PEN'in dikkat çektiği beş isimden biri Zehra Doğan
Fatma YÖRÜR
ARTI GERÇEK – Uluslararası Yazarlar Birliği'nin Hapisteki Yazarlar Günü'nde bu yıl dünya genelinde dikkat çektiği beş isimden biri tutuklu gazeteci Zehra Doğan oldu.
15 Kasım Dünya Hapisteki Yazarlar Günü nedeniyle PEN İstanbul öncülüğünde Cezayir Toplantı Salonu’nda bir toplantı gerçekleştirildi. PEN Türkiye Merkez Başkanı Zeynep Oral, Türkiye Yazarlar Sendikası İkinci Başkanı Suna Aras, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Türkiye Gazeteciler Sendikası Gökhan Durmuş’un konuşmacı olarak söz aldığı toplantıda Türkiye’nin Çin ile birlikte basın ve ifade özgürlüğündeki kısıtlarda en ön sırada olduğu belirtildi. Bunun kanıtı olarak tutuklu yazar ve gazetecileri gösteren konuşmacılar, dünyadan örnekleri de basınla paylaştı.
Cezayir Toplantı Salonu’nda yapılan basın açıklamasında PEN adına söz alan gazeteci - yazar Zeynep Oral "Çok şey değil sadece adalet istiyoruz." diyerek sözlerine başladı. "Kimse düşüncelerinden dolayı hapis yatmasın, gazeteciler yazarlar hapishanelerde çürümesin, halkın haber alma hakkı engellenmesin istiyoruz. Hapisteki gazeteci ve yazarların tutuklu olmadan yargılanmasını istiyoruz. Dünyanın 150 merkezinde, 15 Kasım hapisteki yazarlar gününde yetkilileri göreve çağırıyoruz. Yasalarında vicdan ve adalet uygulanması gerekliliğine çağırıyoruz. Hapisteki yazarlar adı üzerinde yazardır. Yazarın yeri demir parmaklıklar değildir. Bugün ses çıkarmayanlar yarın aynı akıbetle karşılaşırlar. Barış içinde farklılıklarla özgür ve bir arada yaşamanın yolu düşünce yayınlama yazma ve örgütleme özgürlüğünden geçer. Bu 15 Kasım’da düşüncelerle kaygılarla geçsin bir daha 15 Kasım olmasın istiyoruz. İddianamelerin çoktan çürütüldüğüne tanıklık ediyoruz." dedi.
Cumhuriyet Davalarından hafızasında kalan üç cümleyi paylaşan Zeynep Oral, "Ahmet Şık ‘Aradığınız örgüt bu binada, hakim savcı kılığında işbirlikçileri de medya.’ tümcesi. Akın Atalay’ın "Hiç şüpheniz olmasın bugün güçlü gibi değil haklı olan kazanacaktır' sözlerini asla unutmuyorum." Sözleri ve Murat Sabuncu’nun ‘Ben gazeteciliği sizden mi öğreneceğim?’ sorusu aklımdan çıkmayacak. İçerde haksız yere yatan bir tek yazar gazeteci varsa hiçbirimiz özgür değiliz." dedi.
ULUSLARARASI PEN’İN 2017’DE ÖNE ÇIKARDIĞI HAPİSTEKİ YAZARLAR:
Geçen yıl öne çıkan yazarlar arasında Ahmet Şık ve Aslı Erdoğan da vardı.
‘BİZİ ÜZEN ‘GAZETECİ MİLLETİ’NDEKİ DUYARSIZLIK’
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, "Zor günler geçiriyoruz, şimdiye kadar yaşamadığımız ağırlıkta zor günlerden" diyerek başladı konuşmasına. "Korku iklimi var. Yurttaşlar konuşmaktan, okumaktan korkuyor ama iktidar yandaşları bağırarak konuşuyor sesini yükselterek konuşuyor." dedi.
