Mayıs ayı verisi yüzde 12,15. Bu bizim arzu etmediğimiz seviye. Bununla ilgili gereken her türlü tedbiri alacağız. Döviz kuru gelişmeleri enflasyon dinamiklerini olumsuz yönde etkiliyor. Son dönemde TL’deki normalin üzerindeki değer kaybı enflasyonu yukarı çekiyor. 2016 sonundan itibaren maliyet enflasyonuyla karşı karşıya kalıyoruz. Bizim gibi petrol ithal eden ülke açısından petrol fiyatlarının artması enflasyonu yukarı çekiyor. Son bir yıldır metal fiyatlarında yaklaşık yüzde 25 artış var. Türkiye ara malı ithal eden ülke olarak fiyat artışlarından doğrudan etkileniyor. Enflasyonun önemli kısmı maliyet kaynaklı. Önümüzdeki aylarda artışın devam edeceğini görüyoruz ama yıl sonuna doğru azalış trendine girecek. Enflasyonun 2017 seviyelerinde kalmasını beklemek gerekir. Enflasyonun aşğı çekilmesinde maliyet enflasyonuna neden olan unsurları azaltacak şekilde vergi indirimleri de dahil olmak üzere tedbirler alacağız. Maliye politikası sıkılaşacak, kamu maliyesinde yeni bir dengelenme sürecine girmemiz lazım" dedi.
IIF analistleri, "Yüksek enflasyon ve mayıstaki 300 baz puanlık faiz artışı birbirini telafi edecek ve böylece, reel politika faizi, geniş ölçüde değişmeyecek" şeklinde görüş belirtti. IIF, yüksek petrol fiyatlarının TL'de değer kaybı ile bir araya gelmesinin enflasyon üzerinde ciddi bir yukarı yönlü baskı yaratacağını kaydetti.
TL'deki değer kaybı ve petrol fiyat artışlarının enflasyon üzerindeki etkisini, 2005 yılından bu yana Türkiye'de büyüme ve kur, petrol fiyatları, enflasyon ilişkisini dikkate alan bir model ile değerlendiren IIF, TL'de yüzde 10'luk bir değer kaybının enflasyonun 180 baz puan artırdığına ve bu etkinin hemen görülmeye başlanmakla birikte tepe noktasına TL'de değer kaybından 3 çeyrek dönemde sonra ulaştığını vurguladı.
GELECEK ALTI AYDA KESKİN ARTIŞ
IIF, petrol fiyatlarında yüzde 10'luk artışın Türkiye'de enflasyonu 20 baz puan artırdığına da dikkat çeken IIF, bu etkinin de petrol fiyat artışını takip eden üç ayda gerçekleştiğini belirtti. Ortaya konan bu temel değerlendirmeler çerçevesinde Türkiye'de manşet enflasyonun gelecek altı ayda keskin şekilde artmasını bekleyen IIF, enflasyon baskılarının 2018'in son çeyreğinde hafifleyeceğini, ancak bunun çok önemli derecede olmayacağını da öngördü.
"Bizim 2018 için enflasyon tahminimiz piyasadaki konsensüsün 200 baz puan üzerinde" ifadelerini kullanan IIF, yüksek enflasyon ve Mayıs ayındaki 300 baz puan faiz artırımının birbirlerini dengeleyeceğini, reel politika faizinin büyük ölçüde değişmeleceğini savundu. (EKONOMİ SERVİSİ)