DEDAŞ fazı düşürdü, Siverek'te birçok mahalle susuz kaldı: 'İsrail'in, Filistin'e yaptığını onlar da bize yapıyor'

DEDAŞ fazı düşürdü, Siverek'te birçok mahalle susuz kaldı: 'İsrail'in, Filistin'e yaptığını onlar da bize yapıyor'
Siverek'te birçok mahalle 5 gündür susuz. Kuyulardan temin ettikleri içme sularının kesildiğini ve tarımsal sulama yapamadıklarını söyleyen çiftçiler DEDAŞ'a tepki gösterdi: "İsrail'in, Filistin'e yaptığını onlar da bize yapıyor."

Ali GÜZEL


URFA - Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş'nin (DEDAŞ) enerji kesintileriyle gündemden düşmediği Urfa'da, tarlalarını sulayamayan çiftçiler tepkili. DEDAŞ'ın borç gerekçesiyle fazı düşürdüğünü ve bu nedenle trafoların su kuyularını çalıştırmaya yetmediğini belirten çiftçiler, "Tarlamızda ürünler kurumaya başladı, içecek suyumuz yok. İsrail'in, Filistin'e yaptığını onlar da bize yapıyor" dedi.

'TRAFO MERKEZLERİNİN ÖNÜNDE ASKERLER NÖBER TUTUYOR'

whatsapp-gorsel-2024-08-07-saat-21-30-10-e41fa964.jpg

Siverek'teki birçok mahallede aylardır günlük 12 saat enerji kesintisi uygulandığını söyleyen çiftçi Abdulkadir Akıl, 12 mahallede DEDAŞ'ın fazı düşürdüğünü ve bu nedenle susuz kalan pamuğun kurumaya başladığını aktardı:

"Son 5 gündür aydınlatma için elektrik var ama fazı düşürdüler diye enerji tarımsal sulamada kullandığımız kuyuları çalıştırmak için yetmiyor. Yine içme suyu kuyularına da yetmiyor elektrik. Sadece aydınlatmaya yetiyor o da köylerin yarısında elektrik yok. Karakeçi, Kıvançlı, Çubuklu, Ekinli, Çiftçibaşı, Kuytuca, Uzuncuk, Batıköy, Derikli, Mizar, Turna mahallelerinin tamamında, Alagülen'in ise bir kısmında tarımsal sulama yapılamıyor. Aydınlatma için gelen elektrikler de günde 12-13 saat kesintili veriliyor zaten. Şu an trafo merkezlerimizin önünde askerler nöbet tutuyor. Sanki Filistin'i biz yaşıyoruz."

'DEDAŞ, DEVLETİN BÜTÜN İMKANLARIYLA ÜZERİMİZE GELİYOR'

whatsapp-gorsel-2024-08-07-saat-21-30-53-f13ba673.jpg

Tarımda artan girdi maliyetlerini bile karşılaşmakta zorlandıklarını dile getiren Akıl, "Şu an tarladaki pamuğumuzun yüzde 30'undan fazlası öldü. Mısır da aynı durumda" diyerek şöyle devam etti:

"Çiftçinin ödeyemeyeceği kadar fahiş faturalar geliyor. Zaten tarımda girdiler çok arttı, onları bile karşılayamıyoruz. Örneğin geçen yıl buğdayı 9,80 TL'den sattık, girdiler artmasına rağmen bu yıl 8,70 TL'den verdik. Her şey yükselirken çiftçinin malı eziliyor. DEDAŞ, devletin bütün imkanlarıyla üzerimize geliyor. Bu devlet, tek bir şirketin devleti değil. Neticede hepimizin devletidir, devlet biziz. Seçtiklerimiz bize bu zulmü yapıyor."

'HERKES PAMUK EKMİŞ AMA KİMSE SULAYAMIYOR'

İsminin açıklanmasını istemeyen bir başka çiftçi de "Son 3 ayda günde 12 saat veriliyordu, son 5 gündür tamamen kestiler. Herkes pamuk ekmiş ama elektrik olmadığı için kimse tarlasını sulayamıyor, o nedenle pamuk kurudu. İsrail'in, Filistin'e yaptığını onlar da bize yapıyor. Yazık değil mi? 10 binlerce dönüm pamuk şu anda kuruyor, bu milli servettir. Bizim emeğimize de, yaptığımız masrafa da yazık. Bize 15 gün, günlük 12 saat elektrik versinler ondan sonra yine kessinler. Yeter ki ürünümüzü sulayabilelim ve en azından bu seneki pamuğu kurtaralım" diye konuştu.

whatsapp-gorsel-2024-08-07-saat-21-31-07-55368aa7.jpg

'SUYUN VERİLMEMESİ PAMUĞA DARBEDİR'

Urfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hikmet İpar ise "Karakeçi bölgesinde 5 gündür içme suyu için bile elektrik yok. Bazı bölgelerimizin elektrikle başı dertte. Bu yıl mısır ekimi de azaldı ve elektrik sarfiyatı oldukça düştü. Nedir bu kesintilerin sebebi? Ekmeyin demek istiyorsanız bunu sezon başında neden söylemiyorsunuz? Pamuğun kozada olduğu bu dönemde suyun verilmemesi pamuğa bir darbedir. DEDAŞ pamuktan zarar eden çiftçiden tahsilatını nasıl yapmayı düşünüyor? Mısırda bu yıl üretimde daralma olduğu gibi önümüzdeki sene pamukta büyük daralma yaşayabiliriz. Bu büyük bir tehlike" diyerek DEDAŞ'ın uygulamalarına tepki gösterdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar