22 yıllık işinden edilen TRT çalışanı: Hayatımda disiplin soruşturması almadım, hesap verecekler

22 yıllık işinden edilen TRT çalışanı: Hayatımda disiplin soruşturması almadım, hesap verecekler
Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek işten çıkarıla Deniz Salman, 'TRT'nin kaynaklarını 'ticari sır' diye vermeyenler benim işten çıkarılma kararına imza atanlardır' dedi.

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK - Üç aşamalı sınavları başarıyla geçtikten sonra 1998 tarihinde TRT'de işe başladığını ifade eden Deniz Salman, çalıştığı bu süre zarfı içerisinde herhangi bir grubun mensubu olmadığını, TRT bünyesinde çok şey öğrendiğini vurguladı. 

TRT'ye çok şey borçlu olduğunu ve işini severek yaptığını söyleyen Salman, siyasi konjonktürün değişmesi ve özelikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası TRT'de çok büyük yapısal değişikliklerin söz konusu olduğunu belirtti. Salman, TRT'de baskıcı bir sürecin var olduğunu ve darbe girişimi sonrası ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) ile birlikte herkes için kötü günlerin yaşandığına dikkat çekti. 

'OHAL DEVAM EDİYOR' 

Salman, "Bu süreçte (OHAL) kamu çalışanları kanun hükmünde kararname ile görevlerinden alındı. 2018 yılında OHAL kaldırıldı fakat geçici maddelerle aslında OHAL hala devam ediyor. İşten çıkarmalar devam ediyor. 2018 yılından itibaren 17-18 bin çalışan amir inisiyatifleriyle çok ağır ithamlarla işlerinden ediliyor" diyerek haksız ve hukuksuzca işten çıkartılmayı kabul etmediğini ve kısa süre sonra işine dönmek için hukuki süreç başlayacağını vurguladı. 

'TEK SESLİ BİR VİZYON, TEK SESLİ BİR KANAL'

"Milli güvenlik" gerekçesiyle işten çıkarıldığını ifade eden Salman, aynı zamanda bir kadın hakları aktivisti olduğunu ve hayatı boyunca şiddete karşı çalışmalar yürüten biri olduğuna dikkat çekti. Salman, "Barış yanlısıyım ve kamu hizmeti yayıncılığı bilinci ve sorumluluğunu hep hissederek çalıştım. 22 yıllık çalışma hayatımda disiplin soruşturması almadım. Ve 22 yıl TRT'ye hizmet etmekten, halkımıza hizmet etmekten gurur duydum. TRT'nin tarafsızlığı elbette çok tartışmalı -eskiden bu yana- ama şimdi tek sesli bir vizyon ve kanal. Ama TRT halkın. TRT'nin kaynaklarını 'ticari sır' diye vermeyenler benim işten çıkarılma kararına imza attılar. Hukuk önünde birgün elbet hesabı sorulacak; çünkü bu uygulama hukuksuz" diye ekledi. 

Deniz Salman ve Haber-Sen üyeleriyle dayanışma için İstanbu TRT Radyosu önünde bir araya gelen çok sayıda kişi ve kurum ise KHK ile işten çıkarılanlar başta olmak üzere hukuksuzca işlerinden edilen herkesin işlerine iade edilmesi yönünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Açıklamayı okuyan KESK Haber-Sen 5'Nolu Şube Haber Başkanı Özlem Barut, TRT' de 22 yıllık şef montajcısı Deniz Salmanlı’yı OHAL uygulamalarının arkasına saklanarak ihraç edildiğini söyledi. 

'TEHDİTLE EMEKLİ EDİLDİLER'

Barut, TRT yönetimini sınavla kuruma giren, TRT kültürüyle büyümüş yayıncı personelini kurumdan atma, uzaklaştırma çabasından vazgeçmesi yönünde çağrıda bulunarak, "Geçtiğimiz 10 yılda iki kez 'yeniden yapılanacağız, çok fazla çalışan var' denilerek kuruma sınavla girmiş, kamu hizmeti yayıncısı tehditle emekli edildi, emekli olmayanlar başka kurumlara gönderildi" dedi. 

YETENEKLİ PERSONELLER UZAKLAŞTIRILDI'

'Çalışan sayısı çok' denilerek TRT’den uzaklaştırılan deneyimli ve nitelikli personel yerine ÖHT adı altında sınavsız ve niteliği belli olmayan, çok daha fazla kişinin kuruma yerleştirildiğine dikkat çeken Barut, "Senelerce yaptığı işin kadrosuna atanmayan TRT personeli kadro beklerken, kuruma sınavsız alınan bu kişilere yükselme şansı tanındı ve kadro tanımları yapıldı" diye konuştu. 

Barut, TRT'nin kamu hizmeti yayıncılığı yapmak üzere kurulmuş bir yayın kurumu olduğunu ve özel hizmetin ancak bu görev için sınavla seçilmiş, bu alanda yetiştirilmiş bu hizmeti sürekli yapmak üzere alınmış kişilerce ile yapılabileceğini söyledi. 

