KURMACA BİR KASABANIN İÇİNDE BİR AŞK HİKAYESİ
Artı Gerçek - Artı Sahne’de bu hafta Ceren Gündoğan Tiyatro Zartaud’un kurucusu oyuncu ve yönetmen Özlem Dede ile ‘Hücre Kasabası’ adlı oyunu konuştu.
Hücre Kasabası’nı yazarken Türkiye’nin güncel durumundan beslendiğini ve bitirme projesi olduğunu ifade eden Özlem Dede “Kendi ruh halimden beslendim. Korkunun büyük bir duygu olduğunu fark ettim kendi hayatımda ve yaşadığım ülkeyle ilişkilendirdim. Korkmanın yasak olduğu bir kasaba nasıl olurdu diye düşledim.” dedi.
Bilgi Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü’nde okudum ve benim için önemli bir yerdi diyen Dede, disiplinlerarası bir eğitim aldıklarını, klasik anlamda oyunculuğa odaklandıkları kadar dans, bale eğitimi de aldıklarını belirtti.
Özlem Dede, Marmara Üniversitesi’nde sınıf öğretmenliği okurken öğretmen olmaktan vazgeçip tiyatrocu olmaya karar vermesini “10 Ekim’de Ankara Garı’ndaydım, benim hayatımda kırılma noktası oldu. Hayatla ilgili birçok şeyi sorguladığım yere geçtim ve yapmak istemediğim hiçbir şeyi yapmayacağım dedim.” sözleriyle açıklıyor.
Hücre Kasabası oyununda ilk temsilini yaptıklarında olumlu tepkiler aldıklarını söyleyen Özlem Dede, Kasım ayı gösterimlerinin bittiğini, oyunun 3 Aralık’ta Ara Sahne’de sahneleneceğini ve programın Tiyatro Zartaud’dan takip edilebileceğini belirtti.
Farklı sahnelerde seyirciyle buluşan ‘Hücre kasabası’ fantezi edebiyat türünden esinlenmiş̧ bir fiziksel tiyatro oyunu. Kurmaca bir kasabanın içinde iki kişinin aşkını anlatan oyunu Özlem Dede yazdı ve yönetti. Yine Özlem Dede ve Yunus Emre Şahin’in sahneye taşıdığı oyunun ışık operatörlüğü Ali Efe Özkan’a ses tasarımı Deniz Erdem’e ait. Proje asistanlığı ve ses operatörlüğü Doğa Tutal’ın üstlendiği oyunun afiş tasarımı ise Taçmin Sarı’ya ait.