8 köyü etkileyecek maden ocağına olumlu rapor verildi
491 hektar alanda kurulması planlanan ve 8 köyü olumsuz etkileyecek maden ocağına olumlu raporu verdi. Mahalleliler, ÇED raporuna tepki gösterdi.
Malatya’nın Doğanşehir ilçesine bağlı Çığlık Mahallesi’nde 491 hektar alanda kurulması planlanan ve civarda bulunan 7 mahallenin olumsuz etkileneceği maden ocağına Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda olumlu rapor verildi. Mahallede açılması planlanan demir ve feldispat maden ocağı aynı zamanda bölgedeki Kelhalil, Polatdere Güroba, Şatıroba, Çömlekoba, Eskiköy ve Mızgı mahallelerine bağlı mezra ve çok sayıda yerleşim yeri yine tarım arazisinin kullanılamaz duruma getirecek.
60 YILLIK TALAN
60 yıl ömür biçilen maden ocağı için Aybeks Mineral Madencilik L.T.D ŞTİ firmasının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurduğu Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu ise olumlu bulundu. Raporda, "Maden faaliyetleri çerçevesinde bölgeye zarar verilmeyeceği, olası zararların en aza indirileceği ve zararların karşılanarak mağduriyetlerin önüne geçileceği" tespitine yer verilse de mahallede yaşayan yurttaşlar aynı fikirde değil. Çığlık Mahallesi sakinleri "Çığlık Köyü Dayanışması" adı altında maden faaliyetlerine karşı platform kurdu.
MAHALLELİ TEPKİLİ
Çığlık Mahallesi’nde bir araya gelen bölge halkı açılması planlanan maden ocağına karşı basın açıklaması yaptı. Çığlık Köyü Dayanışması bünyesinde düzenlenen açıklamaya Tüm Köy Sen Malatya Şubesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Doğanşehir İlçe örgütü, Emek Partisi (EMEP) Malatya İl Örgütü, Doğanşehir Oba Köyleri Dayanışma Derneği, Malatya Çevre Platformu ve çok sayıda yurttaş katıldı. Maden sahasının olduğu alanda yapılan açıklamada "Taş ocağına ve maden talanına hayır" pankartı açılırken, mahalleliler açılacak maden ocağı aleyhine dövizler taşıdı. Basın metnini mahalleli adın Güngör Yıldırım adlı yurttaş okudu.
‘HAVAMIZ, SUYUMUZ KİRLETİLECEK’
Açıklamada konuşan Yıldırım, ektikleri tarım topraklarının ellerinden alınacağını, bölgenin havasının ve suyunun kirletileceğini söyledi. Yapılmak istenen maden ocağına karşı mücadele çağrısında bulunan Yıldırım, "Biz haklıyız. Fakat haklı olmanın tek başına yetmediğini, hakkımızı elde etmek için mücadele etmemiz gerektiğini unutmamalıyız. Türkiye'nin birçok bölgesinde olduğu gibi Malatya'da da başta Hekimhan, Arguvan, Doğanşehir, Yeşilyurt olmak üzere birçok ilçemizde, köyümüzde maden, taş ve mermer ocaklarının açılması, meraların kiralanması adı altında önümüzdeki dönem yaşatılacak rant ve çevre talanına karşı uyanık olmalıyız" dedi.
‘YARIN GEÇ OLMASIN’
Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı: "Biz eğer bugünden başlayarak bu yağmacılara, madencilere karşı mücadele etmezsek yarın çok geç olacaktır. Dayanışmamızı daha da büyütüp derinleştirmediğimiz takdirde atalarımızdan bize miras kalan ve yarın çocuklarımıza emanet edeceğimiz bir parça toprağımız kalmayacaktır. İleride astımla kanserle boğuşmak istemeyen her köylü bu sese kulak vermelidir. Tüm devlet yetkilileri ve duyarlı her yurttaş bu sese kulak vermelidir." (MA)