'TRT'DE, BİNALARI DA HALKINDIR'

Barut şunları dile getirdi:

"TRT kar amacı gütmemeli, kamu yararına yayın yapmalıdır. Toplumun tüm kesimlerinin sesi olmalıdır. TRT ‘nin geliri de bu amaçla kullanılmalıdır. Tarafsızlığı Anayasada hükme bağlanan TRT, halkındır. TRT’nin mal varlıkları olan binaları da halkındır. TRT’de kadın ve erkekler eşit şartlarda yan yana çalışır."

TRT yönetiminin baskılarla seslerini kesemeyeceğini vurgulayan Barut, "Deprem gerekçe gösterilerek boşaltılan Radyoevi ve Ulus yerleşkelerindeki binalar "bizim dedik", "geri döneceğiz" dedik, taşınma sürecinin kuruma yakışır bir biçimde gerçekleştirilmediğini söyledik. TRT ortaya çıkan görüntüleri düzelteceğine bize soruşturma açarak susturmaya çalıştı. Binaya girişimizi engelleyerek sendikal faaliyetimizin önüne geçti.

CADI AVI BAŞLATILDI

Kurum İçi Yükselme Sınavının 'kadın – erkek ayrı sınıflarda yapılması kabul edilemez' dedik, kamuoyunu haberdar etmek üzere Twitter çalışması yaptık, TRT yönetimi cevap vereceğine cadı avına çıkarak sosyal medya paylaşımlarımızla bizi baskı altına almaya çalıştı.

'BİR SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMI GEREKÇE'

Sendikamızın eylemleri basında yer bulunca, üyelerimiz üzerinde baskı uygulamak üzere tek tek soruşturma açıldı. MYK üyemizin taşınma esnasında binada fotoğraf çektiği gerekçesiyle maaşı kesildi. Ve geçtiğimiz hafta 22 yıllık şef montajcı Deniz Salmanlı bir tweeti gerekçe gösterilerek kurumdan atıldı.Tesadüfe bakın ki Deniz Salmanlı hakkındaki soruşturma sendikanın haremlik- selamlık tweettır eyleminin hemen ertesi günü yani 2 Nisan 2021 tarihinde açıldı" dedi. 

'SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMEDİ'

Salmanlı’nın kurumdan atılma sürecinde kurum içi disiplin yönetmeliğinin  işletilmediğini söylenen Barut, "Sadece bir müfettişe verdiği ifade ile soruşturma hızlıca tamamlanmıştır. Sonuç olarak Deniz Salmanlı, müfettişin raporunu bile okumamış ve göreve henüz atanan TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı’nın tek bir imzası ile kurumdan ihraç edilmiştir. Hukuk devletinde suçu ve cezayı yargı belirler.

'HAREMLİK-SELAMLIK DÜZENLENMESİ'

Deniz Salmanlı’nın atılmasının asıl nedeni sendikal faaliyetler kapsamında yaptığı sosyal medya paylaşımlarıdır. TRT Harbiye binasındaki arşivin yeni yerine uygunsuz taşınması; görevde yükselme sınavının haremlik-selamlık düzende yapılması gibi.

Soruşturmaya konu sosyal medya paylaşımları, sendikal faaliyetler kapsamındadır. Oysa TRT yönetimi Deniz Salmanlı’nın kişisel hesabını mercek altına alarak suç yaratma çabası içine girmiştir." Kızıldere "olaylarının yıl dönümü paylaşımı bahane edilerek Deniz Salmanlı’nın ihraç edilmesi kabul edilemez.

'BU, OHAL'İN YÜRÜRLÜKTE OLDUĞUNUN GÖSTERGESİDİR'

OHAL döneminde çıkarılan 375 Sayılı KHK’nın 35. maddesinin B fıkrasının 10. Bendi uygulanarak Deniz Salmanlı ihraç edilmiştir. Oysa OHAL sözde kalkmıştır. 375 sayılı KHK 2018 yılında geçici olarak yürürlüğe girmiş ve 31.07.2021’de uygulanma süresi 1 yıl uzatılmıştır. Bu OHAL uygulamalarının hala yürürlükte olduğunun göstergesidir.

'BU HUKUKSUZ UYGULAMAYA SON VERİN'

TRT yönetimi de bu yetkiyi kötüye kullanmıştır. 657 sayılı devlet memuru yasası çerçevesinde kuruma sınavla girmiş, 22 yıl boyunca görevini başarıyla yapmış, hakkında hiçbir disiplin soruşturması açılmamış bir devlet memurunun, 375. Maddenin arkasına sığınılarak işten atılması yetkinin kötüye kullanılmasıdır. Yeni Genel Müdür Sayın Pro. Dr. Mehmet Zahit Sobacı’ya çağrımızdır; Deniz Salmanlı hakkında verilen bu hukuksuz uygulamaya son verin ve kendisini görevine iade edin" diye konuştu. 

Öne Çıkanlar