Abrakadabra Korona: Pahalı test ucuz ilaç stratejisi

Abrakadabra Korona: Pahalı test ucuz ilaç stratejisi
“Macron sonuçları gayet iyi gördü, başarı oranını da okudu ama bu tedaviyi uygulamaya koymak belki de onun elinde değil. Onun da uyması gereken yerler vardır”

Aris NALCI


Covid-19’un dünyayı etki altına almasıyla birlikte komplo teorileri de etrafta dolaşmaya başladı. Dışarıya çıkamadığımız için ‘dedikodu mekanizması’ da çalışmadığından devletlerin ve hükümetlerin havuz medyalarına servis ettiği haberleri ilk birkaç hafta dinlemek zorunda bırakıldık.

Bir süre sonra bu haberlerin kirliliğinden beyin süzgecimiz tıkandığından, neyin gerçek neyin fake news (yalan haber) olduğunu bile artık görmeyebilecek duruma gelebiliyoruz.

Gazetecilik deneyimi olanlar ilk günlerde çıkan bu haberlerin şişirme ve insanları ekrana çekecek (jucy) sulu haberler olduğunu hemen anlıyor olsa da bu durumu etrafımızdakilere anlatamıyor(uz).

 

Avrupa'daki karantina ikinci ayına girerken artık sis perdesi aralanmaya başlayınca ve bize yalan haberi aktaran devlet kurumlarının da zihinleri yalan uyduramayacak kadar tıkandıkça komplo teorileri yerini yeni dünya düzeni teorilerine bıraktı.

İnsan haklarını kendilerine temel ilke alan Avrupalı devletler bile karantina sürecinde gayet diktatörce çıkışlar ve uygulamalar yapıp bunun faturasını da vatandaşa yıkabildiler.

"Evinizde kalmanız için sokağa çıkma yasağı uyguluyoruz", "Siz kendi sağlığınızı düşünmezseniz biz sizin için düşünmek zorundayız ve yasak koyarız" gibi açıklamaları, bu süreçte bazı AB ülkelerinin (Belçika, İspanya, İtalya) başbakan ve sağlık bakanlarının ağızından sıkça duydum.

 

Bu beyin süzgeçlerimizi tıkayan süreçte baştan bu yana sakince ve kendinden emin bir duruş sergileyen Marsilya'daki Virolog Didier Raoult 30 Nisan'da Fransız BFM kanalına bir röprotaj verdi.

Fransa genelinde kabul göremeyen ve Klorokin (Chloroquine) tedavisi olarak bilinen yöntemi çürütülmeye çalışılan virolog, muhabirin fütursuz sorularını yanıtlarken günümüz dünyası ile ilgili mesajlar da verdi.

 

Sorunun en büyük sebebi siyaset

 

Didier Raoult karantina kararının çok da doğru olmadığını, uzun bir süredir insanlığın virüslerle mücadele ettiğini ve her 3 yılda bir salgınların yaşandığını söylerken: "Bu da onlar gibi bir salgın. Ne zaman nasıl bitecek bilemeyiz. Bugüne kadar insanlık herhangi bir virüsün ne zaman neden ortaya çıktığını veya niye birdenbire kaybolduğunu çözemedi. Bunu da çözemeyecek. Dolayısı ile 'virüs yok oldu' ya da 'olacak' söylemleri yanlış " diyor.

En büyük sorunun ise siyasetçilerin tutumu olduğuna işaret ediyor.

Siyasetçiler ve karar alıcıların bu salgınları gördüğünü ancak bununla ilgili önlem almanın hükümetlere çok pahalıya mal olacağından virüsleri görmezden geldiklerini vurguluyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron da, Dr. Raoult'u ziyaret etmiş ancak görüşme sonrasında herhangi bir açıklama da yapılmamıştı.

 

Devletler ucuz ilaç istemiyor

 

Ünlü Virolog "Macron sonuçları gayet iyi gördü, başarı oranını da okudu ama bu tedaviyi uygulamaya koymak belki de onun elinde değil. Onun da uyması gereken yerler vardır" diyerek lobileri işaret etti:

"Benim ilacım çok ucuz 2,5 Euro ve lisansı yok. Dünyada artık kısa süreli lisanslarla geçici çözümler üreten ilaçlar iş yapıyor. Çünkü bunların lisanslarını yenilemek için hükümetlere lisans yenileme ücreti ödemeniz gerekiyor. Dolayısı ile ilaç ekonomisinde bir süreklilik sağlanabiliyor ve daha çok para kazanılıyor. Pahalı ilaçlar devletler için daha vermli. Benimkisi değil"

 

Raoult'un bahsettiği hydroxychloroquine ve azithromycin karışımlı ilaçlar ilginçtir ki Avrupa'da eczanelerden şubat ayı sonundan itibaren toplatıldı ve stoklara konuldu. Yani hastaneler bu ilaçları kullansalar bile halka satışa açık değil artık. Bu da testin ilaçtan daha pahalı olduğu COVID-19 ile ilgili Raoult'un imalarıyla uygun doğrultuda.

Tükriye'den de kimi özel hastanelerin bir test için 6000 lira istediği haberlerinin geldiği bu günlerde test şirketlerinin ilaç firmalarından daha fazla kazandığına vurgu yapmak hata olmaz herhalde.

 

Türkiye, Fas , Cezayir ve Senagal'li doktorlara övgü

 

Ana akım medyanın geç keşfettiği Marsilya'lı virolog Facebook ve Twitter'dan sık sık gündeme dair eleştirilerini dile getiriyor. Twitter'dan yazdığı bir mesajda Senagal, Turkiye, Fas ve Cezayirli doktorların bu alandaki çalışmalarını övüyor.

Raoult, Twitter'dan verdiği mesajda "Senegalli sağlık ekiplerinin büyük çalışması. Cezayir, Fas, Türk ve diğer birçok yetkili, hastalarına çok erken bir zamanda sundukları tedavinin etkinliğini bildirmektedir" diyor.

 

Marsilya şu anda Fransa'da korona virüsü ile mücadelede en iyi yerde. Sadece Fransa değil belki de Avrupa'daki en iyilerden. Virüs'ün yayılma hızı 0.59'a düşmüş durumda. Yani 1 insan 0.59 kişiye bulaştırabiliyor.

Ben bunları yazarken iletişime geçtiğim Marsilya'lı Ermeni aileler de kendilerine de pozitif tanısı konulduktan sonra nasıl bu ilaçlarla iyileştiklerini anlatıyorlardı.

 

Anlaşılan koca bir bilinmezlik içerisinde 'pahalı test ucuz ilaç' stratejisine dümeni kıran bir dünya düzeni içerisinde kendimizi sağlıklı ve hayatta tutmaya çalışacağız.

 

Röportajın tamamını izlemek için...

 

 

 

Öne Çıkanlar