"Temel hak ve özgürlükleri geri verin, laik cumhuriyeti geri verin" diyen Olcayto, "15 Kasım aynı zamanda Dünya Kayıplar Günü. PEN’e göre Dünya Yazarlar Günü, bunlar hep ülkelerinde ufukları açanlara yapılan baskıları gösteren günler, bu günler gazeteci ve yazarların çok hırpalandığı bir dönem." dedi. Gazetecileri ve Enis Berberoğlu’nu da ziyaret ettiklerini belirten Olcayto, Berberoğlu’nun tutulduğu cezaevi yarı açık olması nedeniyle Milletvekili ’ne 3 koruma verildiğini belirtti. İnfaz memurlarının Olcayto’ya Berberoğlu hakkında "Bu nasıl milletvekili? Bizimle şakalaşan, yazan, çizen ‘Ben sadece gazeteciyim’ diyen bir insan." Dediklerini aktaran Olcayto, "Bizi üzen Hasan Cemal’in sözleriyle "gazeteci milletindeki" duyarsızlık. Duruşma salonlarında genç gazetecileri duyuyorum. ‘Silivri’ye gideceğiz değil mi almaya?’ diyorlar. Eski gazeteciler tanık olmuş... utanç duyuyorsunuz." dedi.
'GAZETECİLER ÖZGÜR VE ÖRGÜTLÜ OLURSA BU ÜLKE DEĞİŞİR'
TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, "Türkiye’de ne zaman bazı olaylar gizlenmek, üstü kapatılmak istense, gerçeklerin örtülmesi istense, o zaman gazetecilere baskılar artıyor. 150 gazeteci çok sayıda avukat tutkulu ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı, bu ifade ve savunma özgürlüğüne saldırıdır." dedi.
"Gerçekler açığa çıkmasın diye, gerçekleri yazmak isteyen gazeteciler çok dar bir alana hapsediliyor." dedi. "Basın özgürlüğü olmazsa demokrasi olmaz, demokrasi olmazsa basın özgürlüğü olmaz." diyen Durmuş, "Gerçekleri gizleme çabası dayanışmayla aşılacak... gazeteciler özgür ve örgütlü olursa bu ülke değişir." dedi.
"AKP oy oranları medyanın gücünü gösteriyor. Bu medya silahı halkın gücüyle kullanılırsa demokrasiye yaklaşabiliriz. Tutuklu gazeteciler özgür olur, özgür gazeteciler sendikalı olursa bu ülke değişir." dedi.
ZEHRA DOĞAN’A MEKTUP
Bu arada PEN'in bu yıl dikkat çektiği Türkiye'de tutuklu bulunan gazeteci Zehra Doğan için Çinli sanatçı Ai Weiwei bir destek mektubu yazdı.
Weiwei, mektubunda şunları yazdı:
"İfade özgürlüğünün kısıtlandığı otoriter bir toplumdan gelmeme rağmen, günümüzdeki gerçekliği yansıtan bir resim yaptığı için bir sanatçının tutuklanması karşısında şoke oldum. Eğer bir devlet, sanatçıları, gazetecileri veya yazarları bu şekilde hapsedebiliyorsa fikirlerin ve yaratıcılığın korunamadığı ve gelişemeyeceği karanlık bir çağda yaşıyoruz demektir. Böyle bir toplum, dünya çapında fikirlerin serbestçe tartışıldığı çağımızla başa çıkamaz, işleyen bir demokrasi için kesinlikle gerekli olan açık tartışmalar ve eleştirilerden mahrum kalır.
Eserlerinden etkileniyorum ve sana iyi dileklerimi yolluyorum. Bir an önce ve koşulsuz serbest bırakılman için çağrıda bulunuyorum. Türk hükümetinin sanatçılara, gazetecilere, yazarlara ve akademisyenlere yönelik yanlış tutumunun farkına varmasını umuyor ve düşünceleri yüzünden hapiste bulunan herkesi serbest bırakmasını talep ediyorum."